Behringer Truth B2030A - pierdzibasy

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
SHIVOO
Kontakt:
Behringer Truth B2030A - pierdzibasy

Post autor: SHIVOO » środa 27 sty 2010, 09:31

Witka !

Posiadam około 2 lata B2030A, grają codziennie (słucham muzyki) na 1/5 volume, trymery INPUT LEVEL na -6db cały czas, trymer LOW na -2db. Sporadycznie "przedmuchiwałem" je na 3/4 poziomu tak że diody limitera sięzapalały, ale wtedy ściszałem tak żeby co najwyżej dioda mrugnęła sporadycznie. Taki "ostre" sytuacje zdarzyły się w ciągu tych 2 lat powiedzmy z 20 razy i trwały po 20min max. W tej chwili gdy słuchał cicho muzyki słuszę że basy pierdzą. Z ciekawości dociskałem lekko membranę, ale pierdzenie nie usyępuje ani trochę. Czy to możliwe że po prostu monitory się wyeksploatowały ? Po 2 latach w zasadzie nie katowania ich ? Sąna to jakieś sposoby ( oprócz wymiany głośnika) ? Dodam że słucham przez EMU 0404 i w PatchMix nie mam niczego zapiętego i w MAIN MIX poziom jest i był zawsze na 0.0. Dość dziwna to sprawa zważywszy że nie kosztują 200zł i są semi studyjne, gdzie słuchanie głośno jest na porządku dziennym.

Pozdrawiam !

Michał

SHIVOO
Kontakt:

Re: Behringer Truth B2030A - pierdzibasy

Post autor: SHIVOO » środa 27 sty 2010, 19:04

UP

SHIVOO
Kontakt:

Post autor: SHIVOO » czwartek 28 sty 2010, 10:27

ponawiam

Awatar użytkownika
Kompost

Post autor: Kompost » czwartek 28 sty 2010, 12:05

Oba zepsuły się jednocześnie? To raczej mało prawdopodobne, sprawdzałeś na innym źródle?

SHIVOO
Kontakt:

Post autor: SHIVOO » czwartek 28 sty 2010, 12:24

...
Oba zepsuły się jednocześnie? To raczej mało prawdopodobne, sprawdzałeś na innym źródle?...

---------------------------------------------------------

Nie bardzo mam jak teraz sprawdzić inne źródełko. Takie popierdywanie słyszałem już jakiś czas temu, ale zwalałem to na karb przesterowanych audycji w radiu. Dziwne jest to że nie zawsze to słychać - czasem na utworach w których jest wyraźny bas nie ma popierdywania, a na innych bez wyraźnego basu jest. Tak jakby popierdywały w jakimś konkretnym przedziale częstotliwości.....

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » piątek 29 sty 2010, 08:38

...EMU 0404 potrafiły się uszkodzić na wyjściu (wzmacniacz operacyjny). Było kieeedyś o tym tutaj na forum. Sprawdź na innym źródle sygnału. Podepnij jakieś mp3. ... 

EMU niestety potrafią się sypnąć na wyjściu...

Nie wiem jak w 0404, ale podejrzewam że jest podobnie jak w 1820. A tam miałem właśnie kłopot z kilkoma wyjściami - ale poszedł nie opamp tylko tranzystorek umieszczony zaraz po nim.

Co do samych monitorów - jeżeli oba podpierdują w ten sam sposób to stawiam na:
 - źródło sygnału (emu)
 - obluzowaną półkę w szafie/biurku
 - echo trzepoczące w pomieszczeniu (nie zmieniłeś czegś? przestawiona szafka?)

itd. itp. to żeby oba się uszkodziły w ten sam sposób w tym samym czasie jest mało prawdopodobne

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

SHIVOO
Kontakt:

Post autor: SHIVOO » piątek 29 sty 2010, 09:45

...
...EMU 0404 potrafiły się uszkodzić na wyjściu (wzmacniacz operacyjny). Było kieeedyś o tym tutaj na forum. Sprawdź na innym źródle sygnału. Podepnij jakieś mp3. ... 

EMU niestety potrafią się sypnąć na wyjściu...

Nie wiem jak w 0404, ale podejrzewam że jest podobnie jak w 1820. A tam miałem właśnie kłopot z kilkoma wyjściami - ale poszedł nie opamp tylko tranzystorek umieszczony zaraz po nim.

Co do samych monitorów - jeżeli oba podpierdują w ten sam sposób to stawiam na:
 - źródło sygnału (emu)
 - obluzowaną półkę w szafie/biurku
 - echo trzepoczące w pomieszczeniu (nie zmieniłeś czegś? przestawiona szafka?)

itd. itp. to żeby oba się uszkodziły w ten sam sposób w tym samym czasie jest mało prawdopodobne
...

No własnie - oba sobie brzęczą równo.... Muszę zrobić tak jak Monter podpowiedział, ale muszę skombinować przelotki z MP3 na duże Jacki. Może rzeczywiśćie strusia EMU szlag trafił Cry

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 29 sty 2010, 20:53

Rozkrec i podlacz inny glosnik, inne zrodlo nawet za pomoca drutow.Jak podstawiony bedzie brzeczal na innym zrodle to moze wzmak w odsluchach?Jakis kondensator czy cos to bylaby szansa ze moga jednoczesnie dwa siasc w ten sposob.Byc moze nie lubia byc wylaczane?(moje event pracuja non stop od paru lat - wylaczam jak wyjezdzam na dluzej albo elektrownia zamuli)

SHIVOO
Kontakt:

Post autor: SHIVOO » piątek 29 sty 2010, 22:39

...
Rozkrec i podlacz inny glosnik, inne zrodlo nawet za pomoca drutow.Jak podstawiony bedzie brzeczal na innym zrodle to moze wzmak w odsluchach?Jakis kondensator czy cos to bylaby szansa ze moga jednoczesnie dwa siasc w ten sposob.Byc moze nie lubia byc wylaczane?(moje event pracuja non stop od paru lat - wylaczam jak wyjezdzam na dluzej albo elektrownia zamuli)...

Na razie sprawdzę na kablach tak jak piszesz (+MP3), a potem skoczę do sąsiada na kawkę i cichcem wykręcę mu głośnik z kolumny i obadam jak działa  Cool

ODPOWIEDZ