ile to jest 8 cali?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
panlogik
ile to jest 8 cali?

Post autor: panlogik » piątek 29 sty 2010, 11:25

Witam, pisałem już z podobnym problemem ale szanowny moderator/administartor usunął mojego posta nie podając nawet przyczyny chociaż post był zgodny z regulaminem (wybaczam)

Mianowicie dlaczego w specyfikacjach monitorów odsłuchowych podaje się 8 cali dla przetwornika nisko-średniotonowego a jego miara rzeczywista w centymetrach wynosi około 18cm (razem z zawieszeniem membrany)? przecież matematyka się nie zmienia więc 8 x 2,54 powinno wynosić 20,32cm

pomocy?

panie moderatorze jeśli tym razem coś jest tutaj źle to proszę łaskawie napisać chociaż wiadomość prywatną. dziękuję.

Awatar użytkownika
spiker

Re: ile to jest 8 cali?

Post autor: spiker » piątek 29 sty 2010, 12:04

1. Mnie uczono, że średnicę membrany mierzy się od środka zawieszenia górnego do przeciwległego środka zawieszenia.
2. Jeśli coś jest podane w calach to dokładnie tyle ma. Jeśli potem dla różnych potrzeb przelicza się to na cm czy mm i wychodza jakieś przecinki to po prostu się je upraszcza. Dlatego 8'' to 20cm i tyle.
3. Jeśli jednak potzrebujesz dokładnych wymiarów (np. w celach konstrukcyjnych) to albo skorzystasz z linijki, albo danych katalogowych

to wszystko
pozdrawiam
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Re: ile to jest 8 cali?

Post autor: matiz » piątek 29 sty 2010, 12:19

IMO powinna sie tym zajac IRCHA - tak byc nie moze!

ODPOWIEDZ