Tascam VL-a4 + Behringer TRUTH B2092A czy może coś innego?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Rosina
Tascam VL-a4 + Behringer TRUTH B2092A czy może coś innego?

Post autor: Rosina » poniedziałek 18 sty 2010, 21:11

Witam!

Pokój (w bloku) w jakim tworzę muzykę trance to :

wysokość: 2,5 m

ściana z oknami + równoległa, z drzwiami : 2,3 m

2 ściany pozostałe  :  4,2 m

Posiadam monitorki Tascam VL-a4 i mimo, że bas naprawde mnie zadziwił, to zdecydowałem się dokupić do nich subwoofer Behringer TRUTH B2092A. Czy ma ktoś może jakaś lepszą koncepcję?

Druga sprawa - ze względu iż w pokoju mam meble z ciuchami i kanape nie mozliwa jest zbytnia adaptacja akustyczna. Na ścianie przeciwnej do monitorów mam przyklejoną gąbkę "fala" o grubości 3 cm, ale na ucho pomogło to troche tylko w zakresie wysokich tonów - mniejszy pogłos i bardziej czytelny dźwięk. Zdaje sobie sprawe z tego, że na bas nie ma to najmniejszego wpływu. Planuję zrobić 1 duży, badż 2 mniejsze ustroje akustyczne wykonane z waty szklanej i umieścić je właśnie na tej ścianie zamiast gąbki. Pokój jest mały, więc nie mogą byż zbytnio grube, ale dopuszczam max 10cm. Jeśli stwierdzicie, że ustroje o grubości ok 5cm coś pomogą to takowe zamontowałbym na ścianie przy której stoją monitory. Jakiej gęstości zastosować watę szklaną? Wiem, że istnieje mnóstwo ustrojów np helmotza itd, ale pokój jest na tyle mały, że nie ma zbytnio miejsca na takie techniki. Bardzo proszę o porady. Subwoofer docelowo ma stać pod ścianą - kilka cm od ściany a nawet mógłbym powiedzieć, że w kącie, bo naprawde gdzie indziej nie ma miejsca.. myślałem by w tym kącie umieścić również ustroje wykonane z waty o grubości max 10cm. Wiem, że wszystko wiąże się z wydatkami. Nie będę rozpisywał się jaki mam budżet. Napewno nie będę strasznie skąpił, bo nie marze o wykładzinie na ścianie, czy też wytłaczankach po jajkach :P Proszę o w miare możliwości i waszego czasu profesjonalne podejście do sprawy. Zależy mi tylko i wyłącznie na możliwie wiernym odsłuchu i braku jakis większych przekolorowań. Nie będę nagrywał wokalu, ani instrumentów akustycznych.

Serdecznie pozdrawiam!

Awatar użytkownika
morpheus70

Re: Tascam VL-a4 + Behringer TRUTH B2092A czy może coś innego?

Post autor: morpheus70 » poniedziałek 18 sty 2010, 22:39

Posiadam monitorki Tascam VL-a4 i mimo, że bas naprawde mnie zadziwił, to zdecydowałem się dokupić do nich subwoofer Behringer TRUTH B2092A. Czy ma ktoś może jakaś lepszą koncepcję?

Podepnę się pod temat, również szukam suba, tyle tylko, że do KRK RP6 G2, myslałem o czym tańszym od KRK 10S. Może sinn7 DerSub 10?

pozdrawiam

Virus TI key|Clavia Nord Lead 2|Korg M3-73|Wersi PianoStar T2000|TC M3000|VoiceWorks Plus|M-ONE XL| D-TWO|Focusrite Green 1|Roland RE-501|Trochę wtyczek PSP|DAW StudioOne 2 x64|

Kyle

Post autor: Kyle » poniedziałek 18 sty 2010, 23:04

...
Bardzo proszę o porady. Subwoofer docelowo ma stać pod ścianą - kilka cm od ściany a nawet mógłbym powiedzieć, że w kącie, bo naprawde gdzie indziej nie ma miejsca..
 ...

Moja rada: daruj sobie ten sub. Chcesz więcej basu? - lepiej kup niżej schodzące monitory (tylko nie wielkie lecz tanie krowy, które szerszym pasmem w dół więcej psują niż pomagają ... lepiej tylko nieco większe, a lepszej jakości).

Rosina

Post autor: Rosina » poniedziałek 18 sty 2010, 23:32

...
...
Bardzo proszę o porady. Subwoofer docelowo ma stać pod ścianą - kilka cm od ściany a nawet mógłbym powiedzieć, że w kącie, bo naprawde gdzie indziej nie ma miejsca..
 ...

Moja rada: daruj sobie ten sub. Chcesz więcej basu? - lepiej kup niżej schodzące monitory (tylko nie wielkie lecz tanie krowy, które szerszym pasmem w dół więcej psują niż pomagają ... lepiej tylko nieco większe, a lepszej jakości).

...

tzn np jakie w podobnej sumarycznej cenie? 

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 19 sty 2010, 09:46

Bierz sub - nawet najniżej schodzące monitory nie zapewnia takiego pasma jak dobry sub.Tylko pamietaj że trzeba go bardzo rozwaznie ustawić i skonfigurowac z odsłuchami wiec jak masz marna akustyke pomieszczenia i niskie pojęcie o mozliwej adaptacji to UWAŻAJ bo mozna zalać się basem albo co gorsza wpłynąć bardzo niekorzystnie na inne pasma.

Mam event tr8 - to nisko schodzące monitory ale te niskie schodzenie powoduje tylko psucie srodkowego pasma - dlatego przyciąłem wszystko co poniżej 75-80Hz i tym zajął sie sub - w moim kiepsko adoptowanym pokoju muzyka wreszcie zaczęła grac a nie dudnić bez sensu - teoria mówi że na piemiszczenia rzędu 10 metrów kwadratowych sub nic nie da ale praktyka zmiata tę teorie z powierzchni ziemi.

Pamietaj o tym że sub musi miec co nieco przestrzeni - jak go wciśniesz pod biurko między szafy czy coś w ten deseń to tylko narobisz sobie zbednych problemów.Mój tez stoi w rogu postawiony kątem - ma wokół jakies 45x45 cm miejsca i 10 cm do ścian.Troszke dudni ale trzeba odpowiednio dopasowac moc i pasmo odcięcia - tu sobie zrobiłem małą dziure w okolicach 60-65 Hz przez co mam potężny bas ale nie zamulający po całym pokoju i nie duszący muzyki.

Niestety to obecne ustawienie czekało na zaaplikowanie dobre pół roku a i tak sie jeszcze zmieni choć raczej delikatnie.

Dlatego jak najbardziej polecam subik nawet kosztem wielkości monitorów(bo i duże z subem być nie muszą - co ułatwia ustawienie czesto znacznie) - tylko trzeba go potem rozwaznie instalować i niestety miec pojęcie co i jak bo nie problem postawic i niech łupie

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 19 sty 2010, 09:55

Morpheus skłaniałbym się raczej do czegos w obudowie zamkniętej - mam dość basrefleksów nastawionych na konkretne nie do końca dobre pasmo strojenia - nie zawsze podpasuje to do pomieszczenia a że mozliwości brak zaczyna się zapychanie dziur.

Drugim minusem tego sina jest nie regulowany filtr górnoprzepustowy - pozwala znacznie lepiej zgrac odsłuch z subem a nawet z racji wywalenia basu osiągnięcie większej mocy jesli komus brakuje albo woofer mu sie dusi.

Ten behringer naprawde nieźle gra tyle że to potężne pudło.

Ja zakupiłem emu ps12 i śmiało go polecam - jeden z lepszych subów na rynku w cenie do 5 tysiaków no i 12 cali średnicy :D

Rosina

Post autor: Rosina » wtorek 19 sty 2010, 16:11

Dzięki za odpowiedź :)

Nie jestem dresem, skończyłem szkołę muzyczną i mam dobry słuch, także napewno da msobie rade. Sub będzie miał miejsce do okoła, ale niestety w kącie musi stać. Właśnie dlatego skłoniłem sie ku takiej konfiguracji, bo średnie i wysokie są naprawde dobre, ale przy większej mocy są gorsze, no bo niestety praw fizyki nie zmienimy. Membrana musi wtedy latac i tyle :p Co do adaptacji akustycznej to planuję zrobić to, co opisałem wyżej.

Połowe powierzchni ściany na przeciwko monitorów będzie zajmował ustrój z waty szklanej grubości 10cm. ok 3 m/2

połowe ściany przy której stoi biurko i monitory będzie zajmował ustrój z waty szklanej o grubości 5cm. ok 1,8 m/2. W kącie, gdzie będzie stał sub planuję dać 2 ustroje z waty o grubości 10cm na jednej i drugiej ścianie, przy ziemi. Przeprowadzałem wczoraj testy z materacami od łózka 2 x (gruba gąbka 10x100x200) na przeciw monitorom i za monitorami i naprawdę efekt jest o niebo lepszy. Bas bardziej klarowny. Wszystko bardzo przejżyste i czytelne. Tak jakby wokalistka (Diana Krall) śpiewała mi do ucha.. mmm ;) Proszęo dalsze porady :)

pozdrowienia :) 

Awatar użytkownika
morpheus70

Post autor: morpheus70 » wtorek 19 sty 2010, 18:50

...
Morpheus skłaniałbym się raczej do czegos w obudowie zamkniętej - mam dość basrefleksów nastawionych na konkretne nie do końca dobre pasmo strojenia - nie zawsze podpasuje to do pomieszczenia a że mozliwości brak zaczyna się zapychanie dziur.

Drugim minusem tego sina jest nie regulowany filtr górnoprzepustowy - pozwala znacznie lepiej zgrac odsłuch z subem a nawet z racji wywalenia basu osiągnięcie większej mocy jesli komus brakuje albo woofer mu sie dusi.

Ten behringer naprawde nieźle gra tyle że to potężne pudło.

Ja zakupiłem emu ps12 i śmiało go polecam - jeden z lepszych subów na rynku w cenie do 5 tysiaków no i 12 cali średnicy :D
...

Zbynia, wielkie dzieki! Ale przecież ten e-mu jest droższy od suba KRK!!! ...no, ale ma 12" średnicy!!! :D

Virus TI key|Clavia Nord Lead 2|Korg M3-73|Wersi PianoStar T2000|TC M3000|VoiceWorks Plus|M-ONE XL| D-TWO|Focusrite Green 1|Roland RE-501|Trochę wtyczek PSP|DAW StudioOne 2 x64|

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 19 sty 2010, 19:56

Hehe - teraz tak - w zeszłym roku SoundImport robił wyprzedaż i wziąłem go za 950 zeta :) - fart jak <piiiip>

Zreszta w tym roku mieli cały zestaw czyli odsłuch emu plus sub za bodajże 2500.....

Sprzęt jest dośc masywny (koło 15 kilo) jednak i tak rzuciłbym mu jakiś granit na kark dla lepszego skupienia :)

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 19 sty 2010, 20:00

Rosina zacznij od książki A.Everesta - tam jest masa mozliwości opisana wraz ze wzorami do wyliczen itp.Ja mam gołe ściany w tym jedna długa (pokój prawie jak twój) z karton gipsu(wiecej kartonu niz gipsu juz pewnie hehehe) - no ale dzwiek emituje na betonowa przeciwna ścianę co też ma ogromne znaczenie.Subik puszcza po przekątnej bo inaczej strasznie dudniło i sie zlewało.

ODPOWIEDZ