Witam!
Pokój (w bloku) w jakim tworzę muzykę trance to :
wysokość: 2,5 m
ściana z oknami + równoległa, z drzwiami : 2,3 m
2 ściany pozostałe : 4,2 m
Posiadam monitorki Tascam VL-a4 i mimo, że bas naprawde mnie zadziwił, to zdecydowałem się dokupić do nich subwoofer Behringer TRUTH B2092A. Czy ma ktoś może jakaś lepszą koncepcję?
Druga sprawa - ze względu iż w pokoju mam meble z ciuchami i kanape nie mozliwa jest zbytnia adaptacja akustyczna. Na ścianie przeciwnej do monitorów mam przyklejoną gąbkę "fala" o grubości 3 cm, ale na ucho pomogło to troche tylko w zakresie wysokich tonów - mniejszy pogłos i bardziej czytelny dźwięk. Zdaje sobie sprawe z tego, że na bas nie ma to najmniejszego wpływu. Planuję zrobić 1 duży, badż 2 mniejsze ustroje akustyczne wykonane z waty szklanej i umieścić je właśnie na tej ścianie zamiast gąbki. Pokój jest mały, więc nie mogą byż zbytnio grube, ale dopuszczam max 10cm. Jeśli stwierdzicie, że ustroje o grubości ok 5cm coś pomogą to takowe zamontowałbym na ścianie przy której stoją monitory. Jakiej gęstości zastosować watę szklaną? Wiem, że istnieje mnóstwo ustrojów np helmotza itd, ale pokój jest na tyle mały, że nie ma zbytnio miejsca na takie techniki. Bardzo proszę o porady. Subwoofer docelowo ma stać pod ścianą - kilka cm od ściany a nawet mógłbym powiedzieć, że w kącie, bo naprawde gdzie indziej nie ma miejsca.. myślałem by w tym kącie umieścić również ustroje wykonane z waty o grubości max 10cm. Wiem, że wszystko wiąże się z wydatkami. Nie będę rozpisywał się jaki mam budżet. Napewno nie będę strasznie skąpił, bo nie marze o wykładzinie na ścianie, czy też wytłaczankach po jajkach :P Proszę o w miare możliwości i waszego czasu profesjonalne podejście do sprawy. Zależy mi tylko i wyłącznie na możliwie wiernym odsłuchu i braku jakis większych przekolorowań. Nie będę nagrywał wokalu, ani instrumentów akustycznych.
Serdecznie pozdrawiam!