Jaki laptop do audio?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
KAFEL
Re: Jaki laptop do audio?

Post autor: KAFEL » wtorek 03 lis 2009, 14:46

Ja akurat mam takie porównanie - Dell E6400 i Dell D830. Różnica w kwestii emitowanego szumu słyszalna i odczuwalna bardzo wyraźnie. Dochodzi do tego jeszcze mniejsze zużycie energii el., a to czy się to komuś opłaca czy nie to bardzo indywidualna sprawa.

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » wtorek 03 lis 2009, 18:47

...
Czy warto kupić procesor na szynie 800 czy dopłacić do serii P biorąc pod uwagę że w laptopie jest pamięć DDR3 1066 przez co w pełni ją wykorzysta?...

Z muzycznego punktu widzenia jeśli zależy Ci również bardzo na ciszy, to nowsze procesory pobierają mniej mocy i ich chłodzenie jest praktycznie niesłyszalne.

Ciekawa uwaga, tylko nie wiadomo czy warto dopłacić 800 zł aby mieć cichszy komputer o 3 decybele na przykład. Niestety nie mam możliwości porównać obok siebie tych modeli....

Warto dopłacić 800 zeta żeby mieć cichszy komp i SZYBSZY komp. W zadaniach audio, w wykorzystaniu wtyczek szyna ma bardzo istotne znaczenie. Biorąc pod uwagę, że kupujesz kompa raz na (powiedzmy) 3 lata warto dozbierać te 800 zeta. IMO

Pozdro

Groover

nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Piniol
Kontakt:

Post autor: Piniol » środa 04 lis 2009, 00:07

...
...
Czy warto kupić procesor na szynie 800 czy dopłacić do serii P biorąc pod uwagę że w laptopie jest pamięć DDR3 1066 przez co w pełni ją wykorzysta?...

Z muzycznego punktu widzenia jeśli zależy Ci również bardzo na ciszy, to nowsze procesory pobierają mniej mocy i ich chłodzenie jest praktycznie niesłyszalne.

Ciekawa uwaga, tylko nie wiadomo czy warto dopłacić 800 zł aby mieć cichszy komputer o 3 decybele na przykład. Niestety nie mam możliwości porównać obok siebie tych modeli....

Warto dopłacić 800 zeta żeby mieć cichszy komp i SZYBSZY komp. W zadaniach audio, w wykorzystaniu wtyczek szyna ma bardzo istotne znaczenie. Biorąc pod uwagę, że kupujesz kompa raz na (powiedzmy) 3 lata warto dozbierać te 800 zeta. IMO

Pozdro

Groover...

O... bardzo Ci kolego dziękuję! Celna uwaga z tą szyną. W muzyce wykorzystuję instrumenty vst głównie. Czyli wybór chyba padnie na P7350.

Muzyk jazzowy, skrzypek, klawiszowiec.
http://www.myspace.com/bienczyckidominik

Awatar użytkownika
synEnglerta

Post autor: synEnglerta » piątek 08 sty 2010, 03:08

po pierwsze: Czy  oriętuje się może ktoś, jakie są dziś szanse na kupienie nowego laptopa z XP ? bez visty , windows 7 i tego niby XP, po prostu klasyczny, obskurny ,stary XP sp2.

po drugie: Czy jest to technicznie możliwe żeby wywalić Viste lub 7 i wgrać tam XP PRO z legalnej płyty którą mam od paru lat i przestalem używac z rok temu w związku z utylizacją starego kompa stacjonarnego?

po trzecie: Czy jest  na rynku jakiś dobry pecetowy laptop dedykowany do audio i postprodukcji? np. przywoity interfejs AD/DA na pokładzie, przyzwoity audio chip? chce być mobilny i marzy mi się żeby oprócz słuchawek lub monitorów nic więcej do niego nie podpinać.

Mysle o Vaio,Dellu lub Asusie ze wzgledu na jakość wykonania i serwis. W ogóle prosiłbym aby dyskusja zeszła na Maca zbyt szybko, o ile to możliwe, bo nie dopuszczam w ogóle takiej myśli jak zakup Maca i pragnę aby tak pozostało. z PC, Cubase i SoundForge jest mi naprawdze dobrze, tylko bardzo wolno po ostatnich upgrade'ach, stad potrzeba zmiany hardware.

Czy kapryszę? może tak może nie, akurat na tym sie nie znam i  naprawde nie moge znaleźć czasu by sie dowiedzieć, dlatego wlaśnie prosze od podpowiedzi. Z góry Dziękuję.

Awatar użytkownika
synEnglerta

Post autor: synEnglerta » piątek 08 sty 2010, 03:35

W ogóle prosiłbym aby dyskusja NIE zeszła na Maca zbyt szybko.. mialo być .. ach ten brak edycji

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » piątek 08 sty 2010, 09:31

...
po pierwsze: Czy  oriętuje się może ktoś, jakie są dziś szanse na kupienie nowego laptopa z XP ? bez visty , windows 7 i tego niby XP, po prostu klasyczny, obskurny ,stary XP sp2.

Może być trudno, ale Della z XP i Vistą ostatnio udało mi się kupić. Tzn. mam oba systemy i mogę zainstalować dowolny. To jeden z tych biznesowych Delli Latitude - te bardziej konsumenckie (XPS) chyba mają już nowsze systemy. Dell wygrywa też serwisem.

po drugie: Czy jest to technicznie możliwe żeby wywalić Viste lub 7 i wgrać tam XP PRO z legalnej płyty którą mam od paru lat i przestalem używac z rok temu w związku z utylizacją starego kompa stacjonarnego?

Jeżeli to jest wersja BOX, to tak. Jeżeli to jest OEM, to niestety został pogrzebany razem z tamtym komputerem. Tak czy inaczej jeszcze można kupić XP OEM (wersja Home to myślę max. 300 PLN) i zainstalować.

Ale osobną kwestią są drivery. Do wielu nowych laptopów producenci już nie udostępniają driverów do XP, więc nawet jak masz lub kupisz ten system, będziesz miał problem.

Awatar użytkownika
sqtracing.pl

Post autor: sqtracing.pl » piątek 08 sty 2010, 09:51

I zwrócić trzeba uwagę, czy do instalacji XP nie jest wymagana zmiana biosa na dedykowany do xp. Może się wydać dziwne ale spotkałem się z tym w kilku laptopach, w których robiłem downgrade do XP.
sqtRacing.pl - Warszawa, naprawy i modyfikacje tuningowe skuterów!

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » piątek 08 sty 2010, 16:43

...

po trzecie: Czy jest  na rynku jakiś dobry pecetowy laptop dedykowany do audio i postprodukcji? np. przywoity interfejs AD/DA na pokładzie, przyzwoity audio chip? chce być mobilny i marzy mi się żeby oprócz słuchawek lub monitorów nic więcej do niego nie podpinać.

Mysle o Vaio,Dellu lub Asusie ze wzgledu na jakość wykonania i serwis. W ogóle prosiłbym aby dyskusja zeszła na Maca zbyt szybko, o ile to możliwe, bo nie dopuszczam w ogóle takiej myśli jak zakup Maca i pragnę aby tak pozostało. z PC, Cubase i SoundForge jest mi naprawdze dobrze, tylko bardzo wolno po ostatnich upgrade'ach, stad potrzeba zmiany hardware.

Czy kapryszę? może tak może nie, akurat na tym sie nie znam i  naprawde nie moge znaleźć czasu by sie dowiedzieć, dlatego wlaśnie prosze od podpowiedzi. Z góry Dziękuję....

Proszę:

http://www.rainrecording.com/products/ 

Kompozytor, Instrumentalista, Improwizator

Awatar użytkownika
synEnglerta

Post autor: synEnglerta » niedziela 10 sty 2010, 03:02

Dziękuje bardzo za garść konkretów Panowie!

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » niedziela 10 sty 2010, 16:41

Może być trudno, ale Della z XP i Vistą ostatnio udało mi się kupić. Tzn. mam oba systemy i mogę zainstalować dowolny. To jeden z tych biznesowych Delli Latitude - te bardziej konsumenckie (XPS) chyba mają już nowsze systemy. Dell wygrywa też serwisem.

...

Potwierdzam w całej rozciągłości. Zgłoszenie telefoniczne braku rozpoznawania zasilacza przez laptopa Dell D830 w zeszłym tygodniu (przyczyna ustalona telefonicznie na podstawie mojego opisu). Na drugi dzien o umówionej godzinie pojawił się u mnie technik, który na miejscu w ciągu jednej godziny wymienił płytę główną na nową. Profesjonalizm i ekspresowa obsługa !

ODPOWIEDZ