Monitory - ile cali?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:
Re: Monitory - ile cali?

Post autor: Soundscape » czwartek 17 gru 2009, 14:56

Chodzi mi o tą różnicę pomiedzy małym jakimkolewiek  zestawem z subem, a większym (wiecej cali na niskotonowym) modelem monitora bez suba. nie znam tej róznicy
...

No z tymi calami też nie zawsze jest tak, że im większy woofer tym więcej basu. Ale takich przypadków zam mało. Warto jednak przytoczyć zestaw PMC AML1 gdzie głośnik niskotonowy ma 6,5 cala i zestaw gra od 33Hz-ów! Wiele ósemek mogło by pomażyćSmile (No ale cena tych PMC zabija już konkretnie...)

Ot taka mała dygresja.

Pozdrawiam!

Kyle

Post autor: Kyle » czwartek 17 gru 2009, 16:21

No z tymi calami też nie zawsze jest tak, że im większy woofer tym więcej basu. Ale takich przypadków zam mało.

Jest ich trochę.

Np KRK VXT6 (6") vs. KRK RP8 (8")

http://www.ixbt.com/proaudio/krk-rp8g2.shtml

http://www.ixbt.com/proaudio/krk-vxt6.shtml

... oba mają -3dB przy ~44 Hz. Swoją drogą dziwne że profesjonalne VXT6 mają bardziej nieliniową char. niż tańsze, projektowe RP8.

Albo Tannoy Precision 6D (6") ... -3dB gdzieś przy 86 Hz vs. Yamaha MSP5 studio (5") -3dB gdzieś przy 58 Hz - tutaj już odczytane z wykresów przedstawionych przez producentów.

piter29

Post autor: piter29 » czwartek 17 gru 2009, 17:14

...Pm 05 + sub
http://www.dv247.com/studio-equipment/fostex-fx-pm05-sub-bndl--33412

Po negocjacjach zapłacisz jakieś 2200zł łącznie z transportem przy kursie Funta 4.6zł.

... 

O kurcze tej strony nie znałem. Czy ktoś korzystał już z ich usług? Bo to w sumie rozwiązało by mój problem. Pm1 bym sobie kupił spokojnie by mi zostało. Gdybym je tam kupił to nie było by problemów z Polskim zasilaniem? Czy ktoś mógłby mi napisać czy to bezpieczne kupić tam produkt?

dziekuje

Talon

Post autor: Talon » czwartek 17 gru 2009, 17:43

Ja tam właśnie kupiłem pm1 wraz z statywami i już są w drodze :) Płatność tylko Visą(niestety), po zapłacie od razu wysyłają.
Ja czekałem na dobry kurs, kiedy kupowałem funt stał po 4.4zł :)

piter29

Post autor: piter29 » czwartek 17 gru 2009, 21:13

...Ja tam właśnie kupiłem pm1 wraz z statywami i już są w drodze :) Płatność tylko Visą(niestety), po zapłacie od razu wysyłają.
Ja czekałem na dobry kurs, kiedy kupowałem funt stał po 4.4zł :)
...

A ile wyniosła Cię cała przesyłka? ile już czekasz? jak z zasilaniem? mogę polskie kable zasilające kupić i git?

Talon

Post autor: Talon » czwartek 17 gru 2009, 21:21

Za 2 pm1 + standy samsona zapłaciłem około 1500zł(wynegociowałem wysyłke za free). Za wpłate nic nie pobierają bo to tak jakbyć robił zakupy w sklepie w UK i płacił kartą.

Ogólnie chciałem brać krk rp8 ale stwierdziłem że na pomieszczenie 25m2 są za duże, to jużbardziej średniego pola.

Zapłaciłem w wtorek wysłali w środę. Dziś mamy czwartek paczka już w drodze do Polski i opuściła wyspy. Szacuje że będę ją miał wtorek-środa. (3-5 dni)

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 17 gru 2009, 21:24

Kyle ty się tak  nie podniecaj bo widze że duzo sie gapisz na specyfikacje i wykresy.Pracowałeś kiedys na NS10?ich wykres to kibel - brzmienie jak dla mnie zbyt ostre w srodku i zero basu a górka w sumie dość ładna ale bez wiekszych perspektyw.....ale mixy?hmmmm - łatwo oj łatwo sie kleja więc jak widzisz wykres to nie wszystko...mówią o tym tysiące świetnie zmiksowanych płyt na tych słabiutkich głosniczkach.W wokalu za to słychac kazdy syf.

Ja bym sie nie bwaił - jak jest szansa brałbym 8 cali...jak nie to 6 ale i tak bym wziął suba mimo że MB mówił że niewiele to w małym pomieszczeniu da - a jednak daje więc teoria teorią a praktyka praktyką....no ale w tej cenieto może behringer z subem(kozackim zresztą) by sie zmieścił...choc wolałbym tego suba sparować z czymś innym

ps.gówniany czas na takie zakupy - mały wybór i zero dobrych cen

Kyle

Post autor: Kyle » czwartek 17 gru 2009, 22:09

...
Kyle ty się tak  nie podniecaj bo widze że duzo sie gapisz na specyfikacje i wykresy.Pracowałeś kiedys na NS10?ich wykres to kibel - brzmienie jak dla mnie zbyt ostre w srodku i zero basu a górka w sumie dość ładna ale bez wiekszych perspektyw.....ale mixy?hmmmm - łatwo oj łatwo sie kleja więc jak widzisz wykres to nie wszystko...mówią o tym tysiące świetnie zmiksowanych płyt na tych słabiutkich głosniczkach.W wokalu za to słychac kazdy syf.

Ja bym sie nie bwaił - jak jest szansa brałbym 8 cali...jak nie to 6 ale i tak bym wziął suba mimo że MB mówił że niewiele to w małym pomieszczeniu da - a jednak daje więc teoria teorią a praktyka praktyką....no ale w tej cenieto może behringer z subem(kozackim zresztą) by sie zmieścił...choc wolałbym tego suba sparować z czymś innym

ps.gówniany czas na takie zakupy - mały wybór i zero dobrych cen...

Niczym się nie podniecam Zbysiu. Pasmo czy jego liniowość to tylko jeden z wielu parametrów i jak mi chciałeś tym "newsem" zabłysnąć to Ci wnie wyszło. A NS10 to bym nie przyjął za darmo.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » czwartek 17 gru 2009, 23:03

Niczym się nie podniecam Zbysiu. Pasmo czy jego liniowość to tylko jeden z wielu parametrów i jak mi chciałeś tym "newsem" zabłysnąć to Ci wnie wyszło. A NS10 to bym nie przyjął za darmo.
...

Panowie, spokojnie. Ja dodam tylko tyle od siebie iż dobry odsłuch nie musi być koniecznie liniowy. A nauczyć się na wylot (jeśli chodzi o brzmienie) można prawie że wszystkiego.Wink

Tak już trochę off topic - wpadł mi pomysł, żebym zrobił kawałek tylko i wyłącznie na moich pierdziołkach komputerowych, które mam już od pięciu lat. Jestem ciekaw co wyjdzieCool

Pozdrawiam!

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 18 gru 2009, 09:10

Panowie, spokojnie. Ja dodam tylko tyle od siebie iż dobry odsłuch nie musi być koniecznie liniowy. A nauczyć się na wylot (jeśli chodzi o brzmienie) można prawie że wszystkiego.Wink 

No tak ... "się da" ... ale tak moim osobistym zdaniem nie powinno tak być byśmy zakładali z góry że kupujemy sprzęt niedokładny a później pracujemy dosyć po omacku (zawsze to mniej przewidywalne efekty niż na czymś superdokładnym).

A co do dokładności ... oczywiście sama liniowość to zamało, tu się zgadzam ... jeszcze liczy się THD, odpowiedź impulsowa itd. itd.

ODPOWIEDZ