Equalizer sprzętowy na skraju pasma

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
gatto
Equalizer sprzętowy na skraju pasma

Post autor: gatto » niedziela 13 gru 2009, 20:08

Rozglądam się za niedrogim equalizerem (sprzętowym) do korekcji w pasmie od 16 do 20 kHz. Zależy mi na tym, żeby to było bardzo wąskie pasmo, żeby poniżej 15 kHz sygnał pozostał bez zmian. Optymalna harakterystyka korekcji:

16 kHz : 0 dB
17 kHz : +3 dB
18 kHz : +6 dB
19 kHz : +9 dB
20 kHz : +12 dB

Większość wypróbowanych EQ wtyczek programowych nie sprostała zadaniu ze względu na zbyt szeroki rzeczywisty zasięg poniżej 16 kHz. Który EQ sprzętowy moglibyście polecić, żeby miał odpowiednią dobroć i nie wpływał na sygnał poniżej 16 kHz?

Awatar użytkownika
1521kuba

Re: Equalizer sprzętowy na skraju pasma

Post autor: 1521kuba » niedziela 13 gru 2009, 20:41

Który EQ sprzętowy moglibyście polecić, żeby miał odpowiednią dobroć i nie wpływał na sygnał poniżej 16 kHz?... 

Nie szukaj, nie znajdziesz sprzętu o lepszej dobroci niż softowe korektory.

Zastanawiam się tylko, do czego chcesz stosować taką korekcję?

...moje drugie imię - oldschool...

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 13 gru 2009, 21:04

Rozglądam się za niedrogim equalizerem (sprzętowym) do korekcji w pasmie od 16 do 20 kHz. Zależy mi na tym, żeby to było bardzo wąskie pasmo, żeby poniżej 15 kHz sygnał pozostał bez zmian. Optymalna harakterystyka korekcji:

16 kHz : 0 dB
17 kHz : +3 dB
18 kHz : +6 dB
19 kHz : +9 dB
20 kHz : +12 dB

Większość wypróbowanych EQ wtyczek programowych nie sprostała zadaniu ze względu na zbyt szeroki rzeczywisty zasięg poniżej 16 kHz. Który EQ sprzętowy moglibyście polecić, żeby miał odpowiednią dobroć i nie wpływał na sygnał poniżej 16 kHz?

Żaden. Jest to technicznie niewykonalne. Każdy korektor w mniejszym lub większym stopniu działa na całe pasmo akustyczne.

Awatar użytkownika
igs

Post autor: igs » niedziela 13 gru 2009, 21:12

Tak, jak poprzedników, ciekawi mnie zastosowanie tego korektora. Nie jestem również pewien, czy słyszysz pasmo (powiedzmy) powyżej 18kHz. Podbijanie 20kHz o 12dB to chyba dla nietoperzy. No chyba, że czegoś nie wiem…

[addsig]
www.igsaudio.pl

gatto

Post autor: gatto » poniedziałek 14 gru 2009, 20:43

Akurat mam jedno takie źródło dźwięku, które tłumi wysokotonowy sygnał w pasmie 15 - 20 kHz robiąc to podobnie do filtru dolnoprzepustowego z graniczną częstotliwością 15 kHz i nachyleniem ok. 24 dB/okt. Dźwięki w tym pasmie są i da się ich wyciągnąć. Jeden wtyczkowy EQ dobrze sobe z tym poradził, inne zaś nie. Chciałbym używać takiej korekcji również w warunkach niestudyjnych, bez komputera. Dla tego szukam jakiegoś EQ albo parametrycznego albo pasmowego. Chodzi tylko o dobranie modelu z rzeczywistą dobrocią filtracji, żeby nie wychylał się poniżej 15 kHz.

Co do słyszenia, to słychać. Oczywiście  nie rozróżniam w tym pasmie c od cis, ale słychać wpływ na barwę dźwięku. I o to chodzi.

Awatar użytkownika
delorjan

Post autor: delorjan » wtorek 15 gru 2009, 00:25

A nie wystarczy po prostu parametryczny eq ustawiony na 20KHz z dobrocią ustawioną tak, żeby co 1Khz podbicie malało o 3db? :) Co do 20KHz i podbijania dla nietoperzy, to osobiście nie wyobrażam sobie muzyki bez tego najwyższego przedziału 18-20KHz, bez tego pasma jakieś to wszystko takie jałowe i mało krystaliczne... Aż boję się pomyśleć, co będzie za kilka czy kilkanaście lat, kiedy słuch nie będzie już tak łaskawy dla mnie :(

Awatar użytkownika
1521kuba

Post autor: 1521kuba » wtorek 15 gru 2009, 08:42

Aż boję się pomyśleć, co będzie za kilka czy kilkanaście lat, kiedy słuch nie będzie już tak łaskawy dla mnie :(... 

Słuch się starzeje, nic nie poradzisz. Pociesz się tylko, że od 16 do 20kHz - to tylko tercja, a od 15 do 16 - mniej niż pół tonu.

...moje drugie imię - oldschool...

gatto

Post autor: gatto » wtorek 15 gru 2009, 16:08

...A nie wystarczy po prostu parametryczny eq ustawiony na 20KHz z dobrocią ustawioną tak, żeby co 1Khz podbicie malało o 3db? :)

Właśnie, tylko który model i czy rzeczywiście wykaże się taką dobrocią?

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 15 gru 2009, 16:40

...A nie wystarczy po prostu parametryczny eq ustawiony na 20KHz z dobrocią ustawioną tak, żeby co 1Khz podbicie malało o 3db? :)

Właśnie, tylko który model i czy rzeczywiście wykaże się taką dobrocią?

Jeszcze raz napiszę: NIE MA TAKIEGO. Korektory mają charakterystykę nachyloną w interwałach a nie przedziałach częstotliwości. Czyli jednostką jest dB/oktawę a nie dB/Hz.

Nie wiem, czy przyjąłeś do wiadomości, że nie da się zrobić tak, żeby ingerować w pewne pasmo a obok nie ingerować wcale. Jeśli nie przyjąłeś, to jesteś uparciuch i możesz dalej nie czytać. Jeśli przyjąłeś i godzisz się z tym, że w sąsiednie pasma też zaingerujesz, to sprawdź jaki to ułamek oktawy te Twoje 19-20kHz. Wyjdzie Ci, że 0.074. Typowy korektor parametryczny ma 12dB/oktawę, czyli skoro chcesz mieć 3dB/0.074 oktawy, to musiałbyś połączyć kaskadowo około 7-8 korektorów (a w praktyce jeszcze więcej), dopiero wtedy dostaniesz takie nachylenie (oczywiście również poza tym zakresem charakterystyka będzie mocno zmienna). Po cholerę, skoro tego nie słychać?

Kyle

Post autor: Kyle » wtorek 15 gru 2009, 23:11

Takie zabawy w podbijanie tego pasma o 12 dB mogą wprowadzić tylko bardziej fatygujące/męczące brzmienie. Ale jak już ktoś tak zboczył i koniecznie che się tak "zabawić" to ja na jego miejscu użyłbym jednego punktu korektora parametrycznego z odpowiednio dobranym nachyleniem i czestotliwością "wyjściową" a nie bawił się kilkoma graficznymi które robią "harmonijkę" ...

ODPOWIEDZ