Odwrócenie fazy w przedwzmacniaczach

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
senjin
Kontakt:
Re: Odwrócenie fazy w przedwzmacniaczach

Post autor: senjin » niedziela 13 gru 2009, 23:48

...Nie sprawdzi się to (faza bez znaczenia) w przypadku jednego samodzielnego źródła, np. jeden mikrofon na wokal.

Jaki sens w takim razie umieszczania funkcji odwracania fazy w niektórych elektronikach aktywnych do gitary akustycznej np. firmy Fishman?...

Redukcja sprzężeń.

Awatar użytkownika
majall

Post autor: majall » poniedziałek 14 gru 2009, 11:40

Typowym zastosowaniem odwrócenia fazy jest ustawienie przy nagłośnieniu lub rejestracji akordeonu dwoma mikrofonami .
Macbook pro 17" 2.4 , mac pro 2.8 Quad-Core , RME fireface 800 , Emu 5000 ultra . telecaster hot rod , AKG 270 studio , Logic 8 , Melodyne plug in , Reaper .

Awatar użytkownika
igs

Post autor: igs » poniedziałek 14 gru 2009, 11:45

...Typowym zastosowaniem odwrócenia fazy jest ustawienie przy nagłośnieniu lub rejestracji akordeonu dwoma mikrofonami . ... 

Właśnie mnie czeka nagranie akordeonu w sobote. Czy możesz napisać coś więcej na temat omikrofonowania?

[addsig]
www.igsaudio.pl

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 14 gru 2009, 12:43

...Typowym zastosowaniem odwrócenia fazy jest ustawienie przy nagłośnieniu lub rejestracji akordeonu dwoma mikrofonami . ... 

Akordeonów się ponagrywałem sporo, ale nigdy tego nie stosuję. Za duże przesłuchy, by wikonać takie zabiegi. IMHO.

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Drudkh

Post autor: Drudkh » poniedziałek 14 gru 2009, 13:38

Redukcja sprzężeń.

Czyli funkcje odwrócenia fazy w elektronice akustyka gitarzysta używa tylko gdy takowe sprzężenia występują?

senjin
Kontakt:

Post autor: senjin » poniedziałek 14 gru 2009, 14:46

...
  Redukcja sprzężeń.

Czyli funkcje odwrócenia fazy w elektronice akustyka gitarzysta używa tylko gdy takowe sprzężenia występują?

Chyba jednak palnąłem głupstwo :P . Oczywiście można użyć przełącznika do redukcji sprzężeń, ale jest też drugie zastosowanie: gdy używasz zestawu z mikrofonem i pickupem, w zależności od miejsca zamocowania mikrofonu może pojawić się niezgodność faz. Przełącznik pomaga wybrać lepsze brzmienie.

Sorry, ale sam nie używam takiego sprzętu, piszę o tym co przeczytałem i przetestowałem w sklepie.

ODPOWIEDZ