Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
-
Talon - Posty:32
Monitory + sub od kina domowego
Witam
Będę wymieniał obecne kino domowe na monitory Fostex Pm1
Kino które dotąd używałem to stary model JVC TH-A30R z subem 20cm o mocy 110W.
Czy kupując monitoy 6 calowe mogę jakoś wykorzystać ten sub wraz z amplitunerem aby trochę poszerzyć dół ?
-
Kyle - Posty:923
...
Witam
Czy kupując monitoy 6 calowe mogę jakoś wykorzystać ten sub wraz z amplitunerem aby trochę poszerzyć dół ?...
Można ... aktywne Fostex podłączasz pod pre out ... a aktywny sub z resztą też.
Tylko będzie to degradacja Fostex przy każdym ampli ... choćby z powodu długich połączeń niezbalansowanych. Dopiero procesor z wyjściami zbalansowanymi XLR by się tu spisał a ostatnio widziałem taki za kilkanaście tys.
-
Rabbeat83 - Posty:102
autor: Rabbeat83 » piątek 11 gru 2009, 18:58
Przyłącze się do tematu, gdyż zastanawiam się nad wykorzystaniem w razie potrzeby subwoofera od kina domowego marki Wharfedale z 10 calowym głośnikiem jako subwoofer do KRK RP6 G2, które zamierzam nabyć w nie dalekiej przyszłości. Pytanie pierwsze czy takie KRK mają wyjście na suba (dedykowany od KRK jest) czy trzeba je podłączyć za subem, który nie jestem pewien ale chyba filtruje sygnał i ma wyjście jedynie na drugi sub, a nie na jakiekolwiek satelity. Pytanie drugie czy taki sub sprawdzi się w ogóle jako uzupełnienie w razie potrzeby odsłuchów studyjnych?
-
Mruczasss
autor: Mruczasss » sobota 12 gru 2009, 13:56
...
Witam
Czy kupując monitoy 6 calowe mogę jakoś wykorzystać ten sub wraz z amplitunerem aby trochę poszerzyć dół ?...
Czesc
Tego suba nie kojarze, jedynie podpowiem ze jezeli juz decydujesz sie na dzielenie systemu grajacego na dwie częsci to uwazam ze lepiej juz wziasc mniejsze monitorki 5 calowe a nawet 4 calowe. Skupiasz sie w koncu na srodku i górze zeby brzmial jak najbardziej selektywnie. Moim skromnym zdaniem, najfaniej jak bys wybrał sobie jakis monitor ze wstęgą - samsony rubikony mialy 5 calowa wersje, albo krk vxt4 (drozsze rozwiazanie) I jest cud miód w połączeniu :)
Tego fostexa sluchalem, (jedynie w sklepie nie przetestowalem go tak dokładnie jak bym chciał) ale odniosłem wrazenie ze dla mnie to taka kicha troche była.
Pozdrawiam
Marcin
lubie to co robie i jestem w tym dobry.