Adam A5, A7 i coś jeszcze

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Kyle
Re: Adam A5, A7 i coś jeszcze

Post autor: Kyle » czwartek 26 lis 2009, 21:59

Hmmm, kiedyś tu na forum czytałem odwrotną opinię, że to właśnie model 5 ma jakieś kłopoty przy 100Hz, a że 6 jest całkiem spoko. Mowa o starszych RP? Bo przymierzam się właśnie do kupna RP6 G2, gdyż jakoś najbardziej odpowiadają mi ceną, wielkością (mam nieduże biurko) oraz dotychczasowymi opiniami - no i trochę mnie martwią tak skrajne krytyczne głosy ;-(, a jak się do tego ma model RP8 G2?...

Dobrze słyszałeś :) ... RP5 ma pewną nieczystość przy ~100HZ a dokładnie to w pomiarach wychodzi jako zwiększone THD ze szczytem przy częstotliwości 95 Hz .... ale nie zmienia to fatu że u mnie RP5 grały ogólnie (w końcu pasmo nie kończy się na skrawku w okolicach 85-105 Hz) lepiej niż KRK RP6. (przez cały czas mowa o wersji pierwszej)

RP6 schodziły nieco niżej ale nie były tak czyste, równe, przestrzenne, z taką średnicą jak RP5. Może to wina mojego pomieszczenia (16,4 m kw.) ... albo wina tego że RP5 były podłączone pod Behringer BCA2000 a RP6 pod złom zwany SM PRO AUDIO ADDA 192S ... nie wiem ... ale RP5 u mnie wypadły, w tym pomieszczeniu, z tym sprzętem towarzyszącym, przy połączeniu symetrycznym po prostu lepiej.

A co do RPG2 8:

http://www.ixbt.com/proaudio/krk-rp8g2.shtml

i opinie z multitestu:

http://www.e-muzyk.net.pl/content/view/1593/38/

... i moje wnioski: RP8 w pomiarach wypadają dosyć równo ... ale wg. opinii nie są zbyt przestrzenne i czytelne ... po prostu klasa podstawowa projektowa. ... schowany środek i przebasowienie w RP8 G2 mi się kojarzy z tym co słyszałem z KRK RP6 v1.

Ja raczej pójdę w stronę mniejszych modeli ale wyższej klasy ( kandydaci to APS KOX i  Yamaha MSP5s ). Minus mojej decyzji to węższe pasmo od dołu ... a plus to (przynajmniej tego oczekuję) równe, nieprzebasowione , czytelne pasmo, dobra stereofonia/głębia ... po prostu precyzja z dobrą dynamiką bez zamulenia.

Rabbeat83

Post autor: Rabbeat83 » czwartek 26 lis 2009, 23:02

No właśnie ja też się tak zastanawiam nad dołożeniem paru groszy i kupnem na przykład MSP-5, bo wszelkie 8 calowe odpadają do pomieszczenia 3,5x4m, a na A7 też mnie nie stać. Multitest czytałem i chyba wszystkie możliwe opinie na tym forum Trochę boję się tego zamulenia w KRK zwłaszcza, że początkowo pokój nie będzie za bardzo zaadaptowany. Dzięki za opinię, a co o tym myślą pozostali? Warto zamiast RP6 G2 porwać się na MSP-5 czy nie warto? Dodam, że zastosowanie to domowe studio projektowe - sprzętowe syntezatory plus jakieś VST i proste komponowanie i aranżowanie w celu dalszej prezentacji szerszej publiczności.

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » piątek 27 lis 2009, 07:45

"....bo wszelkie 8 calowe odpadają do pomieszczenia 3,5x4m..."

Wiem, że zostanę tutaj zaraz uznany za heretyka, ale nie zgadzam się z powyższym. Jestem zwolennikiem jak najniżej schodzących monitorów nawet w małych pomieszczeniach. Przynajmniej APS Aeon się sprawdza i to w klitce straszebnej.

[addsig]
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 27 lis 2009, 08:04

Jestem zwolennikiem jak najniżej schodzących monitorów nawet w małych pomieszczeniach. Przynajmniej APS Aeon się sprawdza i to w klitce straszebnej. ... 

... ale chyba nie kosztem jakości? ;) My tu mamy ograniczony budżet i wybieramy między byle jakimi 8" za ~2,2tys a lepszymi 5" za 2,2 tys

APS AEON mają bas równy (z tego co wieść gminna niesie) bez zamulenia, czytelny .... a tanie 8" za 2 tys. to już często przymulacze. Czasem lepiej mniej słyszeć na dole ale za to bez przykrycia dołem reszty pasma (a dół kontolować odsłuchem alternatywnym).

A tak swoją drogą wielkość woofera nie jest taka decydująca - np. Tannoy z 6" wooferem ma węższe pasmo niż Yamaha MSP5 z 5" wooferem, albo KRK Rokit 8" ma węższe pasmo niż KRK VXT 6" - co prawda jedynie po wykresach bo nie słyszałem tych wszystkich, ale wykres zawsze coś tam mówi.

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » piątek 27 lis 2009, 09:00

Ja w moim poście tylko chciałem się odnieść do kategorycznego stwierdzenia jakie tu padło, że jak mała reżyserka to ósemeczki na starcie odpadają.

Również się zgadzam, że nie tylko średnica woofera ma wpływ na wierność przenoszenia dołu, ale często idzie to w parze.

A dla założyciela wątku najlepiej byłoby gdyby oprócz monitorków 5' dokupił (może z czasem jak nie ma gotówki w tej chwili) dobre słuchawy do kontroli basu,panoramy  np. DT-150, 990 pro, itp.

Pozdrawiam :)

a tanie 8" za 2 tys. to już często przymulacze. Czasem lepiej mniej słyszeć na dole ale za to bez przykrycia dołem reszty pasma (a dół kontolować odsłuchem alternatywnym).

Pełna zgoda

[addsig]
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » piątek 27 lis 2009, 09:03

się pokitfasiło..:)  brak edycji...

ale myslę że zrozumiecie :)

Rabbeat83

Post autor: Rabbeat83 » piątek 27 lis 2009, 13:17

Dodam tylko, że pisząc, iż 8 calowe odpadają do pomieszczenia 3,5x4m oprócz tego, że nie będą odtwarzać porządnie tego dołu miałem również na myśli większe gabaryty, które u mnie akurat znacząco by przeszkadzały, a niech by jeszcze miały wyloty bass reflex z tyłu jak na przykład Yamahy HS80 to musiałbym je chyba na środku postawić. Dlatego też zdecydowałem się na coś mniejszego, tylko właśnie pytanie co? Z jednej strony to tylko małe studio projektowe i myślę, że te KRK RP6 G2 powinny się sprawdzić, ale z drugiej chciałbym bardzo dobrze słyszeć każdy ruch gałką w korektorze czy kompresorze, bo teraz brak tego wyczucia na kiepskich głośnikach jest dla mnie najbardziej uciążliwy. Może właśnie takie MSP-5 były by dokładniejsze i bardziej przejrzyste/selektywne od wspomnianych Rokit'ów.

arturs

Post autor: arturs » piątek 27 lis 2009, 14:43

Dodam tylko, że pisząc, iż 8 calowe odpadają do pomieszczenia 3,5x4m oprócz tego, że nie będą odtwarzać porządnie tego dołu miałem również na myśli większe gabaryty, które u mnie akurat znacząco by przeszkadzały, a niech by jeszcze miały wyloty bass reflex z tyłu jak na przykład Yamahy HS80 to musiałbym je chyba na środku postawić. Dlatego też zdecydowałem się na coś mniejszego, tylko właśnie pytanie co? Z jednej strony to tylko małe studio projektowe i myślę, że te KRK RP6 G2 powinny się sprawdzić, ale z drugiej chciałbym bardzo dobrze słyszeć każdy ruch gałką w korektorze czy kompresorze, bo teraz brak tego wyczucia na kiepskich głośnikach jest dla mnie najbardziej uciążliwy. Może właśnie takie MSP-5 były by dokładniejsze i bardziej przejrzyste/selektywne od wspomnianych Rokit'ów.

-------------------------------------

oj przy msp5 trzeba się zwyczajnie przyzwyczaić, że basu nie ma ;) Jak się podbije bas by go było słychać, to wszędzie indziej - miks brzmi jak przez szklankę. Trudno się nauczyć tych monitorów. Mają jedną zaletę - nie męczą podczas pracy.

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 27 lis 2009, 15:08

małe studio projektowe i myślę, że te KRK RP6 G2 powinny się sprawdzić, ale z drugiej 

Rozwiązaniem mogą być jeszcze APS KOX. Za niedługo powinny być w sprzedaży. Cena 2500 za parę, bassreflex z przodu, PODOBNO schodzą przy -3dB do 50 Hz. Sądząc po cenie oczekuję że nie będą tak skąpe pod wzgl. przestrzeni/dokładności jak Rokit 6 . Czekam na nie i czekam ;)

(MSP5) Mają jedną zaletę - nie męczą podczas pracy.

To bardzo dobra wiadomość ... a jak się zachowują przy cichym odsłuchu ? Nadal dokładnie? Co do braku basu - i tak jest pewnie lepiej niż na KRK Rokit 5, E-MU PM5, TAnnoy Precision 6D (miałem rokity i widziałem ich pomiary .... nowe MSP5s schodzą wg. pomiarów niżej .... i ponownie wg. pomiarów E-MU PM5 są płytsze podobnie jak Tannoy)

minimax

Post autor: minimax » piątek 27 lis 2009, 15:34

Czy ktoś mi może logicznie wytłumaczyć dlaczego Waszym zdaniem lepiej w małym pokoju miksować muzykę na kolumnach z małym wooferkiem?

[addsig]
[b][url=http://jurekmuszynski.com]jurekmuszynski.com[/url][/b]

ODPOWIEDZ