Adam A5, A7 i coś jeszcze

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Zbynia
Re: Adam A5, A7 i coś jeszcze

Post autor: Zbynia » czwartek 12 lut 2009, 13:21

mimo malego pokoju pomyslalbym na twoim miejscu nad subwooferem do tego - nie bedziesz musial sie domyslac jak gra bas....przy okazji mozna sie pozbyc kartonu z monitorow przy odpowiednich mozliwosciach ustawienia suba(odciac bas na monitory)

Kyle

Post autor: Kyle » środa 25 lis 2009, 23:25

......Yamaha MSP5 Studio?...
Moim zdaniem nie zbyt dobry wybór. Ale to tylko moje zdanie....

Dla czego ? (chodzi o te nowe zaokrąglone MSP 5S a nie stare kanciaste MSP 5A).

Awatar użytkownika
estbeatz

Post autor: estbeatz » czwartek 26 lis 2009, 00:02

A może KRK RP6 + sub?

Blaviken

Post autor: Blaviken » czwartek 26 lis 2009, 00:14

A czymże to MSP 5 różni się od MSP 5S z zaokrągloną obudową? Co do tych monitorów Yamahy - ich trzeba się nauczyć bo są dosyć specyficzne i niski dół czasami trzeba sobie na nich "wyobrazić" bo go po prostu nie słychać :) Bez subwoofera ani rusz...
Mam parę w domu ale chyba czas się przesiąść na coś większego.
Pozdrawiam.
www.blaviken.com

Kyle

Post autor: Kyle » czwartek 26 lis 2009, 00:18

A może KRK RP6 + sub?

Miałem KRK RP6 - zamulacze, nieprecyzyjne, nie za równe

Kyle

Post autor: Kyle » czwartek 26 lis 2009, 00:25

>A czymże to MSP 5 różni się od MSP 5S z zaokrągloną obudową?

Nie wiem ... ale chyba na obudowie się nie skończyło.

>Co do tych monitorów Yamahy - ich trzeba się nauczyć

Chyba każdych trzeba się nauczyć ... ale akurat tych Yamah najmniej bo są dosyć równe (sądząc po wykresach) ... znacznie równiejsze niż seria HS ... HS to dopiero musi być masa nauki

ps. Yamaha dosyć prawdziwe podaje te wykresy bo pokrywają się dosyć dobrze pomiarami ixbt (HS5 i HS8)

>niski dół czasami trzeba sobie na nich "wyobrazić" bo go po prostu nie słychać :)
... wiadomo ... w końcu 5" ... ale wolę dokładne i równe 5" od zamulonych i nierównych 6-8" w tej samej cenie.

Tak pomału zbieram kandydatów do zakupienia ... MSP5 ... APS KOX

KRK Rokit odpadają ... o ile model 5 był OK (trochę mało basu i trochę niedokładny) o tyle model 6 zupełnie niewypał (niekontrolowany bas, brak przejrzystości, słaba przestrzeń). Prędzej by mnie zadowoliły KRK VXT6 ... tylko ta cena

Kyle

Post autor: Kyle » czwartek 26 lis 2009, 11:08

...A czymże to MSP 5 różni się od MSP 5S z zaokrągloną obudową?

Z instrukcji gdzie są pomiary można wywnioskować że nowe minimalnie niżej schodzą i są nieco równiejsze (nowe +-2 dB , a stare +-3 dB ... w paśmie do 21 khz).

OpenMusicStudio

Post autor: OpenMusicStudio » czwartek 26 lis 2009, 16:16

Panowie ja z czystym sumieniem polecam polski produkt-APS IO, w cenie A7 a grają o duuużo naturalniej.Proponuję test w fabryce dzwięku.

Na adama to trochę taka moda.....ale pamiętajmy że to najtańsza alternatywa Adama.

A APS prdukuje 3 modele, mn IO, posiadam, wybrałem z testu pomiędzy A& a APS IO.

A jak uderzycie prosto do producenta, to można sie postarać o rabacik;)

http://www.aps-company.pl/index.php?go=produkty&id=12

pozdrawiam.

PS, niedowiarków zapraszam na test do częstochowy:)

Motu896 mk3,IGS AUDIO DT2,2-1176,Stype bus compressor,OSX
www.OpenMusicStudio.pl zapraszam!

Kyle

Post autor: Kyle » czwartek 26 lis 2009, 17:24

...
Panowie ja z czystym sumieniem polecam polski produkt-APS IO, w cenie A7 a grają o duuużo naturalniej.

Na adama to trochę taka moda.....ale pamiętajmy że to najtańsza alternatywa Adama.

A APS prdukuje 3 modele, mn IO, posiadam, wybrałem z testu pomiędzy A& a APS IO.

A jak uderzycie prosto do producenta, to można sie postarać o rabacik;)

http://www.aps-company.pl/index.php?go=produkty&id=12

pozdrawiam.

PS, niedowiarków zapraszam na test do częstochowy:)...

Jak dla mnie APS IO są za drogie ... ciekawe co pokażą APS KOX

Rabbeat83

Post autor: Rabbeat83 » czwartek 26 lis 2009, 21:26

>A czymże to MSP 5 różni się od MSP 5S z zaokrągloną obudową?

Nie wiem ... ale chyba na obudowie się nie skończyło.

>Co do tych monitorów Yamahy - ich trzeba się nauczyć

Chyba każdych trzeba się nauczyć ... ale akurat tych Yamah najmniej bo są dosyć równe (sądząc po wykresach) ... znacznie równiejsze niż seria HS ... HS to dopiero musi być masa nauki

ps. Yamaha dosyć prawdziwe podaje te wykresy bo pokrywają się dosyć dobrze pomiarami ixbt (HS5 i HS8)

>niski dół czasami trzeba sobie na nich "wyobrazić" bo go po prostu nie słychać :)
... wiadomo ... w końcu 5" ... ale wolę dokładne i równe 5" od zamulonych i nierównych 6-8" w tej samej cenie.

Tak pomału zbieram kandydatów do zakupienia ... MSP5 ... APS KOX

KRK Rokit odpadają ... o ile model 5 był OK (trochę mało basu i trochę niedokładny) o tyle model 6 zupełnie niewypał (niekontrolowany bas, brak przejrzystości, słaba przestrzeń). Prędzej by mnie zadowoliły KRK VXT6 ... tylko ta cena
Hmmm, kiedyś tu na forum czytałem odwrotną opinię, że to właśnie model 5 ma jakieś kłopoty przy 100Hz, a że 6 jest całkiem spoko. Mowa o starszych RP? Bo przymierzam się właśnie do kupna RP6 G2, gdyż jakoś najbardziej odpowiadają mi ceną, wielkością (mam nieduże biurko) oraz dotychczasowymi opiniami - no i trochę mnie martwią tak skrajne krytyczne głosy ;-(, a jak się do tego ma model RP8 G2?

ODPOWIEDZ