Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
-
symptom - Posty:39
Roland MV8800 i Cubase SX 3 - problem z synchronizacją
autor: symptom » niedziela 08 lis 2009, 17:56
witam ,
ma oto nastepujacy problem:
zgrywam osobne ślady gotowego projektu na wewnątrzny dysk Mv8800 , po przerzuceniu ich do pc i odpalenia w cubase Sx 3 projekt nie trzyma tempa , tzn wavy z MV rozjezdzaja sie z siatką tempa w cubase. nie jest to problem jak caly utwor mam zaaranzowany w MV , gorzej jak chce cos dograc pod projekt zrzucony do cubase i musze ustawiac poszczegolne dogrywki na ucho. czy ktos z uzytkownikow ma jakis pomysl czemu tak sie dzieje? moze musze jakos skonfigurowac kubusia specjalnie?
z góry dzieki za pomoc!
pozdrawiam
Cubase SX3 | Presonus FirePod | KRK Rockit 8 | Roland MV8800 | Korg Triton Extreme
-
Zbynia - Posty:7665
autor: Zbynia » niedziela 08 lis 2009, 19:03
Witam
Jaki jest rozjazd?w sensie zakresu?mpc 4k mialo nierównośc jakiś dziesiętnych w tempie o ile dobrze pamiętam.
tylko po co się tak bawisz?zsynchronizuj rolanda z kubusiem i zgrywaj slady wprost do cubase - nie bedziesz mial zadnych problemow z rozjazdami
-
WBH-2006 - Posty:174
autor: WBH-2006 » niedziela 08 lis 2009, 19:29
A wlasnie, jak zrobic to synchro i czy warto? Ja przerzucam wszystko przez USB i jak dotad nie narzekam. :] Cos widzialem na youtube, ze przez FireWire port chyba trzeba...
-
autor: symptom » niedziela 08 lis 2009, 20:47
...
Witam
Jaki jest rozjazd?w sensie zakresu?mpc 4k mialo nierównośc jakiś dziesiętnych w tempie o ile dobrze pamiętam.
tylko po co się tak bawisz?zsynchronizuj rolanda z kubusiem i zgrywaj slady wprost do cubase - nie bedziesz mial zadnych problemow z rozjazdami...
no rozjezdza sie sporo , przy kawalku 2,30 z hakiem pod koniec jest opoznienie rzędu 0.086 sekundy , strasznie offbeatowo. [ beat rozjezdza sie stopniowo , im dalej tym bardziej sie rozjezdza ;/ ]
próbowałem synchronizowac przez midi ale tez jakas porazka wychodzi [fakt ze za bardzo nie wiem jak to zrobic swiadomie]
Cubase SX3 | Presonus FirePod | KRK Rockit 8 | Roland MV8800 | Korg Triton Extreme
-
estbeatz
autor: estbeatz » niedziela 08 lis 2009, 20:57
Na otwartym projekcie CTRL + P, folder Audio i masz opcję Musical do zaznaczenia na każdym clipie. Może to pomoże, możesz też wpisać tempo każdego clipu audio. Spróbuj, u mnie czasami pomaga gdy mam problem z rozjeżdzaniem się ścieżek.
-
autor: symptom » niedziela 08 lis 2009, 21:13
...
Na otwartym projekcie CTRL + P, folder Audio i masz opcję Musical do zaznaczenia na każdym clipie. Może to pomoże, możesz też wpisać tempo każdego clipu audio. Spróbuj, u mnie czasami pomaga gdy mam problem z rozjeżdzaniem się ścieżek....
niestety tez nie pomoglo , byc moze dla tego ze nie wszystkie sciezki sa jednakowej dlugosci ?
-
Zbynia - Posty:7665
autor: Zbynia » poniedziałek 09 lis 2009, 13:03
Najpierw musisz ustalić urządzenie nadrzedne - skoro robiłeś na rolandzie i wiesz że jest najlepiej niech on będzie masterem - niech generuje time code albo midi clock
w cubase musisz ustawić synchronizacje z zewnątrz o takich samyych parametrach jak w mv
do tego jeszcze ustawiasz w rolandzie midi machine control MMC by wysyłał a w cubase by przyjmował
zaznaczasz w cubase nagrywanko dajesz play na rolandzie i poszło
ps.nie znam mv i cubase :)
-
WBH-2006 - Posty:174
autor: WBH-2006 » poniedziałek 09 lis 2009, 23:59
Hmm, a jest sens jak w MV idzie niemal wszystko zrobic? Wbudowane efekty w sumie na teraz mi nawet wystarczaja, tylko edycja wokali troche siada... albo jeszcze nie rozkminilem patentu na to. :D
Zrzuty zdecydowanie latwiej robic wewnatrz, a potem po kablu do lapa i wykonczenie w DAW (szkoda, ze nie mozna rysowac sobie tam obwiedni tak latwo jak na kompie i ze przebiegu WAV'ow nie widac, ale to z kolei czegos innego uczy). Ograniczenie do 8miu sciezek audio przy wytezeniu logiki da sie spokojnie strawic, tylko trzeba wlasne patenty na wszystko wyczaic. :)
Koles na youtube robil jakos tak, ze puszczal sygnal z MV do Cubase, tam obrabial wtyczkami i z powrotem zapodawal w bitmaszyne, tylko wlasnie... po co? Co mozna takiego zrobic w Cubase czego w MV sie nie da?