Preamp do 1000 zł - czy jest sens?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
estbeatz
Preamp do 1000 zł - czy jest sens?

Post autor: estbeatz » niedziela 01 lis 2009, 19:12

Witam,

Posiadam Mikrofon Oktava MK-319 i mixer Behringera Eurorack UB802. Chciałbym jakoś udoskonalić swój tor mikrofonowy i zastanawiam się na jakimś preampem. Szukałem na forum jednak zazwyczaj jest mowa o sprzętach przekraczających mój budżet (czyli ok. 1000 zł, ale raczej mniej niż więcej).

Znalazłem PreSonusa BlueTube DP, który cenowo mnie zadowala, ale chciałbym się dowiedzieć czy preampy za takie kwoty w ogóle jest sens kupować? Czy naprawdę to poprawi jakość brzmienia? UB802 to straszny szit, ale służy mi do dystrybucji odsłuchu i zastępuje preamp więc nie chcę go zamieniać np. na SC4 bo to mija się z celem. Wolałbym wykluczyć go z toru wokalowego.

Każda wskazówka będzie pomocna.

Pozdrawiam.

BlackOut

Re: Preamp do 1000 zł - czy jest sens?

Post autor: BlackOut » niedziela 01 lis 2009, 19:15

...
Witam,

Posiadam Mikrofon Oktava MK-319 i mixer Behringera Eurorack UB802. Chciałbym jakoś udoskonalić swój tor mikrofonowy i zastanawiam się na jakimś preampem. Szukałem na forum jednak zazwyczaj jest mowa o sprzętach przekraczających mój budżet (czyli ok. 1000 zł, ale raczej mniej niż więcej).

Znalazłem PreSonusa BlueTube DP, który cenowo mnie zadowala, ale chciałbym się dowiedzieć czy preampy za takie kwoty w ogóle jest sens kupować? Czy naprawdę to poprawi jakość brzmienia? UB802 to straszny szit, ale służy mi do dystrybucji odsłuchu i zastępuje preamp więc nie chcę go zamieniać np. na SC4 bo to mija się z celem. Wolałbym wykluczyć go z toru wokalowego.

Każda wskazówka będzie pomocna.

Pozdrawiam....

-------------------------------------------------------------------------------------

Witam słyszałem JOEMEEK ThreeQ i naparwde daje rade,napewno poprawi brzmienie,cena kolo 950zł,pozdrawiam

Pająk

Post autor: Pająk » niedziela 01 lis 2009, 23:03

A jaką karte posiadasz? `przetwornik też może być wąskim gardłem...

Presonus robi karty które posiadają całkiem przyzwoite preampy i można od tego zacząć. Potem skupiłbym się na preampie i mikrofonie.

Awatar użytkownika
estbeatz

Post autor: estbeatz » niedziela 01 lis 2009, 23:23

...

Presonus robi karty które posiadają całkiem przyzwoite preampy i można od tego zacząć. Potem skupiłbym się na preampie i mikrofonie....

Sorry, zapomniałem napisać. Mam Emu 0404 PCI. Jestem z niej w sumie zadowolony. Nie jest to górnolotny interface, ale spełnia moje oczekiwania.

JOEMEEK ThreeQ wydaje się być ciekawym rozwiązaniem. Czekam też na inne propozycje;)

Awatar użytkownika
goodsound

Post autor: goodsound » poniedziałek 02 lis 2009, 00:13

Golden Age Project

...
...

Presonus robi karty które posiadają całkiem przyzwoite preampy i można od tego zacząć. Potem skupiłbym się na preampie i mikrofonie....

Sorry, zapomniałem napisać. Mam Emu 0404 PCI. Jestem z niej w sumie zadowolony. Nie jest to górnolotny interface, ale spełnia moje oczekiwania.

JOEMEEK ThreeQ wydaje się być ciekawym rozwiązaniem. Czekam też na inne propozycje;)
...

czarna muza dobry sound Quincy Jones

Awatar użytkownika
morpheus70

Post autor: morpheus70 » poniedziałek 02 lis 2009, 08:11

Za tą kasę, to jak dobrze poszukasz na aukcjach, znajdziesz napradę świetne urządzenia tj.

-TF PRO P1 był w ubiegłym tyg. za 900zł.

- Joemeek VC6Q był w ubiegłym tyg. za 690zł.

masz też do wyboru nowe:

- Golden Age Project PRE73 ok.1200zł.  http://www.musictoolz.pl/oferta/gap/pre-73.php

- PreSonus Studio Channel ok. 1100zł.http://www.eis.com.pl/virtual/article.php?sid=2055

a, może kup porządną kartę z dobrym preampem i po krzyku! Ja bym wybral ten właśnie wariant.

[Post edytowany przez Admina w dniu 02/11/2009]
Virus TI key|Clavia Nord Lead 2|Korg M3-73|Wersi PianoStar T2000|TC M3000|VoiceWorks Plus|M-ONE XL| D-TWO|Focusrite Green 1|Roland RE-501|Trochę wtyczek PSP|DAW StudioOne 2 x64|

minimax

Post autor: minimax » poniedziałek 02 lis 2009, 13:25

UB802 to straszny szit

A skąd to Twoje zdanie, z czym porównywałeś?

[addsig]
[b][url=http://jurekmuszynski.com]jurekmuszynski.com[/url][/b]

Awatar użytkownika
estbeatz

Post autor: estbeatz » poniedziałek 02 lis 2009, 14:32

Dzięki wielkie za zainteresowanie. Rzeczywiście jest tego trochę, poszukam po necie info, testów i coś wybiorę.

Karta z preampem? Jakoś przywiązałem się do tej Emu i nie chcę jej na razie zmieniac:)

UB802 to szit, o czym świadczy jakość wykonania (gałki po roku poluzowały się jakby miały zaraz wypaść - a nie używam go jakoś ekstremalnie), jakość elektroniki - pokrętło Phone na 0 wcale nie oznacza, że z gniazdo Phone jest wyciszone, o czym się notorycznie przekonuję, duże szumy własne. Itd. itp Myślę, że w tej cenie znalazłbym na pewno coś porządniejszego. Ale nie róbmy off topa:)

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ