Preamp w przyzwoitej cenie

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
andy-1969
Preamp w przyzwoitej cenie

Post autor: andy-1969 » poniedziałek 19 paź 2009, 09:41

Przeglądałem właśnie stare numery EiS iznalazłem test Joemeek SixQ ze znakiem "Nasz typ".No i może bym kupił(aktualnie ok.1700 PLN).Ale na Allegro zobaczyłem ART Pro Channel za podobne pieniądze i coś mi się kojarzy,że też wystawili mu niezłą opinię.A może poradzicie coś innego wynikającego z Waszych doświadczeń?Ostatecznie przecież niekoniecznie musi być lampa w torze,prawda?Mnóstwo świetnie brzmiących nagrań zostało dokonanych na stołach Neve i SSL bez lamp.A może Presonusa coś?Chodzi mi o porady wynikające z doświadczenia.

JESTEM FARMACEUTĄ. MUZYKĘ TRAKTUJĘ JAKO HOBBY. GRAM NA GITARZE, CENIĘ SOBIE TAKIE ZESPOŁY JAK YES, ASIA, GENESIS. W SWOICH NAGRANIACH STARAM SIE MIERZYĆ W TYM KIERUNKU.

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Re: Preamp w przyzwoitej cenie

Post autor: Groover » poniedziałek 19 paź 2009, 22:23

...
Przeglądałem właśnie stare numery EiS iznalazłem test Joemeek SixQ ze znakiem "Nasz typ".No i może bym kupił(aktualnie ok.1700 PLN).Ale na Allegro zobaczyłem ART Pro Channel za podobne pieniądze i coś mi się kojarzy,że też wystawili mu niezłą opinię.A może poradzicie coś innego wynikającego z Waszych doświadczeń?Ostatecznie przecież niekoniecznie musi być lampa w torze,prawda?Mnóstwo świetnie brzmiących nagrań zostało dokonanych na stołach Neve i SSL bez lamp.A może Presonusa coś?Chodzi mi o porady wynikające z doświadczenia....

proponuję posłuchać - soundcheck 11 preampów, w tym Joemeek OneQ (układ preampu taki sam jak SixQ) i ART Pro MPA II - to samo co Pro Channel ale bez dodatków EQ i kompresora.

Pozdro

Groover

nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
morpheus70

Post autor: morpheus70 » wtorek 20 paź 2009, 19:29

Posiadam preamp Joemeek OneQ. Używam go do nagrań vocalu i jestem bardzo z niego zadowolony! Gra z mikrofonami lampowymi RODE K2 i GAP TC1. Mogę Ci szczerze polecić produkty tej marki, niestety nie znam ARTa choć niedawno sam sie nim interesowałem. Mam natomiast jeszcze GAP PRE 73 i focusrite Saffire PRO40 gdzie preampy są inne, co nie znaczy że lepsze lub gorsze, po prostu... sprawa gustu i oczekiwanego efektu. Do vocalu używam OneQ i PRE 73, saffire do klawiszy.

ps.

fajnie mieć jakiś wybór - mały, ale zawsze :)

Virus TI key|Clavia Nord Lead 2|Korg M3-73|Wersi PianoStar T2000|TC M3000|VoiceWorks Plus|M-ONE XL| D-TWO|Focusrite Green 1|Roland RE-501|Trochę wtyczek PSP|DAW StudioOne 2 x64|

Awatar użytkownika
MUSICTOOLZ

Post autor: MUSICTOOLZ » wtorek 20 paź 2009, 20:30

...
Mam natomiast jeszcze GAP PRE 73 i focusrite Saffire PRO40 gdzie preampy są inne, co nie znaczy że lepsze lub gorsze, po prostu... sprawa gustu i oczekiwanego efektu. Do vocalu używam OneQ i PRE 73, saffire do klawiszy.

ps.

fajnie mieć jakiś wybór - mały, ale zawsze :)...

Witam,

pozwolę sobie tylko powiedzieć, że z przyjemnością wyślemy GAP PRE 73 do testu, jak również każdy inny przedwzmacniacz, jaki mamy. Proszę w tej sprawie bezpośredni kontakt z MUSICTOOLZ, telefoniczny lub mailowy. Oczywiście wypożyczenie do testów do niczego nie zobowiązuje!

Dziękuję i pozdrawiam,

Konrad

[addsig]
konrad@musictoolz.pl

www.musictoolz.pl

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 20 paź 2009, 20:37

No Panie ale przyreklamowaliście

Z drugiej strony nie powiem aż kusi .Czy byłaby szansa napisania recenzji i dostania jakiś zniżek? - tak tylko pytam nie to żebym sie na coś łasił.....

Awatar użytkownika
MUSICTOOLZ

Post autor: MUSICTOOLZ » wtorek 20 paź 2009, 22:09

...
No Panie ale przyreklamowaliście

Z drugiej strony nie powiem aż kusi .Czy byłaby szansa napisania recenzji i dostania jakiś zniżek? - tak tylko pytam nie to żebym sie na coś łasił........ 

Ja nie zachwalam, ja tylko proponuję sprawdzenie :) Dwa egzemplarze zostały wysłane do redakcji EiS, więc pewnie w grudniu recenzja się ukaże. W pozostałych kwestiach - zapraszam już do bezpośredniego kontaktu ze mną przez mail firmowy lub telefon...

Dobranoc :)

Pozdrawiam,

Konrad

[addsig]
konrad@musictoolz.pl

www.musictoolz.pl

studioSE21

Post autor: studioSE21 » czwartek 22 paź 2009, 00:35

...
Przeglądałem właśnie stare numery EiS iznalazłem test Joemeek SixQ ze znakiem "Nasz typ".No i może bym kupił(aktualnie ok.1700 PLN).Ale na Allegro zobaczyłem ART Pro Channel za podobne pieniądze i coś mi się kojarzy,że też wystawili mu niezłą opinię.A może poradzicie coś innego wynikającego z Waszych doświadczeń?Ostatecznie przecież niekoniecznie musi być lampa w torze,prawda?Mnóstwo świetnie brzmiących nagrań zostało dokonanych na stołach Neve i SSL bez lamp.A może Presonusa coś?Chodzi mi o porady wynikające z doświadczenia....

radzilbym nie porownywac w/w marek do Neve czy SSL.

Po pierwsze, jaki masz budzet ?

Po drugie co (zrodla) bedziesz najczesciej nagrywal ? (majk/linia/DI)

Jak juz to bedziesz wiedzial, mozna cos podpowiedziec.

pozdrawiam

www.se21.org.uk

andy-1969

Post autor: andy-1969 » niedziela 25 paź 2009, 08:28

...
...

radzilbym nie porownywac w/w marek do Neve czy SSL.

Po pierwsze, jaki masz budzet ?

Po drugie co (zrodla) bedziesz najczesciej nagrywal ? (majk/linia/DI)

Jak juz to bedziesz wiedzial, mozna cos podpowiedziec.

pozdrawiam

Po pierwsze nie chodziło mi o porównanie sprzętu za 1,7k do takiego za kilka i więcej tysięcy złotych,tylko o fakt,że niekoniecznie musi być lampa w torze audio.Zdaję sobie sprawę z faktu,że "kot musi kosztować"("Sami swoi" S.Chęcińskiego) i że przypadki czegoś rewelacyjnego w bardzo niskiej cenie są wyjątkowo rzadkie.

Mój budżet zależy od podjętej decyzji o zakupie.Wolę nie przekraczać 3000 zł i najchętnie wydał bym do 2000 zł ponieważ nagraniami zajmuję się amatorsko zależy mi tylko na osiągnięciu przyzwoitego brzmienia za minimum kasy.Niemniej jednak pewnego poziomu w doł przekroczyć nie chcę.Gdyby to miało sens wydał bym i 8 tys. zł,tylko po co?

Preamp ma mi służyć głównie do nagrań wokalu,gitar z pieca i na razie nie wyobrażam sobie innych koncepcji nagrań w pokoju.

Również pozdrawiam.

JESTEM FARMACEUTĄ. MUZYKĘ TRAKTUJĘ JAKO HOBBY. GRAM NA GITARZE, CENIĘ SOBIE TAKIE ZESPOŁY JAK YES, ASIA, GENESIS. W SWOICH NAGRANIACH STARAM SIE MIERZYĆ W TYM KIERUNKU.

studioSE21

Post autor: studioSE21 » niedziela 25 paź 2009, 18:19

Ok, mysle ze z takim budzetem powinienes zajrzec na strone igs...

nie chce tu reklamy darmowej robic, ale za te pieniadze mozesz sobie pozwolic na DT (double triode) preamp, lub solid state - 1272 kopia Neve wymienionego przez Ciebie

mysle ze nie bedziez zawiedziony

'nowego' Joemeeka, odradzam, nie ma on wiele wspolnego z konstrukcjami Ted'a Fletchera. Jak juz, to sprawdz TFPRO.

z budzetowych pozycji ART PRO VLA pre, zaraz trzeba lampy pozadne wkrecic, ale wiele 'bogatych' studiow posiada ten niedrogi preamp, swietny sound

zobacz tez FMR firme, robia RNP really nice preamp, b przyzwoity pre (2 channels)

pozdrawiam serdecznie

[addsig]
www.se21.org.uk

andy-1969

Post autor: andy-1969 » wtorek 27 paź 2009, 11:14

Serrrrrrrrrrdeczne dzięki!

ODPOWIEDZ