Przycina mi sie nagrywanie...

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
p9hunter
Przycina mi sie nagrywanie...

Post autor: p9hunter » niedziela 18 paź 2009, 00:42

witam.

a wiec temat taki jak powyżej. podczas nagrywania przycina mi sie komp i niestety to sie rejestruje na nagraniu. jakos nie dostrzegam zeby ekran sie zacinal lecz sam dzwiek ( mniej wiecej 1-2razy na minute ). również gdy słucham muzyki mi sie przycina z podbną czestotliwoscia. Tak sie nie da nagrywać a wiec prosze o pomoc.

parametry kompa :

2ghz dual core , 1gb ram , 160gb dysk,

Sprzet , cubase sx3, motu 828mk3

nagrywam na 44khz i 512 samples per buffer

21lat , gitarzysta w 3 zespołach , zaczynam sie interesować home recordingiem. nabylem sporo sprzetu , niestety jestem calkiem zielony w temacie nagrywania ( początkujący). kożystam z forum w celu uzyskania pomocy w różnych problemach związanaych z nagryw

Awatar użytkownika
p9hunter

Re: Przycina mi sie nagrywanie...

Post autor: p9hunter » niedziela 18 paź 2009, 00:46

a wlasciwie to nie wiem czy to motu czy komp czy co ogolnie sie przycina. nagrywam i wydaje sie ze jest normalnie ale jak odluchuje nagrania to nagle slysze ze sie musialo zaciac podczas nagrania.

ten problem również sie pojawia podczas odsluchiwania jakiejkolwiek innej muzyki w jakis media playerze czy na youtube ( gdy kawalek jest zaladowany oczywiscie :P )

A wiec powstarzam pytanie. mam zbyt slabego kompa ? wole byc pewny ze to jest winą zanim wydam 2,5tysiaca na nowy komputer bo wiadomo nie chcem pieniedzy w bloto wydawac.

21lat , gitarzysta w 3 zespołach , zaczynam sie interesować home recordingiem. nabylem sporo sprzetu , niestety jestem calkiem zielony w temacie nagrywania ( początkujący). kożystam z forum w celu uzyskania pomocy w różnych problemach związanaych z nagryw

Awatar użytkownika
Bartos

Post autor: Bartos » niedziela 18 paź 2009, 08:52

...
a wlasciwie to nie wiem czy to motu czy komp czy co ogolnie sie przycina. nagrywam i wydaje sie ze jest normalnie ale jak odluchuje nagrania to nagle slysze ze sie musialo zaciac podczas nagrania.

ten problem również sie pojawia podczas odsluchiwania jakiejkolwiek innej muzyki w jakis media playerze czy na youtube ( gdy kawalek jest zaladowany oczywiscie :P )

A wiec powstarzam pytanie. mam zbyt slabego kompa ? wole byc pewny ze to jest winą zanim wydam 2,5tysiaca na nowy komputer bo wiadomo nie chcem pieniedzy w bloto wydawac....

Dam porade za stówke (oszczedzasz 2400!) ;)  A tak serio: wyłacz wi-fi (btw: było juz wieeele razy na forum o tym!)

Awatar użytkownika
Kompost

Post autor: Kompost » niedziela 18 paź 2009, 10:41

Mialem podobny problem na stacjonarce, pomogla wymiana taśmy. Nie wiem jak będzie u Ciebie, pewnie masz dysk SATA, ale na wszelki wypadek spróbuj coś nagrać na zewnętrznym dysku.

Pozdr.

Awatar użytkownika
chlebow

Post autor: chlebow » niedziela 18 paź 2009, 11:55

Rozumiem że inne nastawy latencji i próbkowania też nie pomagają?

Zakładam też że sprawdzałeś co się dzieje na innych kablach FireWire(Motu jest na to czułe). 

Wiem że to nastręcza troszkę kłopotów ale dobrze tez sprawdzić tą kartę na innym komputerze to będzie pewność czy wina leży po stronie komputera czy karty. 

MAC G5 / 2GRAM / 2xUAD-1 / UAD-2 / Logic 9 / RME 800 / 2xMOTU HD 896 + 828mkII / HD2 Pro Tools 8 / 2x Lynx Aurora 16 / Audient ASP8024

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » poniedziałek 19 paź 2009, 09:10

...
witam.

a wiec temat taki jak powyżej. podczas nagrywania przycina mi sie komp i niestety to sie rejestruje na nagraniu. jakos nie dostrzegam zeby ekran sie zacinal lecz sam dzwiek ( mniej wiecej 1-2razy na minute ). również gdy słucham muzyki mi sie przycina z podbną czestotliwoscia. Tak sie nie da nagrywać a wiec prosze o pomoc.

parametry kompa :

2ghz dual core , 1gb ram , 160gb dysk,

Sprzet , cubase sx3, motu 828mk3

nagrywam na 44khz i 512 samples per buffer...

a jaki system operacyjny? Jeśli XP SP2 sprawdź, czy masz zainstalowaną łatkę KB885222.

Jeśli masz zintegrowany układ graficzny, wyłącz łączenie zapisu (Właściwości: Ekran --> Ustawienia --> Zaawansowane --> Rozwiązywanie problemów)

Pozdro

Groover

nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

ODPOWIEDZ