Ultrasone Proline 900 i monitory

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
mistermaster2000
Re: Ultrasone Proline 900 i monitory

Post autor: mistermaster2000 » poniedziałek 05 paź 2009, 22:32

Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc, przyznam ze wczesniej z gory odrzucalem możliwosc adaptacji akust. mojego pokoju, ale teraz zainspirowany przez MB i po drobnym researchu stwierdzam z radością ze współistnienie funkcji i ciekawej formy takich paneli jest możliwe. Jako ze nie mialem nigdy w rodzinie zadnej tradycji zlotej rączki i moje umiejętnosci konstruktorskie są srednie, szykuje sie prawdziwe wyzwanie. Jest tylko jedna sprawa, od ktorej powinienem zacząc całą historie. Dla was podejrzewam elementarna. Czytalem dzis na forum wiele wątkow na temat symetrycznosci pomieszczen i ich wplywu na rozchodzenie sie fal itd. Nie wiem jak mam potraktowac moje arcy-niesymetryczne pomieszczenie ktore jest pokojem goscinnym połączonym z aneksem kuchennym. Na załaczniku ponzej postaralem sie szkicowo pokazac wam jak to wygląda.

http://img194.imageshack.us/img194/1483/homesweethomek.jpg

Czy tak wiele zagięć i nierównoległych plaszczyzn w praktyce uniemozliwi sensowne wytlumienie pomieszczenia? Co sądzicie? 

muzik non stop...

SHIVOO
Kontakt:

Post autor: SHIVOO » poniedziałek 05 paź 2009, 22:50

...Panele akustyczne mogą być bardzo estetyczne, wręcz dekoracyjne. Wystarczy, że użyje się do ich pokrycia odpowiednio dobranej tkaniny. Nie chcę nikomu narzucać swojego gustu, ale na przykład niezły wybór takich tkanin oferuje Ikea.... 

oj mogą !

http://www.premieraudio.ca/uploads/images/Product/RPG/diffracL-patent.jpg

http://www.silencecases.com/images/photo-diffuser.jpg

http://img.directindustry.com/images_di/photo-g/sound-diffusion-foam-50523.jpg

http://www.customaudiodesigns.co.uk/auralex/showpyramidsbig.jpg

http://cachepe.samedaymusic.com/media/quality,85/brand,sameday/SpaceArray-af15a0cebefa2ce77215f2e2d761832e.jpg

Awatar użytkownika
SAKAMOTO

Post autor: SAKAMOTO » wtorek 06 paź 2009, 00:57

...Panele akustyczne mogą być bardzo estetyczne, wręcz dekoracyjne. Wystarczy, że użyje się do ich pokrycia odpowiednio dobranej tkaniny. Nie chcę nikomu narzucać swojego gustu, ale na przykład niezły wybór takich tkanin oferuje Ikea.... 

Ze swojej strony dorzuce jeszcze to.

www.auralex.com/sonicprint/

Choc nie wiem na ile jest to dobre rozwiazania aukustyczne..ale estetycznie fajnie.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 07 paź 2009, 00:44

Czytalem dzis na forum wiele wątkow na temat symetrycznosci pomieszczen i ich wplywu na rozchodzenie sie fal itd. Nie wiem jak mam potraktowac moje arcy-niesymetryczne pomieszczenie ktore jest pokojem goscinnym połączonym z aneksem kuchennym. Na załaczniku ponzej postaralem sie szkicowo pokazac wam jak to wygląda.
http://img194.imageshack.us/img194/1483/homesweethomek.jpg

Czy tak wiele zagięć i nierównoległych plaszczyzn w praktyce uniemozliwi sensowne wytlumienie pomieszczenia? Co sądzicie? 
Nie popadałbym w przesadę. Nie jest tak zupełnie źle z tą asymetrią. Parę dużych paneli gobo powinno dać na tyle elastyczną konfigurację, że można będzie poeksperymentować z ustawieniem za plecami i w przejściu do kuchni. Do tego można pomyśleć o absorberach strojonych w formie tubusa lub skrzynkowych (szczelinowych). Oczywiście to ostatnie wymaga zrobienia pomiarów.

Awatar użytkownika
PrzemekM

Post autor: PrzemekM » czwartek 08 paź 2009, 06:27

Witam wszystkich - to mój pierwszy post tutaj:-). Być może warto zainteresować się przedwzmacniaczem słuchawkowym SPL Phonitor, który eliminuje większość wad odsłuchu słuchawkowego. Ponieważ często pracuję w nocy, potrzebowałem rozwiązania, na którym mógłbym robić wstępne miksy. Phonitor świetnie się sprawdza w połączeniu z Senheisserami HD800 (najlepsze słuchawki jakich kiedykolwiek słuchałem, doskonałe do pracy w studio). Co więcej, na tym zestawie da się zrobić niezłe miksy nawet bez odsłuchu na monitorach. Naprawdę polecam, choć za tę cenę na pewno można byłoby nieźle poprawić akustykę pomieszczenia.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 08 paź 2009, 12:03

Po pierwsze - mylisz pojęcia. Przedwzmacniacz słuchawkowy to jakiś oksymoron. Przedwzmacniacz jak sama nazwa wskazuje znajduje się PRZED wzmacniaczem właściwym (np. przedwzmacniacz mikrofonowy albo gramofonowy).

Po drugie - żaden wzmacniacz słuchawkowy nie jest w stanie wyeliminować podstawowych wad słuchawek:

1) silnej zmienności charakterystyki w zależności od anatomii uszu, na które są założone,

2) fizycznej niemożności reprodukowania niskich częstotliwości w związku z bardzo małą membraną,

3) silnej deformacji geometrii pozornej sceny akustycznej poprzez ominięcie przy reprodukcji wpływu głowy i uszu oraz pomieszczenia, które mają zasadnicze znaczenie dla prawidłowego obrazowania

Awatar użytkownika
PrzemekM

Post autor: PrzemekM » czwartek 08 paź 2009, 13:28

Dzięki za uwagi:-).

...Po pierwsze - mylisz pojęcia. Przedwzmacniacz słuchawkowy to jakiś oksymoron. Przedwzmacniacz jak sama nazwa wskazuje znajduje się PRZED wzmacniaczem właściwym (np. przedwzmacniacz mikrofonowy albo gramofonowy).

Masz rację, jest to wzmacniacz słuchawkowy.

Po drugie - żaden wzmacniacz słuchawkowy nie jest w stanie wyeliminować podstawowych wad słuchawek:

1) silnej zmienności charakterystyki w zależności od anatomii uszu, na które są założone,

2) fizycznej niemożności reprodukowania niskich częstotliwości w związku z bardzo małą membraną,

3) silnej deformacji geometrii pozornej sceny akustycznej poprzez ominięcie przy reprodukcji wpływu głowy i uszu oraz pomieszczenia, które mają zasadnicze znaczenie dla prawidłowego obrazowania...

Napisałem większość  wad słuchawek, co nie oznacza, że wszystkie:-). W żaden sposób nie chcę twierdzić, że Phonitor plus HD800 zastępują odsłuch monitorowy. Uważam jednak, że to zastawienie to nowa jakość odsłuchu słuchawkowego - Phonitor pozwala pozbyć się efektu super stereo, umożliwia precyzyjne panoramowanie etc. Naprawdę warto posłuchać - dla jednych jest to trick marketingowy, dla drugich przydatne narzędzie. Osobiście mając do wyboru kiepskie pomieszczenie, a taki zestaw, bez wahania wybrałbym to drugie.

Awatar użytkownika
PrzemekM

Post autor: PrzemekM » czwartek 08 paź 2009, 13:54

I jeszcze dodam:

1) silnej zmienności charakterystyki w zależności od anatomii uszu, na które są założone

-- odsłuch monitorowy cechują się silną zmiennością charakterystyki w zależności od pomieszczenia, do którego monitory są włożone. Trudno o doskonałe akustycznie pomieszczenia nawet przy nieograniczonym budżecie.

--  to samo można powiedzieć o ogromnej większości monitorów bliskiego pola. 

3) silnej deformacji geometrii pozornej sceny akustycznej poprzez ominięcie przy reprodukcji wpływu głowy i uszu oraz pomieszczenia, które mają zasadnicze znaczenie dla prawidłowego obrazowania...

-- tutaj właśnie Phonitor trochę zmienia:-). Warto posłuchać i poczytać. 

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 08 paź 2009, 14:29

odsłuch monitorowy cechują się silną zmiennością charakterystyki w zależności od pomieszczenia, do którego monitory są włożone.
Sęk w tym, że z monitorami nie biega się co chwilę do innego pomieszczenia, a słuchawki - owszem, zakładają je różni ludzie i wydają różne opinie o tym, co słyszą.

Trudno o doskonałe akustycznie pomieszczenia nawet przy nieograniczonym budżecie.
Twierdzę stanowczo, że jest wręcz przeciwnie. Miałem okazję się przekonać, że przy dużym budżecie można uzyskać doskonałe akustycznie pomieszczenie - na seminariach AES są pokazywane przykłady takich prac z wynikami pomiarów przed i po. Miałem też okazję osobiście doświadczyć tego, że przy niewielkim budżecie można uzyskać bardzo przyzwoite pomieszczenie z charakterystyką bardziej równomierną niż większość słuchawek. Z drugiej strony miałem okazję posłuchać potwornie drogich słuchawek Sennheiser Orpheus, które wcale nie zrobiły na mnie dobrego wrażenia swoją neutralnością. Powiedziałby wręcz, że mocno koloryzują.

fizycznej niemożności reprodukowania niskich częstotliwości w związku z bardzo małą membraną,
to samo można powiedzieć o ogromnej większości monitorów bliskiego pola.
Nie, nie można powiedzieć tego samego, bo jednak nawet najmniejsze monitory bliskiego pola mają membrany 10cm, a nie 1-2cm, jak w przypadku słuchawek.

silnej deformacji geometrii pozornej sceny akustycznej poprzez ominięcie przy reprodukcji wpływu głowy i uszu oraz pomieszczenia, które mają zasadnicze znaczenie dla prawidłowego obrazowania...
-- tutaj właśnie Phonitor trochę zmienia:-). Warto posłuchać i poczytać.
A Ty posłuchałeś, czy tylko poczytałeś materiały marketingowe? Jeśli dysponujesz tym wzmacniaczem, to podaj namiary, chętnie się umówię na testy odsłuchowe i pomiarowe.

Awatar użytkownika
PrzemekM

Post autor: PrzemekM » czwartek 08 paź 2009, 15:45

Z reguły nigdy nie wypowiadam się na temat urządzeń, których nie znam. Wzmacniacz stoi u mnie od prawie roku, w połączeniu z HD800 od dwóch miesięcy. Wcześniej z HD600 oraz Denonami AD-H5000. Jest naprawdę niezły i moim zdaniem doskonale sprawdza się w studio. Mi też zdarzyło się słuchać Orpheusze i faktycznie też jak dla mnie zbytnio koloryzowały, jednak te słuchawki należałoby traktować jako cały system (lampowy amp plus słuchawki) przeznaczony trochę inny rynek. HD800 są jednak do bólu neutralne, a przy tym dorównują Orpheuszom przestrzenią i dynamiką. Na moich uszach leżą świetnie i doskonale przekładają się na popularne systemy odsłuchowe:-). Poza tym słyszę detale, których nie ma na moich Adamach S1A w pomieszczeniu o znośnej akustyce.

Nie zależy mi na prowadzeniu długich dyskusji ani testach - po prostu chciałem się podzielić moim doświadczeniem i zwrócić uwagę na ciekawy produkt, który moim zdaniem wnosi nową jakość miksu na słuchawkach.

ODPOWIEDZ