Monitoring 5.1 - kanał centralny
Zamierzam skompletować niedrogi system do miksów 5.1. Wybór padł na Tascamy VL-A8 jako satelity i TASCAM LF-S8 jako subbas. Zatrzymałem się na kwestii kanału centralnego. Ponieważ nie mam możliwości postawić piątego Tascama pionowo, a nie chcę ryzykować pojawienia się anomalii fazowych i zakłóceń w prawidłowym panoramowaniu przy ustawieniu poziomym, zacząłem się rozglądać za jakimś odpowiednim do tego celu monitorem. I tu moje pytanie: zna ktoś monitorek, który by mógł pracować poziomo i który byłby dostępny za rozsądną cenę? ...bo wszystkie, które oglądałem do tej pory kosztują od 3kPLN wzwyż.
Re: Monitoring 5.1 - kanał centralny
No to masz Panie kolego problem...generalnym założeniem systemów 5.1(DTS i DD) jest 5 jednakowych odsłuchów.....chociażby by nie mieć potem problemów z dopasowaniem
...
No to masz Panie kolego problem...generalnym założeniem systemów 5.1(DTS i DD) jest 5 jednakowych odsłuchów.....chociażby by nie mieć potem problemów z dopasowaniem...
No... To jasne.
Ja niestety muszę kombinować, bo totalnie nie ma miejsca na pionowe ustawienie centralnego. W desperacji kombinuję już w głowie jakąś kalibrację tego centralnego względem bocznych.
Jeśli to porażka, to wybijcie mi to z głowy :)
Lepszy taki sam w poziomie, niz inny w pionie.
Jakie sa mniej wiecej odleglosci miedzy monitorami LCR ?
...
...
No to masz Panie kolego problem...generalnym założeniem systemów 5.1(DTS i DD) jest 5 jednakowych odsłuchów.....chociażby by nie mieć potem problemów z dopasowaniem...
No... To jasne.
Ja niestety muszę kombinować, bo totalnie nie ma miejsca na pionowe ustawienie centralnego. W desperacji kombinuję już w głowie jakąś kalibrację tego centralnego względem bocznych.
Jeśli to porażka, to wybijcie mi to z głowy :)
...
Jakie sa mniej wiecej odleglosci miedzy monitorami LCR ?
Monitorków jeszcze nie nabyłem, więc i odległości między nimi nie ma :) ...ale między L i R będzie coś ok 1,5m; C dokładnie pośrodku, między nimi.
Monitorków jeszcze nie nabyłem, więc i odległości między nimi nie ma :) ...ale między L i R będzie coś ok 1,5m; C dokładnie pośrodku, między nimi.
1,5m moze byc troche malo, no ale najwazniejsze zebys siedzial w "sweet spocie". Pamietaj, ze C wcale nie musi lezec na okregu (wg. specyfikacji ITU). Dozwolone jest ustawienie go w jednej lini z L i R. Trzeba tylko pamietac o odpowiednim opoznienu sygnalu.
O widzisz! To słuszna uwaga.
Natomiast cały czas obawiam się tego poziomego ustawienia Tascama. Kiedyś próbowałem poziomego ustawienia z Alesisami M1 mkII i mimo, że zapewniali w manualu, że wszystko powinno być ok, to obraz stereo był strasznie skoszony. Szybciutko przywróciłem je wtedy do pionu. Jeśli wystąpi mi tu podobna sytuacja z tym centralnym, to nie dam rady pracować.
No tak ale na centralnym i tak stereo nie uświadczysz a z racji że idzie tam praktycznie tylko wokal i jakiś sfx nie powinno to stworzyć problemów zbyt dużych - kwestia jak bardzo zmieni sie brzmienie po ustawieniu w poziomie.A może cos z BlueSky?