hej,
na mojej stronce puściliśmy ślepy test odsłuchowy 12 par monitorów z dołem 8". Zainteresowanych zapraszam
Pozdro
Groover
hej,
na mojej stronce puściliśmy ślepy test odsłuchowy 12 par monitorów z dołem 8". Zainteresowanych zapraszam
Pozdro
Groover
bardzo ciekawy test, fajnie bylo poczytac slepe opinie o tych monitorach.
czekamy na nagrania! :)
Oprocz wielu bledow samej struktury tego testu (rozumiem, ze ciezko w domowych warunkach zrobic pozadna subiektywna ewaluacje), musze "wytknac" przede wszystkim test basu. Zarowno monitory jak i eksperci znajdowali sie w roznych miejscach w pomieszczeniu. W takich warunkach nie mozna skutecznie porownac monitorow, a napewno juz nie najnizszych czestotliwosci.
...
Oprocz wielu bledow samej struktury tego testu (rozumiem, ze ciezko w domowych warunkach zrobic pozadna subiektywna ewaluacje), musze "wytknac" przede wszystkim test basu. Zarowno monitory jak i eksperci znajdowali sie w roznych miejscach w pomieszczeniu. W takich warunkach nie mozna skutecznie porownac monitorow, a napewno juz nie najnizszych czestotliwosci. ...
Jest oczywiste, że każdy tego typu test jest obarczony niedoskonałościami. Więc najlepiej nie zabierać się za takie testy Ale weź pod uwagę, że gdy przychodzi do ciebie klient posłuchać efektów miksu, również nie siedzi w TYM JEDNYM doskonałym miejscu. A jednak warościuje - więcej basu, mniej góry itd. A ty słuchasz go i dajesz więcej lub mniej, choć może na twoim miejscu odsłuchowym brzmi to inaczej. Względność odbioru muzycznego jest niezaprzeczalna. Poza tym w warunkach domowego studia nie ma mowy o idealnym zaimplementowaniu odsłuchów w dopasowanej przestrzeni akustycznej. Monitory maja się "bronić" w różnych warunkach. I to w teście również jest oddane. Wbrew pozorom.
Pozdro
Groover
...Cieszy mnie jedno. W końcu ktoś napisał coś o monitorach tascama. Dorzuciłbym jeszcze jednak do niższej, niższej klasy prodipe pro 8 . A co! ;-D
Może jak ktoś zajrzy w wyszukiwarkę to poczyta coś o monitorach i nie będzie głupich pytań znowu o najtańsze monitory;)
Pozdrawiam i dalszych testów życzę ...
No i też się zabrałem z ciekawości za przeczytanie testu i ...Zainteresowały mnie te Tascamy Ciągle poszukuję niedrogiego alternatywnego odsłuchu, który się obroni w różnych warunkach. Będę musiał je posłuchać!
Dzięki za test i pozdrawiam!
spoko teścik, Brawka za inicjatywę, więcej takich , czekam teraz na testy z mniejszymi wooferami,
Co do Tascama zawsze miałem zaufanie do tej firmy i cieszę sie, ze wypada korzystnie, ciekaw jestem jak wypadają mniejsze monity tej firmy
Co do Tascama zawsze miałem zaufanie do tej firmy i cieszę sie, ze wypada korzystnie, ciekaw jestem jak wypadają mniejsze monity tej firmy
...
Kontynuując temat Tascama chciałem się dowiedzieć czy ktoś słyszał może 5-teczki? Np. W porównaniu z 8'' wooferem. Zastanawiam się na 5'' albo 8'' do siebie... Z tym, że piątka tańsza ;) Nagrywam głównie chóry i organy więc dziękuję testującym za testowanie monitorów również dźwiękami tak wspaniałego instumentu jakimi są organy piszczałkowe! ;D
...
...
Kontynuując temat Tascama chciałem się dowiedzieć czy ktoś słyszał może 5-teczki? Np. W porównaniu z 8'' wooferem. Zastanawiam się na 5'' albo 8'' do siebie... Z tym, że piątka tańsza ;) Nagrywam głównie chóry i organy więc dziękuję testującym za testowanie monitorów również dźwiękami tak wspaniałego instumentu jakimi są organy piszczałkowe! ;D
...
Chór to jeszcze "ujdzie" na 5", ale skoro nagrywasz organy to powinieneś w ogóle zapomnieć o wersji 5", a nawet o 8". W przypadku organów konieczny jest subwoofer
Pozdro
Groover
Dzięki za test.
Zawsze warto wysłuchać kolejnych niezależnych opinii, szczególnie, że ludzi z branży.
A to że test ma charakter zestawionych opinii subiektywnych, to bardzo dobrze, ponieważ sami również odbieramy sprzęt subiektywnie w oparciu o obiektywne przesłanki.