12 par monitorów z dołem 8" - ślepy test

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:
12 par monitorów z dołem 8" - ślepy test

Post autor: Groover » sobota 05 wrz 2009, 09:35

hej,

na mojej stronce puściliśmy ślepy test odsłuchowy 12 par monitorów z dołem 8". Zainteresowanych zapraszam

Pozdro

Groover

nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
mlodyGrzesiek

Re: 12 par monitorów z dołem 8" - ślepy test

Post autor: mlodyGrzesiek » sobota 05 wrz 2009, 12:06

bardzo ciekawy test, fajnie bylo poczytac slepe opinie o tych monitorach.

czekamy na nagrania! :)

Awatar użytkownika
lyrb

Post autor: lyrb » niedziela 06 wrz 2009, 05:31

Oprocz wielu bledow samej struktury tego testu (rozumiem, ze ciezko w domowych warunkach zrobic pozadna subiektywna ewaluacje), musze "wytknac" przede wszystkim test basu. Zarowno monitory jak i eksperci znajdowali sie w roznych miejscach w pomieszczeniu. W takich warunkach nie mozna skutecznie porownac monitorow, a napewno juz nie najnizszych czestotliwosci. 

Awatar użytkownika
jonasz255

Post autor: jonasz255 » niedziela 06 wrz 2009, 14:44

Cieszy mnie jedno. W końcu ktoś napisał coś o monitorach tascama. Dorzuciłbym jeszcze jednak do niższej, niższej klasy prodipe pro 8 . A co! ;-D
Może jak ktoś zajrzy w wyszukiwarkę to poczyta coś o monitorach i nie będzie głupich pytań znowu o najtańsze monitory;)
Pozdrawiam i dalszych testów życzę

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » niedziela 06 wrz 2009, 23:29

...
Oprocz wielu bledow samej struktury tego testu (rozumiem, ze ciezko w domowych warunkach zrobic pozadna subiektywna ewaluacje), musze "wytknac" przede wszystkim test basu. Zarowno monitory jak i eksperci znajdowali sie w roznych miejscach w pomieszczeniu. W takich warunkach nie mozna skutecznie porownac monitorow, a napewno juz nie najnizszych czestotliwosci. ...

Jest oczywiste, że każdy tego typu test jest obarczony niedoskonałościami. Więc  najlepiej nie zabierać się za takie testy Ale weź pod uwagę, że gdy przychodzi do ciebie klient posłuchać efektów miksu, również nie siedzi w TYM JEDNYM doskonałym miejscu. A jednak warościuje - więcej basu, mniej góry itd. A ty słuchasz go i dajesz więcej lub mniej, choć może na twoim miejscu odsłuchowym  brzmi to inaczej. Względność odbioru muzycznego jest niezaprzeczalna. Poza tym w warunkach domowego studia nie ma mowy o idealnym zaimplementowaniu odsłuchów w dopasowanej przestrzeni akustycznej. Monitory maja się "bronić" w różnych warunkach. I to w teście również jest oddane. Wbrew pozorom.

Pozdro

Groover

nowe portale:

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 07 wrz 2009, 09:16

...Cieszy mnie jedno. W końcu ktoś napisał coś o monitorach tascama. Dorzuciłbym jeszcze jednak do niższej, niższej klasy prodipe pro 8 . A co! ;-D
Może jak ktoś zajrzy w wyszukiwarkę to poczyta coś o monitorach i nie będzie głupich pytań znowu o najtańsze monitory;)
Pozdrawiam i dalszych testów życzę ...

No i też się zabrałem z ciekawości za przeczytanie testu i ...Zainteresowały mnie te TascamySmile Ciągle poszukuję niedrogiego alternatywnego odsłuchu, który się obroni w różnych warunkach. Będę musiał je posłuchać!

Dzięki za test i pozdrawiam!

Awatar użytkownika
zwierzu

Post autor: zwierzu » poniedziałek 07 wrz 2009, 12:43

spoko teścik, Brawka za inicjatywę, więcej takich , czekam teraz na testy z mniejszymi wooferami,

Co do Tascama zawsze miałem zaufanie do tej firmy i cieszę sie, ze wypada korzystnie, ciekaw jestem jak wypadają mniejsze monity tej firmy

[addsig]
lubie rockenrola, PGR'y i inne bajery

Awatar użytkownika
jonasz255

Post autor: jonasz255 » poniedziałek 07 wrz 2009, 23:38

Co do Tascama zawsze miałem zaufanie do tej firmy i cieszę sie, ze wypada korzystnie, ciekaw jestem jak wypadają mniejsze monity tej firmy
...

Kontynuując temat Tascama chciałem się dowiedzieć czy ktoś słyszał może 5-teczki? Np. W porównaniu z 8'' wooferem. Zastanawiam się na 5'' albo 8'' do siebie...  Z tym, że piątka tańsza ;) Nagrywam głównie chóry i organy więc dziękuję testującym za testowanie monitorów również dźwiękami tak wspaniałego instumentu jakimi są organy piszczałkowe! ;D

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » wtorek 08 wrz 2009, 08:09

...
...

Kontynuując temat Tascama chciałem się dowiedzieć czy ktoś słyszał może 5-teczki? Np. W porównaniu z 8'' wooferem. Zastanawiam się na 5'' albo 8'' do siebie...  Z tym, że piątka tańsza ;) Nagrywam głównie chóry i organy więc dziękuję testującym za testowanie monitorów również dźwiękami tak wspaniałego instumentu jakimi są organy piszczałkowe! ;D

...

Chór to jeszcze "ujdzie" na 5", ale skoro nagrywasz organy to powinieneś w ogóle zapomnieć o wersji 5", a nawet o 8". W przypadku organów konieczny jest subwoofer

Pozdro

Groover

nowe portale:

Awatar użytkownika
macandroll

Post autor: macandroll » wtorek 08 wrz 2009, 11:57

Dzięki za test.

Zawsze warto wysłuchać kolejnych niezależnych opinii, szczególnie, że ludzi z branży.

A to że test ma charakter zestawionych opinii subiektywnych, to bardzo dobrze, ponieważ sami również odbieramy sprzęt subiektywnie w oparciu o obiektywne przesłanki.

Muzyk, gitarzysta

ODPOWIEDZ