Witam wszystkich użytkowników, mam dość nietypowy, bądź nawet może i głupi problem a mianowicie, kupiłem ostatnio zewnętrzną karte dźwiękową ESI U46 XL. Ma ona jedno wejście XLR na mikrofony plus możliwość włączenia phantom power, jedno wejście instrumentalne i jedno wyjscie na słuchawki (z tyłu ma jeszcze 3 pary wyjść i dwie wejść). Karta śmiga elegancko naprawde jakość wokalu, poziom szumu naprawde cudo. Jest tylko jeden problem gdy nagrywam wokal lub cokolwiek mowie do mikrofonu nie słysze tego na słuchawkach, poprostu nie mam odsłuchu przy nagrywaniu i tego niekumam prosze o pomoc.
ESI U46 XL - odsłuch
Re: ESI U46 XL - odsłuch
Hmmm, a to ta karta nie ma sprzętowego monitoringu załączanego na panelu jak w większości? Jednak jeżeli rzeczywiście nie ma to pozostaje monitoring programowy (trzeba go włączyć na danej ścieżce np. w Cubase), ale niestety zwykle pojawia się mniejsza bądź wieksza latencja.
- neakedsnake
Włąśnie nie wiem, ale nie wydaje mi się żeby karta za 700 zł tego nie miała, jeśli mowiąc o panelu masz na mysli przód karty to ma ona specjalne wejście na słuchawki i myśle że to jest właśnie to.
Wyjscie na słuchawki dubluje w tym przypadku to co idzie na wyjścia główne. Większość kart np. E-mu 0404 USB ma dedykowany przycisk właczający sprzętowy odsłuch (Direct Monitor), a do tego ma przełącznik mono/stereo umożliwiający odsłuch w obu kanałach. Podejrzewam, że pozostaje Ci monitoring programowy chyba, że w sterowniku karty da sie uaktywnić wspomniany Direct Monitor skoro nie ma go na panelu.
- neakedsnake
Dobra problem w sumie zninoł podpiołem słuchawki do wyjścia Mix Out z TYŁU jednak jako że słuchawki mają jednego dżeka to moge podpiąć tylko jeden kanał i nie wiem co traz mam zrobić żeby słyszec normalnie dwa, nie wiem jakoś przejścówką??
- neakedsnake
Nikt nic nie wie????????
Nie chce być hamski ale czy kolega czytał instrukcje, bo wygląda na to że nawet obrazków nie obejżałeś?
Podczas instalacji karty instaluje się control panel czyli mikser do twojej karty.
I własnie w nim uaktywniasz co chcesz odsłychiwać na wyjściu słuchawkowym - słuzy do tego sekcja monitor.
- mlodyGrzesiek
Leniwy? :/