Zapis sysex w CubaseSX

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
WG
Re: Zapis sysex w CubaseSX

Post autor: WG » wtorek 21 paź 2003, 22:13

myslisz ze dzwoniac do audiofactory mam pirata??!!!!chyba ci sie lekko poprzestawialo!!!!

Faktycznie nie zwróciłem uwagi na dalszy tekst. Po prostu moja odpowiedź była podyktowana tym, że czasami ktoś zgłasza jakieś problemy co do funkcjonowania oprogramowania a przypadłość może dotyczyć niestety różnych wersji. Także przepraszam.

W takim razie może to problem z jakąś początkową wersją programu typu 1.01. Ale zapewne masz zaktualizowaną do 1.06. Czasami może być tak, że kolejny update oprócz poprawek niesie ze sobą kolejne niedociągnięcia ale mam nadzieję, że tak nie jest.

Może powodem jest to, że komunikaty docierają zbyt szybko do Cubase a jego bufor nie nadąża z ich rejestrowaniem albo coś po prostu jest nie tak z komunikacją MIDI. Z tego co wiem a sam również mam Yamahę to ich wysyłanie trwa dosyć szybko i niestety w dużych blokach bajtów. Chociaż nie powinno mieć to wpływu na rejestrowanie a raczej w drugą stronę wtedy w aplikacji zwykle dostarczane są odpowiednie opcje jak opóźnienie przesyłania, wielkość bufora itd.

bo niestety dołaczany do yamahy programik chodzi pod 98....

A jaki to program i z jakiego powodu nie działa pod XP. Może coś się da z tym zrobić.

Z programów, które mi przychodzą do głowy to MIDI-OX http://www.midiox.com/

Inne ciekawsze już chyba dawno wymarły. Na szczęście to oprogramowanie jest nadal rozwijane ale nie wiem czy ci się spodoba a może już znasz go.

Awatar użytkownika
jaś

Post autor: jaś » wtorek 21 paź 2003, 23:26

...A jaki to program i z jakiego powodu nie działa pod XP. Może coś się da z tym zrobić....

problem z zapisem sysexu jest od wersji 1.0.problemu nie ma z instrumentami rolanda ale yamaha od poczatku szwankuje:(w sumie jest za malo tych komunikatow.nagrywalem je rowniez na logicu i wszystko chodzilo jak burza a cubus niestety.chyba cos jest w tym ze te komunikaty chodza szybko i w duzych porcjach.zmienialem bufor ale bez powodzenia niestet.do s-30 dolaczony jest programik" Xg works" czy cos takiego.juz nie wiem co na to poradzic:(
[Post edytowany przez Admina w dniu 21/10/2003]
Troche lubie sobie pomuzykować, ponagrywać, posłuchać tego co nagrałem, czyli krótko mówiąc, lubię obszary muzyczne.

WG

Post autor: WG » środa 22 paź 2003, 11:29

problem z zapisem sysexu jest od wersji 1.0.problemu nie ma z instrumentami rolanda ale yamaha od poczatku szwankuje:(w sumie jest za malo tych komunikatow.nagrywalem je rowniez na logicu i wszystko chodzilo jak burza a cubus niestety.chyba cos jest w tym ze te komunikaty chodza szybko i w duzych porcjach.zmienialem bufor ale bez powodzenia niestet.do s-30 dolaczony jest programik" Xg works" czy cos takiego.juz nie wiem co na to poradzic:(

XG-WORKS działa pod XP. U mnie i u kumpla działał także to sprawdzone !!!.

A jaka to wersja. Domyślam się, masz 3.0 czyli najnowszą bo 4.0 jest tylko dostępna w Japonii. Chyba, że już przywędrowała do Europy. Ach ci japończycy zawsze chcą być do przodu Ale wersja 3.0 spokojnie chodzi pod XP.

Proszę napisz więcej coś o tych problemach z uruchomieniem. Może ten problem pod XP da się rozwiązać bo nie wierzę aby Xg-Works nie chodził pod XP.

Awatar użytkownika
jaś

Post autor: jaś » środa 22 paź 2003, 12:08

...Proszę napisz więcej coś o tych problemach z uruchomieniem. Może ten problem pod XP da się rozwiązać bo nie wierzę aby Xg-Works nie chodził pod XP....

to jest jakas wersja starsza(musze sprawdzic w studiu)ale wieczorem napisze.to bylo dolaczone do s-30 i to jakas prosciutka wersja ale sprawdze i dam znac:)

[Post edytowany przez Admina w dniu 22/10/2003]
Troche lubie sobie pomuzykować, ponagrywać, posłuchać tego co nagrałem, czyli krótko mówiąc, lubię obszary muzyczne.

WG

Post autor: WG » piątek 24 paź 2003, 00:39

Oto rozwiązanie na twój problem.

Za pomocą tego programu szybko zgrasz i wyślesz komunikaty System Exclusive z instrumentu Yamaha S-30. Program jest bezpłatny, przyjazny graficznie, w pełni konfigurowalny i działa pod każdym systemem Windows.

Po uruchomieniu programu w opcjach wybierz port MIDI IN i MIDI OUT. Natomiast opcje odbioru i transmisji System Exclusive są sutawione optymalnie i powinny się sprawdzić z każdym instrumentem.

Sysex Transmiter v1.0

sysex.zip

Pozdrawiam,

Autor programu.

Włodzimierz Grabowski

ODPOWIEDZ