Focusrite Saffire FireWire - dropy

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Szofer
Re: Focusrite Saffire FireWire - dropy

Post autor: Szofer » sobota 04 lip 2009, 02:51

......u mnie dźwięk dławi się gdy mam włączone wi-fi. Spróbuj wyłączyć....
Affff, niestety nadal lipa. ....
Hej

Panowie problem moze byc tez za niskiej latencji ponizej 2 ms nie bedzie dzialac poprawnie optymalnie jest 2,5ms jutro dokladnie napisze co jak bo stawiam system od nowa i stery i inne wiec podam przy jakich ustawieniach dziala stabilnie saffire
( nowy driver i soft juz jest troche czasu ale nie ma sensu non-top ten sam soft wpychac do device jak trzeba tylko driver'y dla kompa)

hej
Mesa Boogie Traxis, Marshall JMP-1, ADA MP-1, POD X3, Digitech 2120, Rocktron Voodu Value, TC Electronic G-Major, DBX 166A, Rocktron Intellifex, Mesa Bogie 2:90, KRK VXT6, FocusriteSaffire, Ibanez, Framus, Cubase, VST,BeyerDynamic DT150,Behringer FCB-1010

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » sobota 04 lip 2009, 16:48

Hej

Panowie problem moze byc tez za niskiej latencji ponizej 2 ms nie bedzie dzialac poprawnie optymalnie jest 2,5ms jutro dokladnie napisze co jak bo stawiam system od nowa i stery i inne wiec podam przy jakich ustawieniach dziala stabilnie saffire
( nowy driver i soft juz jest troche czasu ale nie ma sensu non-top ten sam soft wpychac do device jak trzeba tylko driver'y dla kompa)

hej...
Witam!
Jeżeli byłbyś skłonny to napisać w wolnym czasie, to będę bardzo wdzięczny. Na prawdę mam spory problem, a postęp jest 0-wy. Każda pomoc bardzo potrzebna i mile widziana .

Pozdrawiam
Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
Szofer

Post autor: Szofer » niedziela 05 lip 2009, 00:36

...Hej

hej...

Hej

wiec u mnie w miare stabilnie dziala przy ustawieniach:

ASIO Buffer size: 1.5 ms
FW Buffer size: 0.8 ms

plasuje to latencje na poziomie:

input latency : 3.1 ms
output latency : 4.5 ms

nizej schodzac z ASIO i FW Buffer size daje rezultat dropow i skreczu w odsluchu bynajmniej u mnie, wina moze byc dziadowaty kontroler FW jaki posiadam do lapka na expres pcmcia choc jest Chip TI XIO2200 i 400Mbps jak i moze vista no ale nie zaglebiam sie w to tak barzo narazie bo to wystarcza

Hej
Mesa Boogie Traxis, Marshall JMP-1, ADA MP-1, POD X3, Digitech 2120, Rocktron Voodu Value, TC Electronic G-Major, DBX 166A, Rocktron Intellifex, Mesa Bogie 2:90, KRK VXT6, FocusriteSaffire, Ibanez, Framus, Cubase, VST,BeyerDynamic DT150,Behringer FCB-1010

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » niedziela 05 lip 2009, 02:15

ja mam Focusrite 26 PRO (tez chyba na DICE II)

Core2Duo 2,4 (e6600 wiec starszawy)

karta PCI na chipe texas (rok produkcji: 2001!!!!!) latencja 2,7 ms (pisze juz ta ostateczna, bo tych czesciowych nie pamietam), jak przetaktowalem komputer to nawet i chyba do 2ms zszedlem - pelny komfort

wczesniej mialem karte na chipsecie VIA rowniez PCI - latencje 4-5 ms

a jescze wczesniej korzystalem w fw wbudowanego w plyte - na chipe Texas

....po prostu ciagle bylo zle - dropilo, rozlaczalo karte (przy Via rowniez) - latencja nie wiem nawet bo zadna w zasdzie nie bylo wystarczajaca.

co zrobilem:
-zoptymalizowalem system (musicxp.net bodajze)
-przejrzalem menedzer urzadzen - okazalo sie ze wbudowany chipset dzieli przerwanie z bodajze dyskiem - nie pamietam w tej chwili
-kartą VIA musialem znalezc port PCI ktory nie mial wspoldzielen - okazalo sie ze tylko jeden taki posiadam.
-system instelowany z ACPI (chyba tak sie to nazywa, wybiera sie to podczas instalacji XP co z Vista nie wiem gdyz nie mam)

nie mam wifi i innych kwiatuszkow

Z machinacjami z firmware BARDZO UWAZAJ!!!! lepiej pojdz do kogos kto ma solidny port i tam proboj robic update firmware'u

Awatar użytkownika
Szofer

Post autor: Szofer » niedziela 05 lip 2009, 02:35

Z machinacjami z firmware BARDZO UWAZAJ!!!! lepiej pojdz do kogos kto ma solidny port i tam proboj robic update firmware'u
...

Hej

co do update softu w device to wspoldzielenie i inne takie bez wzgledu na wszystko to sie zaladuje bez problemow gozej jak pradu w wiaderku zbraknie hihihi poza tym producent sam namawia do robienia update kazdych urzadzen a jak cos sie stanie to gwarancja (mam nadzieje ze obejmuje takie anomalia bo producenci sami namaiaja do update)

no ja w lapciaku to sobie nic nie pozmieniam ewentualnie moge zoptymalizowac co nieco ale nie narzekam nie gram live z kompa tylko jak juz to nagrywam ewentualnie jak track po track'u i odsluch nagranych tackow to nie ma roznicy zbyt wielkiej zeby sie niezgrywalo

Hej

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » niedziela 05 lip 2009, 13:01

Yooo

Bardzo dziękuję za udzielone wskazówki, ale problem jaki mam jest chyba innej kategorii. Karta w ogóle nie widzi połączenia FW, mixcontrol nie widzi karty dźwiękowej,a co do zmiany buferu to nie idzie bo w ogóle nie chce się otworzyć zakładka. A co ciekawe, Saffire nie widzi połączenia FW, ale docierają jakieś tam komunikaty bo świeci się lampka locked i komputer też rozpoznaje kartę. Nie wiem zupełnie co mam robić, chyba jednak będę musiał oddać ją do serwisu. .Jeśli ktoś ma jeszcze jakiś pomysł co może być grane, to bardzo proszę o podzielenie się tą informacją.

Pozdrawiam wszystkich,
Robert
Początkujący muzyk.

www.taniestruny.pl

Post autor: www.taniestruny.pl » poniedziałek 06 lip 2009, 12:00

Pozwólcie Panowie, że wrócę jeszcze na chwilę do swojego problemu.
Tak jak pisałem. Posiadam Focusrite Saffire

http://img3.musiciansfriend.com/dbase/pics/products/8/7/5/368875.jpg

Windows XP oraz (nie chwaląc się ) szybką maszynę opartą na Intelu.

W komputerze mam dwa kontrolery IEEE1394.
Na chipset Texax Instruments na przerwaniu 18. Na tym samym przerwaniu posiadam 3 x Standardowy uniwersalny kontroler PCI to USB

Drugą kartę mam na PCI na przerwaniu 17tym. Na VIA. Na tym samym przerwaniu mam Mostek (BRIDGE) standardu PCI do PCI-do-PCI, Realtek PCI-E, oraz Standardowy podwójny kontroler PCI IDE. Na płycie mam tylko dwa PCI, przy włożeniu w drugie PCI dzieliłbym przerwanie z kartą graficzną.

Korzystam z Cubase dołączonego do karty. W ustawieniach mam:
ASIO Buffer Size: 14.0 ms, FireWire Buffer Size 2.0 ms, Input Latency: 15.6 ms, Output Latency 19.5 ms.

Karta generalnie działa poprawnie. Ma jednak dwa dziwne błędy.

Pojawiają się dropy podczas odtwarzania. Co dziwne, procesor jest obciążony w zaledwie kilku procentach. Nie wiem gdzie szukać tego przyczyny. Może macie jakieś pomysły?

Drugi problem jest jeszcze bardziej uciążliwy. Podczas nagrywania MIDI karta działa poprawnie tylko przez kilka minut. Później MIDI co prawda rejestruje się, sygnał wchodzi ale "nuty" midi zapisywane są na początku ścieżki. Miał ktoś z Wami taki problem?
Przemysław Zalewski

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 06 lip 2009, 18:29

1. rozwiazanie podalem - mialem ideantyczne objawy i chyba nawet konflikty te same :)

2. haslo do wyszkuiwarki -midi Timestamp

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » poniedziałek 06 lip 2009, 22:28

Kurcze, chyba jednak będę musiał wysłać karte do serwisu . Jednak cały czas mam przeczucie, że wewnętrznie karta jest całkowicie sprawna...
Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » sobota 18 lip 2009, 12:17

...Kurcze, chyba jednak będę musiał wysłać karte do serwisu . Jednak cały czas mam przeczucie, że wewnętrznie karta jest całkowicie sprawna...... 

Chciałbym odświeżyć temat. Mam już kartę spowrotem po serwisie i tak jak przypuszczałem, u nich wszytko było ok. Ja już kompletnie nie wiem jak się mam do tego zabrać, bo 2 tygodnie tak ostro się męczę i nadal nie ma żadnych efektów. Jeśli ktoś z Was ma jakiś pomysł, to bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam,

Robert

Początkujący muzyk.

ODPOWIEDZ