Rm1x + software'owy sampler

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Mojo
Rm1x + software'owy sampler

Post autor: Mojo » poniedziałek 20 paź 2003, 17:38

Witam

Moje pytanie dotyczy seqencera yamaha rm1x..otóz chciałbym za jego posrednictwem wyzwalac sample z komputera (naprzyklad barwy perkusyjne).Jaki proponujecie soft-sampler?

Niestety karta jaka posiadam to Sound blaster live, a wiec z tego co wiem problem latencji wyklucza takie rozwiazanie.Zamierzam ja wymienic.Dysponuje kwotą ok 1200zl, myslalem o :

-terratec phase 28,

-audiophile 2496 delta,

-echo mia midi

A wiec jaki soft jaka karta?

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jackart

Re: Rm1x + software'owy sampler

Post autor: Jackart » poniedziałek 20 paź 2003, 20:16

Trochę mnie dziwi rozwiązanie jakie chcesz stosować, bowiem moim zdaniem jest ono niepraktyczne. Rozumiem gdybyś chciał sekwencerem softwareowym (Cubase Cakewalk itp) sterować samplerem hardwareowym... ...hmm... ...ale odwrotnie. Odpowiadając na twoje pytanie każda nowoczesna karta 24/96 zapewnia obecnie latencję na przyzwoitym poziomie - więc chyba nie tu tkwi problem. Otóż większość samplerów programowych nie są to samodzielne aplikacje lecz wtyczki programowe ujawniajace wiekszość swoich zalet we współpracy z sekwencerem programowym. Nie wiem czym się kierujesz wybierając ten sposób pracy. Używałem swego czasu kilku sekwencerów hardwareowych i uważam że komfort pracy na sofcie zwłaszcza w warunkach domowych jest nieporównywalnie wyższy. Jedyną zaletą hardwarego sekwencera jest jego większa stabilność pracy, ale chcąc współpracować z PC tem atut ten tak czy inaczej tracisz, poza tym pozbawiasz się mozliwości dokonywania zrzutów swoich projektów bezpośrednio do audio itp. Ponadto używając sekwencera zewnętrznego zdaje się że mozesz odpalić tylko jeden sampler ( np Kontakt native Instruments który działa nie tylko jako wtyczka VSTi czy DXi ale również standalone) Oczywiście są firmy (FXpansion i Spin Audio o ile dobrze pamietam) produkujące aplikacje umozliwiające uzywanie innnych wtyczek programowych (np Halion czy bezpłatny DS 404 skoro mowa o samplerach ) samodzielnie, ale rozwiązania takie sa mało funkcjonalne. Osobiście uważam że proponowane przez Ciebie hybrydowe rozwiązanie nie ma sensu. Stosowanie sekwencera hardwareowego ma sens zwłaszcza w warunkach Live ze sprzętem hardware - wtedy zamiast monitora klawiatury plątaniny kabli i niebieskich ekranów z komunikatami o tajemniczych błędach i że nastapi za chwilę nastąpi zamknięcie czegoś tam podłączasz jedną skrzyneczkę do np Akaja i zapominasz o kłopotach) Natomiast Ty moim zdaniem brniesz w ślepą uliczkę wybierając rozwiązanie, w którym łączysz nie najwyższą funkcjonalność (pomijając jego inne zalety o których było powyżej) swojego sekwencera z wadami rozwiązań programowych z systemem operacyjnym Windows na czele (tak na marginesie ostatnio na całe szczęście nie narzekam).

Być może masz odmienne zdanie na ten temat - ale już ok 10 lat temu miałem ASR 10 z sekwencerem pokładowym, którego obsługi nauczyłem sie z ciekawości. Do pracy uzywałem Cubase'a 1.0 z Atari. Tak jest po prostu wygodniej

Awatar użytkownika
Jackart

Post autor: Jackart » poniedziałek 20 paź 2003, 20:38

sorry że tak nudzę ale wskutek pośpiechu w poprzednim poscie pojawiło się kilka nieścisłości - więc zanim ktoś mnie poprawi zrobie to sam. Oczywiście jest inny sampler programowy bardziej nadajacy sie do opisanego celu - to Battery działajacy również jako standalone ale zdecydowanie tańszym rozwiazaniem bedzie wizyta na KVR VST i zapoznanie sie z rozwiazaniami bezpłatnymi których jest tak wiele że nie bedę wymieniał. Oprócz tego za ok 50-60 zł możesz kupić dowolny sekwencer soft np Cubasis w najprostszej wersji obsługującej VST albo np Muzys czy Buzz - mozliwości jest wiele. Nie wiem jakie sa twoje oczekiwania odnośnie tych barw perkusyjnych - jeśli o to Ci chodzi rozumiem że jest to część podkładu - a reszta jest grana na próbach Live. Tak czy owak Latencje w SB Live nie musza byc barierą. Możesz przecież wyprodukować sobie odpowiedniego soundfonta z barwami perkusji i bez żadnych dodatkowych aplikacji i kosztów wyzwalać go z komputera konfigurując jedynie odpowiednio sekwencer jako midi in ( oczywiście po zakupieniu za ok 30 czy 50 zł interface'u MIDI) Możliwości jest naprawde bez liku - dlatego tez może najpierw napisz jakie są twoje oczekiwania i czemu ma służyć to wyzwalanie bębnów z peceta

Mojo

Post autor: Mojo » poniedziałek 20 paź 2003, 22:20

.. Możliwości jest naprawde bez liku - dlatego tez może najpierw napisz jakie są twoje oczekiwania i czemu ma służyć to wyzwalanie bębnów z peceta ...

Jestem w trakcie przesiadki z fruity loops i rm1x na cubase'a.Z pewnascia bedzie to dlugi proces a chcialem od czasu do czasu pograc sobie na rm1x ,problem tkwi w brzmieniach (szczegolnie perkusyjnych) ktore nie sa zorientowane na styl muzyczny ktory uprawiam.Soft-sampler moglby rozwiazac ten problem, fakt ....jest to dosc niepraktyczny sposób.

Czy jest jakis sposób na wyzwalanie i zmienianie za pomoca cubase'a zapisanych w rm1x paternów?? Bylbym wdzieczny rownierz gdybys mi wytlumaczyl jak mam wyprodukowac sound fonta a pozniej zastosowac w cubasie...

Awatar użytkownika
Jackart

Post autor: Jackart » poniedziałek 20 paź 2003, 23:31

Pisząc o Rm1x jako o sekwencerze wyraziłes sie niezbyt precyzyjnie. Szczerze mówiąc twój ostatni post dot. brzmień zastanowił mnie że chodzi pewnie o coś więcej niż o sekwencer - i faktycznie sprawa jest bardziej złożona, bo urządzonko to jak mozemy przeczytać tu

http://www.yamahasynth.com/pro/rm1x/

to taki wash and go do tworzenia muzyki - także w czasie rzeczywistym z dosyć bogatą biblioteką brzmień dance itp.

To zmienia postać rzeczy. Tak czy inaczej masz wiele mozliwości. Możesz korzystać ze swojego urządzenia i np synchronizować jego zegar z zegarem sekwencera programowego lub odwrotnie. Jeśli posiadasz Fruity to wiesz zapewne, że obsługuje ono format VST - nie ma więc problemu:

1 ściągnij któryś z bezpłatnych samplerów perkusyjnych FXpansion DR005 Linplug RMF lub inny ( Chyba że wolisz DR008, Battery RMIV albo LM4 za kasę ale za to z bibliotekami).

2. Doinstaluj go do Fruity jako wtyczkę

3 W instrukcji Fruity i Yamahy konkretnie w ustawieniach midi znajdziesz informację jak zsynchronizować oba urządzenia

4.Wgrywając perkusje z samplera wirtualnego korzystaj z sekwencera Fruity.

5 Pozostałe dźwięki wbijaj jak do tej pory

6 To wszystko

Mając fruity i sampler perkusyjny nie potrzebujesz soundfontów - ale skoro o to pytasz jest kilka programów t.j.

Vienna SF Studio, Awave, Soundfaction Alive, itd, obsługę plików SF2 posiada także program Extreme Sample Converter którego autor często gości na tym forum (kazdy z programów ma plik pomocy - z niego dowiesz się jak tworzyć warstwy edytować ADSR itp) .

Pozostaje jeszcze kwestia latencji - wprawdzie powinieneś pomyśleć o zmianie karty na lepszą ale na razie skorzystaj z polecanych przez wiele osób sterowników kX (sam nie uzywam SB Live - ale podobno chodzą bez zarzutu)

Awatar użytkownika
Jackart

Post autor: Jackart » poniedziałek 20 paź 2003, 23:46

.... jeszcze jedno, jeśli nie jesteś zbytnio przywiązany do sekwencera z Yamahy - możesz go pominąć wykorzystując go jedynie jako moduł brzmieniowy, to jakie rozwiązanie wybierzesz - to zalezy od ciebie - jak ci wygodniej... ...nie widziałem tego RM1x na oczy ale na 100% jest taka opcja. Wówczas na wyjściu sekwencera programowego ustawiasz swój port MIDI out, który bedzie wysyłał komunikaty do Yamahy. Stację musisz skonfigurować tak aby przyjmowała komunikaty w trybie multi mode etc etc... ( niestety nie ominiesz raczej instrukcji gdzie opisana jest współpraca z Yamahy z zewnętrznym sekwencerem - a przynajmniej powinna być)

Awatar użytkownika
tomekttt

Post autor: tomekttt » wtorek 21 paź 2003, 10:36

....... jeszcze jedno, jeśli nie jesteś zbytnio przywiązany do sekwencera z Yamahy - możesz go pominąć wykorzystując go jedynie jako moduł brzmieniowy, to jakie rozwiązanie wybierzesz - to zalezy od ciebie - jak ci wygodniej... ...nie widziałem tego RM1x na oczy ale na 100% jest taka opcja. Wówczas na wyjściu sekwencera programowego ustawiasz swój port MIDI out, który bedzie wysyłał komunikaty do Yamahy. Stację musisz skonfigurować tak aby przyjmowała komunikaty w trybie multi mode etc etc... ( niestety nie ominiesz raczej instrukcji gdzie opisana jest współpraca z Yamahy z zewnętrznym sekwencerem - a przynajmniej powinna być)...

moment, ale kolega ma okreslone preferencje i chce urzywać rm1x jako sekwencer, nie soft...

trzeba to uszanować

ja Cie rozumiem bo też mam rm1x i jest to gigant!

sam jestem cholernie ciekaw jak nim sterować resztą łańcucha midi z poziomu rm1x

w ogóle czy jest ktoś kto uzywa rm1x do sterowania np. insrtumentami emu?

to pytanie poboczne w tym temacie, bo kolega był pierwszy?

ja używałem dotąd głównie instrumentów yamahy i grooveboxów korga

ciekaw jestem jak sterować np. samplerem emu, jak zapisć w rm1x okresloną wartosc program change coby wysłac do emu e6400 ultra?
AJP

ODPOWIEDZ