Zagadkowy problem podczas nagrywania wokalu

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Cender
Zagadkowy problem podczas nagrywania wokalu

Post autor: Cender » sobota 13 cze 2009, 13:49

Witam wszystkich. Mam nadzieję, że znajdę tutaj u Was wyjaśnienie i może poradę.

Podpinam mikrofon (MXL770) do miksera (BehringerUB1204), odpalam fantoma i próbuję nagrywać, jednak po jakimś czasie mikrofon mi cichnie, sygnal spada do zera, potem wraca i jest niby wszystko w pożądku. Takie rzeczy zdarzają się co jakiś czas, w nieregularnych odstępach - powiedzmy, ze na 5 minut nagrywania 20% wypelniają takie wlaśnie dziwne wyciszenia.

Co to może być? Mikrofon, czy mikser? Dodam, że z mikserem nie miałem dotąd kłopotów, ale nagrywałem gitarę przez jacka, a nie przez gniazdo XLR, poza tym sprawdzalem na każdym z 4-rech wejść XLR i jest to samo. Może coś nie tak z napięciem fantom? Czy raczej mikrofon uszkodzony? Spotkaliście się kiedyś z czymś takim?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i ewentualne porady co zrobić z tym fantem.

Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:

Re: Zagadkowy problem podczas nagrywania wokalu

Post autor: Velu » sobota 13 cze 2009, 15:18

Proponuję skorzystać z jakiegoś miernika, podłączyć go pod mixer i obserwować napięcie fantom czy jest stałe czy spada - wtedy będziesz miał odpowiedz czy to mixer walnięty czy mic. spróbuj także gdzieś podłączyć mic pod inny mixer.

Awatar użytkownika
VanChesco

Post autor: VanChesco » sobota 13 cze 2009, 15:20

Co to może być? Mikrofon, czy mikser?
...
Podłącz mikrofon pod inny mikser. Jeśli będzie to samo, to znaczy że wina po stronie mikrofonu. Jeśli jednak wszystko będzie ok, to będziesz wiedział gdzie szukać dalej.

DZ1

Post autor: DZ1 » sobota 13 cze 2009, 15:30

Koledzy wyżej dobrze radzą, jednak jesli miałbym strzelać w ciemno to obstawiam uszkodzenie tego behringera.
Do uzyskanie pełnego napiecia fantom 48V w takich mikserach potrzebna jest przetwornica DC/DC która jest troche bardziej skomplikowana niz układy wyjściowe w MXLu, co za tym idzie łatwiej może ona ulec uszkodzeniu podczas użytkowania lub jeszcze podczas produkcji miksera, dlatego nie zdziwiłbym się gdyby okazało sie ze to fantom w mikserze ''lubi pływac''
Ale to tylko takie moje przypuszczenia....

Awatar użytkownika
morpheus70

Post autor: morpheus70 » niedziela 14 cze 2009, 11:07

Witam,
gdybym był na Twoim miejscu, to zamiast samemu kombinować, domyślać się i marnować czas, wykręciłbym numer do serwisu i przedstawił problem. Może będzie szybciej, a napewno bezpieczniej :)

pozdrawiam
Virus TI key|Clavia Nord Lead 2|Korg M3-73|Wersi PianoStar T2000|TC M3000|VoiceWorks Plus|M-ONE XL| D-TWO|Focusrite Green 1|Roland RE-501|Trochę wtyczek PSP|DAW StudioOne 2 x64|

arek1

Post autor: arek1 » niedziela 14 cze 2009, 11:19

hmm ja miałem podobny problem z nagłym zanikiem sygnału, po jakimś czasie doszedłem do tego, że jeśli wykonawca jest za blisko mikrofonu i się "niemiłosiernie drze" to właśnie tak się robi.

Spróbuj ustawić usta dalej od mikrofonu i podgłosić na mikserze dodam, że mam MXL 990, a jak na pewno wiesz mają one ze sobą dużo wspólnego.

Pozdrawiam
proszę pomóż, nie zabijaj we mnie miłość do muzyki...

ODPOWIEDZ