Alesis MK2 vs APS IO

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
DZ1
Re: Alesis MK2 vs APS IO

Post autor: DZ1 » sobota 06 cze 2009, 01:29

A ja mam takie pytanie: wie ktos z Was jakie siedzą głośniki w któryś (a najlepiej wszystkich) APS'ach i jak jest strojona obudowa tzn jakie wymiary maja bass-reflexy?

Chciałbym pewnego pięknego dnia zrobić sobie kopie tych monitorów;
-elektronika to nie problem, wiadomo co w nich siedzi :)
-wymiary obudowy znane :)
-głośniki nie znane :(
-strojenie obudowy nie znane :(

Troche średnio uśmiecha mi sie wydawać np prawie 5kPLN za AEONy wiedząc, że elektronika + materiał na obudowe jest warty kilka stów....no, OK max 1000pln w detalu. A Reszta? 4kPLN za ....dwa woofery i dwa ''gwizdki''???
Nie sądzę żeby to było dla mnie opłacalne....

Wiem, ze płaci sie za projekt, wykonanie, badania, firme itd itp ALE... jeśli moge zrobić sobie kopie....
Potrzebuje 'tylko' tych brakujących danych

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
DJgts

Post autor: DJgts » sobota 06 cze 2009, 03:06

Moze się nie znam na monitorach ale według mnie tak czy siak jak posiadasz monitory (obojętnie jakie) nie powinieneś tylko na nich polegać... Ja nie mam monitorów ale sw0je utwory odsłuchuje gdzie się tylko da... Nie mam doświadczenia z monitorami ale z tych co słyszałem to mi najbardziej odpowiadały Alesisy oraz KrK... Reszta mi poprostu jakoś nie podchodziła...
Numark tt500, Shure M44-7, Vestax PMC 06 PRO A, Akai MPD24, Akai S950, Ensoniq EPS, Logitech Z3e...

Janusz_M

Post autor: Janusz_M » sobota 06 cze 2009, 11:02

...A ja mam takie pytanie: wie ktos z Was jakie siedzą głośniki w któryś (a najlepiej wszystkich) APS'ach i jak jest strojona obudowa tzn jakie wymiary maja bass-reflexy?

EIS czerwiec 2007 r.:
konstrukcje głośników powierzono norweskiej firmie SEAS (...) SEAS opracował specjalne wersje 22-centymetrowego woofera z celulozową membraną oraz wspomnianych wyżej tweeterów

Kiedyś już toczyła się dyskusja o samodzielnym wykonaniu kopii monitorów - warto byłoby jej poszukać bo MB wyjaśniał sporo zagadnień.

DZ1

Post autor: DZ1 » sobota 06 cze 2009, 13:20

Janusz_M dzieki za zainteresowanie
Szukałem tego wątku ale cieeeeżko.... wyskoczyło 370 tematów i..... szukaj igły w stogu siana...
Pamietasz moze nazwe wątku albo link najlepiej?
Pozdr,

Janusz_M

Post autor: Janusz_M » sobota 06 cze 2009, 13:50

nano

Post autor: nano » sobota 06 cze 2009, 23:03

...Zapomnij o tych MK2. Jest parę lepszych i ciekawszych propozycji w tej cenie ...
Ano właśnie. Porównywać można Alesisy z KRK, Fostexami, Mackie itp. (oczywiście niższymi modelami), a APS z "dużymi" Adamami, Genelec'ami, "dużymi" Mackie, ale nie miedzy sobą.

Dla mnie dźwięk monitorów APS to "karton", zero smaku, choć byc może tak powinno być Ja nawet bym nie śmiał wspominać, że APS można porównywać z monitami Adam Takie porównania można jedynie przeprowadzić w sensie ile brakuje APSom do nawet A siódemek. Wystarczy maly test by wiedziec ile warte sa monity APS. Zrób tylko sam wokal na najdroższych APS i ten sam wokal na Adam A7... - zdziwko Cie pierdyknie i to równo. Bajki o przestrzeni jaka daja APS mozna sobie w buty wsadzić. Gdzies wlsanie czytalem, nie wiem czy nie na e-muzyku jaka to przestrzeń miksu oddaja APS HAHAHAHA!!!- ciekawe ile autor tamtego testu wyrwal za takie stwierdzenia od kolesi APEESOWCÓW (choc moze jestem w błedzie). Powiem krótko, jesli nie jesteś pewien co wybrać (mowie do autora postu), kup sobie na początek KRK RP 8 - jak na swoja cene (choc juz w sklepach ich jest mało) graja naprawde przyzwoicie. Jesli natomiast chcesz bardzo miec brzmienie APSów, to kup sobie Eventy ósemki - bardzo podobny sound, a ile taniej Cie to wyniesie.

nano

Post autor: nano » sobota 06 cze 2009, 23:16

......Zapomnij o tych MK2. Jest parę lepszych i ciekawszych propozycji w tej cenie ...
Ano właśnie. Porównywać można Alesisy z KRK, Fostexami, Mackie itp. (oczywiście niższymi modelami), a APS z "dużymi" Adamami, Genelec'ami, "dużymi" Mackie, ale nie miedzy sobą.

Dla mnie dźwięk monitorów APS to "karton", zero smaku, choć byc może tak powinno być Ja nawet bym nie śmiał wspominać, że APS można porównywać z monitami Adam Takie porównania można jedynie przeprowadzić w sensie ile brakuje APSom do nawet A siódemek. Wystarczy maly test by wiedziec ile warte sa monity APS. Zrób tylko sam wokal na najdroższych APS i ten sam wokal na Adam A7... - zdziwko Cie pierdyknie i to równo. Bajki o przestrzeni jaka daja APS mozna sobie w buty wsadzić. Gdzies wlsanie czytalem, nie wiem czy nie na e-muzyku jaka to przestrzeń miksu oddaja APS HAHAHAHA!!!- ciekawe ile autor tamtego testu wyrwal za takie stwierdzenia od kolesi APEESOWCÓW (choc moze jestem w błedzie). Powiem krótko, jesli nie jesteś pewien co wybrać (mowie do autora postu), kup sobie na początek KRK RP 8 - jak na swoja cene (choc juz w sklepach ich jest mało) graja naprawde przyzwoicie. Jesli natomiast chcesz bardzo miec brzmienie APSów, to kup sobie Eventy ósemki - bardzo podobny sound, a ile taniej Cie to wyniesie.

...
Oj sorry Panowie. Eh, inaczej myślałem, a inaczej to ująłem. Przesadziłem z wypowiedzią i przepraszam za Gdzies wlsanie czytalem, nie wiem czy nie na e-muzyku jaka to przestrzeń miksu oddaja APS HAHAHAHA!!!- ciekawe ile autor tamtego testu wyrwal za takie stwierdzenia od kolesi APEESOWCÓW (choc moze jestem w błedzie).. Juz wiecej nie pije !!! Sorry.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » sobota 06 cze 2009, 23:18

Dla mnie dźwięk....., a ile taniej Cie to wyniesie.
...

Tu już w grę chodzą gusty. To że Tobie nie podoba się jak grają APS-y nie znaczy, że trzeba po nich aż tak jechać. Zostały docenione przez wielu i niedocenione przez również wielu. Tak jak każde monitory innych marek. Ja np. nie słyszę fenomenu Adamów i Dynaudio, ale to nie powód, żeby rzucać obelgi na te paczki.

P.S.: nie tylko na E-muzyk był test. Był również w EiS. Narzuć im kwotę ile za niego wzięli i potem zrób to samo na prawie całej kuli ziemskiej. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Pozdrawiam!

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 06 cze 2009, 23:26

tak się składa że posiadam event tr8 współpracujące z subem emu ps12.pokój kompletnie niezaadoptowany do tego połowa to karton gips(w sumie nawet więcej kartonu heheh)
troszkę trwało zanim ustawiłem tak że mi szczena opadła - mam i przestrzeń jakiej jeszcze na nich nie słyszałem mam tez ładną klarowną górkę i basik(ucięcie basu tr8 wyszsło tylko na dobre)
jestem zadowolony z tego jak graja - fakt pare lat minęło zanim je polubiłem bo nigdy nie miałem możliwości odpowiedniego ustawienia
ale teraz to jest to co zawsze chciałem

i napewno to nie jest karton

ODPOWIEDZ