Mackie 1604 vlz pro-awaria

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
pm79
Mackie 1604 vlz pro-awaria

Post autor: pm79 » niedziela 26 kwie 2009, 18:22

Witam.
Jakiś czas temu używany mixerek i w zasadzie wszystko było dobrze aż do dzisiaj. Jeden kanał sumy tego mixera przerywa tzn. zanika normalny sygnał są tylko trzaski i jest bardzo cicho.Sprawdzałem na różnych wyjściach(main aux,ctrl room itd.) i na wszystkich jest tak samo że prawy kanał nie działa.W związku z powyższym awaria gniazda jest wykluczona dlatego bardzo proszę o poradę gdzie szukać przyczyny.
Dziękuję.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Re: Mackie 1604 vlz pro-awaria

Post autor: matiz » niedziela 26 kwie 2009, 19:06

awaria gniazda jest wykluczona

Awaria gniazda insert natomiast bardzo prawdopodobna

pm79

Post autor: pm79 » niedziela 26 kwie 2009, 19:10

...awaria gniazda jest wykluczona

Awaria gniazda insert natomiast bardzo prawdopodobna ...
Witam.
Wczoraj nagrywałem i inserty działały nic z nimi nie robiłem.Dzisiaj ich nie używałem a pojawiły się te trzaski.Czy to możliwe , że mimo wszystko ma ono nie używane wpływ na sumę?

cezex

Post autor: cezex » niedziela 26 kwie 2009, 19:15

...awaria gniazda jest wykluczona

Awaria gniazda insert natomiast bardzo prawdopodobna ...
Spreparuj jacka ze zwartyym wejściem z wyściem i sprawdź w insercie. Podobnie mam w marshallu gdzie na razie radzę sobie przy pomocy krótkiego kabla między FX I/O.

pm79

Post autor: pm79 » niedziela 26 kwie 2009, 19:23

Sygnał na mixer za karty nie idzie insertem tylko z monitor out na zwykły aux L-R. Nie rozumiem związku insertu z niedziałającym kanałem sumy, kiedy to inserty nie są używane.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » niedziela 26 kwie 2009, 19:52

Nie rozumiem związku insertu z niedziałającym kanałem sumy, kiedy to inserty nie są używane.

Ja natomiast rozumiem, ze trudniej trzy razy wyjac i wlozyc wtyczke w insert i sprawdzic dzialanie, niz napisac trzy posty na forum...

pm79

Post autor: pm79 » niedziela 26 kwie 2009, 20:01

Ja natomiast rozumiem, ze trudniej trzy razy wyjac i wlozyc wtyczke w insert i sprawdzic dzialanie, niz napisac trzy posty na forum......
Mieszkam 25 km od swojego "studyjka" i Wasze rady będę mógł sprawdzić dopiero jutro dlatego się tak dopytuję i zastanawiam nad różnymi możliwościami.Gdybym miał pod ręką sprawdził bym inserty od razu.Proszę mi wierzyć.
Wracając do tematu, podpinałem zwykłego CD na chinch i tak samo gdzie bym nie podłączył monitorów prawy kanał nie działa. DLatego zastanawia mnie sprawa tych insertów...?

cezex

Post autor: cezex » niedziela 26 kwie 2009, 20:24

...

Ja natomiast rozumiem, ze trudniej trzy razy wyjac i wlozyc wtyczke w insert i sprawdzic dzialanie, niz napisac trzy posty na forum......
Mieszkam 25 km od swojego "studyjka" i Wasze rady będę mógł sprawdzić dopiero jutro dlatego się tak dopytuję i zastanawiam nad różnymi możliwościami.Gdybym miał pod ręką sprawdził bym inserty od razu.Proszę mi wierzyć.
Wracając do tematu, podpinałem zwykłego CD na chinch i tak samo gdzie bym nie podłączył monitorów prawy kanał nie działa. DLatego zastanawia mnie sprawa tych insertów...?...
W większości mikserów w manualu jest schemat blokowy. Dojdziesz gdzie nie styka.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » niedziela 26 kwie 2009, 20:29

gdzie bym nie podłączył monitorów prawy kanał nie działa

Bo najprawdopodobniej przechodzi to wszystko przez gniazdo insertowe. Nieuzywanie insertu pogarsza sprawe - te gniazda sa po prostu dziadowskie i nie stykaja. To jest najbardziej prawdopodobna przyczyna ustaerki - oprocz tego jest wiele mozliwosci, ale juz wymagajacych lutownicy...

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » niedziela 26 kwie 2009, 20:30

...Wracając do tematu, podpinałem zwykłego CD na chinch i tak samo gdzie bym nie podłączył monitorów prawy kanał nie działa. DLatego zastanawia mnie sprawa tych insertów...?...

Przecież we/wy typu chinch masz tylko w torze TAPE a przy tym właśnie wyjścia MAIN MIX MONO OUT, MAIN MIX LEFT/RIGHT OUT, TAPE LEFT/RIGHT OUT są własnie po insercie i faderach. Skorzystaj z rady kolegi matiza i módl się aby to była tylko awaria gniazda insert a nie czegoś z elektroniki w torze MAIN MIX Right. Przed insertem i faderem po drodze w torze jest jeszcze wzmacniacz.

[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

ODPOWIEDZ