jasność TOSLINK

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
ksnd
jasność TOSLINK

Post autor: ksnd » sobota 11 kwie 2009, 14:06

Witam,

chciałbym zaopatrzyć się w zewnętrzny konwerter DA. Mam już jeden na oku który idealnie mi spasuje, ale mam jedną obawę. Chodzi o to że światło emitowane z wyjścia SPDIF TOSLINK karty dźwiękowej, którą posiadam, jest słabe (w porównaniu z dwoma innymi źródłami które porównywałem - różnica jest kolosalna), skutkiem tego (prawdopodobnie) to wyjście nie chce gadać z instrumentem (Korg) posiadającym wejście TOSLINK. Obawiam się więc czy konwerter DA (do którego chcę docelowo wysyłać sygnał optyczny z mojej karty PCI) też nie będzie miał z tym problemu. Z drugiej strony, kiedy robię pętlę optyczną na karcie, sygnał jest prawidłowo odczytywany (na tym samym światłowodzie, który jest, nawiasem mówiąc, dość krótki - ok 1,5m).

Stąd zastanawia mnie - czy są jakieś standardy że jedne źródła świecą silniej, inne słabiej i ewentualnie czy istnieje wzmacniacz sygnału optycznego TOSLINK (konwerter optyczny->elektryczny odpada).

Z góry dziękuję za opinie

ksnd

Re: jasność TOSLINK

Post autor: ksnd » sobota 11 kwie 2009, 15:41

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » sobota 11 kwie 2009, 19:08

TX176 to standardowy nadajnik Toshiba stosowany wszedzie. Jesli sa problemy, to albo z nim samym, albo z elektronika sterujaca ten element.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

ksnd

Post autor: ksnd » sobota 11 kwie 2009, 20:56

...TX176 to standardowy nadajnik Toshiba stosowany wszedzie. Jesli sa problemy, to albo z nim samym, albo z elektronika sterujaca ten element....

dzięki, może więc Korg go po prostu nie akceptuje (niestety nie mam żadnych innych wejść optycznych żeby to móc sprawdzić), swoją drogą ciekawe jednak dlaczego świeci znacznie słabiej niż inne (sprawdzałem TOSLINK zintegrowany z płytą główną który świeci znacznie jaśniej i jest akceptowany przez Korga oraz TOSLINK na tunerze satelitarnym - podobnie świeci znacznie jaśniej). Uznałbym że to problem z tym nadajnikiem gdyby pętla się nie powiodła - ale w takim ustawieniu działa bez zarzutu. Zobaczę jak zamówię konwerter po okresie świątecznym.

ODPOWIEDZ