Który z mikrofonów sprawdzi się najlepiej

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:
Re: Który z mikrofonów sprawdzi się najlepiej

Post autor: matiz » czwartek 26 mar 2009, 17:07

......Mam MKII. Starego nie znam...

Jest roznica, na plus oczywiscie....
MK II dlatego tylko na live ...
Tak sobie mysle, ze oprocz zmiany ukladu samego przedwzmacniacza zmianie w MkII mogly tez ulec poziomy wewnetrzne, co spowodowalo wieksze podbarwianie, zgodnie z oczekiwaniem rynku. Ja Ivory cenie wlasnie za przezroczystosc, od teraz bede musial w dyskusjach pamietac, ze mowie o wersji oryginalnej. Uklad przedwzmacniacza jest banalny a lampa pracuje w trywialnym ukladzie - wzmacniacz z wtornikiem katodowym i sprzezeniem bezposrednim i przy zasilaniu 250V i poziomie liniowym nic nie ma prawa psuc. W fatmanach jest 150V, to juz nie jest normalne dla lampy, zreszta takie byly przeciez zalozenia...

Kalamb

Post autor: Kalamb » czwartek 26 mar 2009, 17:57

Tak sobie mysle, ze oprocz zmiany ukladu samego przedwzmacniacza zmianie w MkII mogly tez ulec poziomy wewnetrzne, co spowodowalo wieksze podbarwianie, zgodnie z oczekiwaniem rynku. Ja Ivory cenie wlasnie za przezroczystosc, od teraz bede musial w dyskusjach pamietac, ze mowie o wersji oryginalnej. Uklad przedwzmacniacza jest banalny a lampa pracuje w trywialnym ukladzie - wzmacniacz z wtornikiem katodowym i sprzezeniem bezposrednim i przy zasilaniu 250V i poziomie liniowym nic nie ma prawa psuc. W fatmanach jest 150V, to juz nie jest normalne dla lampy, zreszta takie byly przeciez zalozenia......
I właśnie dlatego pisałem o "starociach" A im prostszy układ tym lepiej

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 26 mar 2009, 21:24

...
Tak sobie mysle, ze oprocz zmiany ukladu samego przedwzmacniacza zmianie w MkII mogly tez ulec poziomy wewnetrzne, co spowodowalo wieksze podbarwianie, zgodnie z oczekiwaniem rynku. Ja Ivory cenie wlasnie za przezroczystosc, od teraz bede musial w dyskusjach pamietac, ze mowie o wersji oryginalnej. Uklad przedwzmacniacza jest banalny a lampa pracuje w trywialnym ukladzie - wzmacniacz z wtornikiem katodowym i sprzezeniem bezposrednim i przy zasilaniu 250V i poziomie liniowym nic nie ma prawa psuc. W fatmanach jest 150V, to juz nie jest normalne dla lampy, zreszta takie byly przeciez zalozenia......
I właśnie dlatego pisałem o "starociach" A im prostszy układ tym lepiej...
No tak, ale przeciez ten uklad sie nie zmienil - poza stopniem wejsciowym, z koniecznosci. W dodatku zamiast oczywistego nastepcy ina217 zastosowali klasyczny dyskretny uklad na tranzystorach, czyli "lepiej". Zarty na bok, filozofii w tym zadnej nie ma, jeden z najlepiej brzmiacych przedwzmacniaczy mikrofonowych jest tu:
http://www.jensentransformers.com/as/as017.pdf
koszt czesci poza transformatorem to dwa piwa (transformator... flaszka dobrej whisky)

Kalamb

Post autor: Kalamb » piątek 27 mar 2009, 07:26

jeden z najlepiej brzmiacych przedwzmacniaczy mikrofonowych jest tu:
http://www.jensentransformers.com/as/as017.pdf
koszt czesci poza transformatorem to dwa piwa (transformator... flaszka dobrej whisky) ...
A mnie kapcie spadły usłyszawszy ten :http://www.jensentransformers.com/as/as054.pdf

Awatar użytkownika
SwingFellaz

Post autor: SwingFellaz » piątek 27 mar 2009, 13:21

Bardzo sie ciesze ze temat spotkal sie ze sporym odzewem. Wielkie dzieki za cenne informacjie i opinie. Wiem,ze nie powinienem sugerowac sie jedynie opiniami na forum ale chyba nie mam innego wyjscia (nie mam mozliwosci przetestowania konfiguracji osobiscie).
A wiec wydaje mi sie ze skusze sie na TLM 103 i TL Audio Ivory 5051.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 27 mar 2009, 13:36

...Bardzo sie ciesze ze temat spotkal sie ze sporym odzewem. Wielkie dzieki za cenne informacjie i opinie. Wiem,ze nie powinienem sugerowac sie jedynie opiniami na forum ale chyba nie mam innego wyjscia (nie mam mozliwosci przetestowania konfiguracji osobiscie).
A wiec wydaje mi sie ze skusze sie na TLM 103 i TL Audio Ivory 5051.

Pozdrawiam...
Zastanowilbym sie, czy nie wrecz 5050 - czy naprawde musisz miec korektor?

Awatar użytkownika
SwingFellaz

Post autor: SwingFellaz » piątek 27 mar 2009, 16:02

Zastanowilbym sie, czy nie wrecz 5050 - czy naprawde musisz miec korektor?...

Korektor nie jest mi tak potrzebny, za to mysle caly czas czy nie kupic jakiegos duala. Mono sluzylby w zasadzie tylko do wokali bo wiekszosc instrumentow nagrywam stereofonicznie i tu juz nie przepuszcze ich przez ten preamp. Myslalem o tym IGSie Double Triode. Do instrumentow z pojemnosciowek uzywam pary Shure sm81.

Awatar użytkownika
maslak_s

Post autor: maslak_s » piątek 27 mar 2009, 16:17

...
Zastanowilbym sie, czy nie wrecz 5050 - czy naprawde musisz miec korektor?...

Korektor nie jest mi tak potrzebny, za to mysle caly czas czy nie kupic jakiegos duala. Mono sluzylby w zasadzie tylko do wokali bo wiekszosc instrumentow nagrywam stereofonicznie i tu juz nie przepuszcze ich przez ten preamp. Myslalem o tym IGSie Double Triode. Do instrumentow z pojemnosciowek uzywam pary Shure sm81. ...

IGS Double Triode + Neumann TLM 103
www.klub.agaton.pl

ODPOWIEDZ