Który z mikrofonów sprawdzi się najlepiej
......preamp... to moze od igs'a cos?!...
No wlasnie tez o tym myslalem. W koncu trzeba wspierac polska produkcje. Biorac jednak pod uwage moj budzet to chyba mnie nie stac. Chyba ze kolega IGS przeczyta tego posta i da jakas dobra znizke ;)
...
Jeśli decyzja padła na TLM 103 to przemyśl zakup IGSa 1972, dynamikę dokupisz w przyszłości. W Twoim budżecie nie ma dobrej alternatywy i to jeszcze z dynamiką. TL Audio Ivory 5051 mam, używam na live, w studio bym się nie odważył, zbyt podbarwia, choć pozornie może lepiej "prezentować" się w konfrontacji z całkowicie mdłym Focusritem.
No wlasnie tez o tym myslalem. W koncu trzeba wspierac polska produkcje. Biorac jednak pod uwage moj budzet to chyba mnie nie stac. Chyba ze kolega IGS przeczyta tego posta i da jakas dobra znizke ;)
...
Jeśli decyzja padła na TLM 103 to przemyśl zakup IGSa 1972, dynamikę dokupisz w przyszłości. W Twoim budżecie nie ma dobrej alternatywy i to jeszcze z dynamiką. TL Audio Ivory 5051 mam, używam na live, w studio bym się nie odważył, zbyt podbarwia, choć pozornie może lepiej "prezentować" się w konfrontacji z całkowicie mdłym Focusritem.
- SwingFellaz
Re: Który z mikrofonów sprawdzi się najlepiej
Jeśli decyzja padła na TLM 103 to przemyśl zakup IGSa 1972, dynamikę dokupisz w przyszłości. W Twoim budżecie nie ma dobrej alternatywy i to jeszcze z dynamiką. TL Audio Ivory 5051 mam, używam na live, w studio bym się nie odważył, zbyt podbarwia, choć pozornie może lepiej "prezentować" się w konfrontacji z całkowicie mdłym Focusritem. ...
No tak. Ja jednak myslalem o lampie czyli w tym wypadku dwukanalowy IGS Double Triode Preamp.
Pytanie caly czas zostaje to samo, a mianowicie czy preamp do 2500 PLN bedzie o tyle lepszy od preampow w konsoli Tascam DM-3200, ze warto wydawac na niego pieniadze. Moze popracowac najpierw na bezposrednim polaczeniu i pozniej zainwestowac w cos konkretnego. Nie chcialbym kupic czegos co za pol roku i tak bede chcial wymienic na lepsze.
No tak. Ja jednak myslalem o lampie czyli w tym wypadku dwukanalowy IGS Double Triode Preamp.
Pytanie caly czas zostaje to samo, a mianowicie czy preamp do 2500 PLN bedzie o tyle lepszy od preampow w konsoli Tascam DM-3200, ze warto wydawac na niego pieniadze. Moze popracowac najpierw na bezposrednim polaczeniu i pozniej zainwestowac w cos konkretnego. Nie chcialbym kupic czegos co za pol roku i tak bede chcial wymienic na lepsze.
...
Nie znam Tascama DM-3200 ale przypuszczam, że rewelacji nie ma. Natomiast idąc tym tropem różnica będzie na tyle duża, że sprawi Ci "frajdę" na dłuższy czas. A jeśli będziesz się rozwijał(jak rozmaryn albo kłębuszek :)) to co jakiś czas i tak będziesz wymieniał to i owo na lepsze w miarę wzrastania stanu świadomości(i możliwości)

Moje typy to:
- Neumann TLM 103
- AKG Solidtube
- Rode K2
a moze AKG C 414 B-XL II?!
- Neumann TLM 103
- AKG Solidtube
- Rode K2
www.klub.agaton.pl
- SwingFellaz
...
Z pewnoscia jest to ciekawa propozycja. Wydaje mi sie jednak ze ten mikrofon sprawdza sie lepiej przy nagraniach instrumentow niz wokali (moje skromne zdanie). Nagrywalem kiedys perkusje uzywajac tych mikrofonow. Stereofoniczna para, charakterystyka osemkowa ustawione pomiedzy perkusja a sciana odbijajaca - efekt powalajacy. Po miksie stwierdzilismy ze na upartego obylo by sie bez overheadow i tomow - same Akagieusze i dodatkowo beta i werbel dla oddzielnej obrobki.
PS. Moze ktos z Was wie jak fachowo nazywa sie ta technika stereofoniczna z uzyciem dwoch osemek ustawionych na krzyz.
PS. Moze ktos z Was wie jak fachowo nazywa sie ta technika stereofoniczna z uzyciem dwoch osemek ustawionych na krzyz. ...
Blumlein. Fajna rzecz...
Blumlein. Fajna rzecz...
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]
- Tasiorowski
Ja bym Ci polecał kolego pramp JOEMEEK TWINQ - masz porządny lampowy preamp, masz opto-kompresor ( który fajnie działa podczas nagrań wokali ) no i EQ, któy też jest niczego sobie. No chyba że odstręcza Cię ten zielony kolor. Ale to nie taka zabawka na jaką wygląda- mogę polecić.
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141
Z pewnoscia jest to ciekawa propozycja. Wydaje mi sie jednak ze ten mikrofon sprawdza sie lepiej przy nagraniach instrumentow niz wokali
Ja nie lubie go na wokalu. Jesli bede mial tylko jego do dyspozycji, problemu oczywiscie nie ma, to przeciez porzadny mikrofon, ale jesli bedzie do dyspozycji ich kilka roznych, nie bede poatrzyl na niego jako faworyta na wokal. Do instrumentow bardzo go lubie.
Z pewnoscia jest to ciekawa propozycja. Wydaje mi sie jednak ze ten mikrofon sprawdza sie lepiej przy nagraniach instrumentow niz wokali
Ja nie lubie go na wokalu. Jesli bede mial tylko jego do dyspozycji, problemu oczywiscie nie ma, to przeciez porzadny mikrofon, ale jesli bedzie do dyspozycji ich kilka roznych, nie bede poatrzyl na niego jako faworyta na wokal. Do instrumentow bardzo go lubie.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
- Tasiorowski
...a moze AKG C 414 B-XL II?!
Ja nie lubie go na wokalu. Jesli bede mial tylko jego do dyspozycji, problemu oczywiscie nie ma, to przeciez porzadny mikrofon, ale jesli bedzie do dyspozycji ich kilka roznych, nie bede poatrzyl na niego jako faworyta na wokal. Do instrumentow bardzo go lubie....
widzę, że nie tylko Joachim ma problemy ze snem
Ja nie lubie go na wokalu. Jesli bede mial tylko jego do dyspozycji, problemu oczywiscie nie ma, to przeciez porzadny mikrofon, ale jesli bedzie do dyspozycji ich kilka roznych, nie bede poatrzyl na niego jako faworyta na wokal. Do instrumentow bardzo go lubie....
widzę, że nie tylko Joachim ma problemy ze snem

Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141
...Ja bym Ci polecał kolego pramp JOEMEEK TWINQ - masz porządny lampowy preamp,
Lampowy? a ta lampa to Burr-Brown INA217? No dobra, było bardzo "wcześnie" ale......
Lampowy? a ta lampa to Burr-Brown INA217? No dobra, było bardzo "wcześnie" ale......