M-Audio Fast Track PRO USB + Rode NT1-A - problem z nagrywaniem oraz odsłuchem
Ale po co Ci to?
I tak wysyłasz np w Kubusiu swój ślad mono na sumę i masz po renderingu w połączeniu z beatem - bo widząc po myspace że to rap - utwór stereo.
Pozdrawiam
...
pisalem wyzej po co mi to :
troche mi to utrudnia sprawe gdyz przy mixie czesto robie cos takiego, ze np. pewna partia wokalu plynnie przechodzi od lewego kanalu do prawego, czy delikatnie opozniam jeden kanal wzgledem drugiego za pomoca delaya (o 2ms np.) zeby graly szeroko.
Przy jednej sciezce jaka daje mono to niemozliwe.
Re: M-Audio Fast Track PRO USB + Rode NT1-A - problem z nagrywaniem oraz odsłuchem
Trochę nierozumiem...
Chcesz powielić swoją ścieżkę, to ja skopiuj, rozłóż po panoramie obie, opóźnij, zrób bounce track czy mixdown w stereo. Właściwie temat wyczerpany
Chcesz powielić swoją ścieżkę, to ja skopiuj, rozłóż po panoramie obie, opóźnij, zrób bounce track czy mixdown w stereo. Właściwie temat wyczerpany

Re: M-Audio Fast Track PRO USB + Rode NT1-A - problem z nagrywaniem oraz odsłuchem
...Trochę nierozumiem...
...
moje pytanie bardziej dotyczylo tego jak sie to robi w ww. programach, ale juz do tego doszedlem.
w zasadzie moje watpliwosci zostaly rozwiane.
pozdrawiam i dziekuje za pomoc!

moje pytanie bardziej dotyczylo tego jak sie to robi w ww. programach, ale juz do tego doszedlem.
w zasadzie moje watpliwosci zostaly rozwiane.
pozdrawiam i dziekuje za pomoc!
Wszystko u Ciebie jest jak powinno być - przy nagrywaniu śladu stereo, dźwięk jest w lewym albo prawym kanale. Nagrywasz wokal jako 1 kanał mono, a potem dalej kombinujesz z takim śladem, czy to w CE, czy Cubase, bo nagrywając jako jeden kanał w stereo, albo z tym przełącznikiem mono karty, podnosisz sobie poziom szumów na nagraniu.
A'propos szumów i preampów, niestety te w Fast Tracku są poprostu takie jakie są. Tzn. mają małe podbicie i co gorsza w maksymalnym nastawieniu szumią. Ale pocieszę Cię, E-MU na USB szumi conajmniej tak samo jak nie bardziej.
A'propos szumów i preampów, niestety te w Fast Tracku są poprostu takie jakie są. Tzn. mają małe podbicie i co gorsza w maksymalnym nastawieniu szumią. Ale pocieszę Cię, E-MU na USB szumi conajmniej tak samo jak nie bardziej.
...Wszystko u Ciebie jest jak powinno być - przy nagrywaniu śladu stereo, dźwięk jest w lewym albo prawym kanale. Nagrywasz wokal jako 1 kanał mono, a potem dalej kombinujesz z takim śladem, czy to w CE, czy Cubase, bo nagrywając jako jeden kanał w stereo, albo z tym przełącznikiem mono karty, podnosisz sobie poziom szumów na nagraniu.
A'propos szumów i preampów, niestety te w Fast Tracku są poprostu takie jakie są. Tzn. mają małe podbicie i co gorsza w maksymalnym nastawieniu szumią. Ale pocieszę Cię, E-MU na USB szumi conajmniej tak samo jak nie bardziej....
kurde, wciąż jednak mam problem z tą kartą.
Przy nagrywaniu mam problem z ustawieniem odpowiedniej głośności odsluchu w stosunku do podkładu.
w ogóle działa to nieco dziwnie.
na około pokrętła, którym reguluje się siłę sygnału dochodzącego z mikrofonu jest 20 kropek. Dopiero w przy 17 kropce osiągam rozsądną, nieprzesterowaną po nagraniu głośność, ale jednocześnie dopiero w okoliach 19 uzyskuje odpowiednią glośność odsłuchu - wtedy na rejestrowanym wokalu już są przestery.
Jest jeszcze pokrętło MIX, które po przekręceniu w lewo daje na odsłuch więcej mikrofonu, a po przekręceniu w prawo więcej dźwięków z kompa.
Nim również nie da się odpowiednio wyregulować, bo zawsze coś jest za cicho.
Zastanawiam się czy to na prawde preamp wbudowany w tą kartę jest aż tak beznadziejny, ja coś robie źle czy po prostu coś jest uszkodzone?
A'propos szumów i preampów, niestety te w Fast Tracku są poprostu takie jakie są. Tzn. mają małe podbicie i co gorsza w maksymalnym nastawieniu szumią. Ale pocieszę Cię, E-MU na USB szumi conajmniej tak samo jak nie bardziej....
kurde, wciąż jednak mam problem z tą kartą.
Przy nagrywaniu mam problem z ustawieniem odpowiedniej głośności odsluchu w stosunku do podkładu.
w ogóle działa to nieco dziwnie.
na około pokrętła, którym reguluje się siłę sygnału dochodzącego z mikrofonu jest 20 kropek. Dopiero w przy 17 kropce osiągam rozsądną, nieprzesterowaną po nagraniu głośność, ale jednocześnie dopiero w okoliach 19 uzyskuje odpowiednią glośność odsłuchu - wtedy na rejestrowanym wokalu już są przestery.
Jest jeszcze pokrętło MIX, które po przekręceniu w lewo daje na odsłuch więcej mikrofonu, a po przekręceniu w prawo więcej dźwięków z kompa.
Nim również nie da się odpowiednio wyregulować, bo zawsze coś jest za cicho.
Zastanawiam się czy to na prawde preamp wbudowany w tą kartę jest aż tak beznadziejny, ja coś robie źle czy po prostu coś jest uszkodzone?
pomyślałem teraz, że może to być jeszcze wina mojego zasilacza.
to dość spracowany najtandetniejszy CODEGEN 300W, który ciągnie:
Athlona 2.0, 1024 DRR(1) ramu, radeona 9600 pro, 3 dyski i nagrywarke.
Mimo to komputer działa stabilnie...
może to być kwestia tego?
to dość spracowany najtandetniejszy CODEGEN 300W, który ciągnie:
Athlona 2.0, 1024 DRR(1) ramu, radeona 9600 pro, 3 dyski i nagrywarke.
Mimo to komputer działa stabilnie...
może to być kwestia tego?
...pomyślałem teraz, że może to być jeszcze wina mojego zasilacza....może to być kwestia tego?...
Niestety nie. Jeśli zasilanie było by niewystarczające, to karta w ogóle by nie działała. Wyjście słuchawkowe też nie jest najmocniejszą stroną tej karty. Spróbuj słuchawek o mniejszej impedancji, wtedy jest szansa że osiągniesz wymaganą czytelność zanim pojawią się przestery.
Niestety nie. Jeśli zasilanie było by niewystarczające, to karta w ogóle by nie działała. Wyjście słuchawkowe też nie jest najmocniejszą stroną tej karty. Spróbuj słuchawek o mniejszej impedancji, wtedy jest szansa że osiągniesz wymaganą czytelność zanim pojawią się przestery.
......pomyślałem teraz, że może to być jeszcze wina mojego zasilacza....może to być kwestia tego?...
Niestety nie. Jeśli zasilanie było by niewystarczające, to karta w ogóle by nie działała. Wyjście słuchawkowe też nie jest najmocniejszą stroną tej karty. Spróbuj słuchawek o mniejszej impedancji, wtedy jest szansa że osiągniesz wymaganą czytelność zanim pojawią się przestery....
hmmmmm, a da się jakoś zrobić głośniej cubase'owski odsluch? zdaje sie, że on działa 'wewnętrznie', nawet jesli w karcie odsluch jest wyciszony.
Niestety nie. Jeśli zasilanie było by niewystarczające, to karta w ogóle by nie działała. Wyjście słuchawkowe też nie jest najmocniejszą stroną tej karty. Spróbuj słuchawek o mniejszej impedancji, wtedy jest szansa że osiągniesz wymaganą czytelność zanim pojawią się przestery....
hmmmmm, a da się jakoś zrobić głośniej cubase'owski odsluch? zdaje sie, że on działa 'wewnętrznie', nawet jesli w karcie odsluch jest wyciszony.
Przez osatnie pare dni spradzilem wszystkie mozliwosci. Probowalem z innymi mikrofonami, kablami BA! nawet wymieniono mi ten interfejs w sklepie na inny egzemplarz. Caly czas to samo. Wniosek jest taki, ze po prostu ten model ma beznadziejny przedwzmacniacz.
Zdecydowalem się go oddac i wymienic na to oto cacko:
http://rolandpolska.pl/UA-25EX
czy ktos moze to polecic/odradzic ?
Zdecydowalem się go oddac i wymienic na to oto cacko:
http://rolandpolska.pl/UA-25EX
czy ktos moze to polecic/odradzic ?
Wniosek jest taki, ze po prostu ten model ma beznadziejny przedwzmacniacz.
Wniosek wlasciwy jest taki, ze ma beznadziejny wzmacniacz sluchawkowy. Sprobuj ze sluchawkami o nizszej impedancji, bo nie przedwzmacniacz jest tu problemem.
Wniosek wlasciwy jest taki, ze ma beznadziejny wzmacniacz sluchawkowy. Sprobuj ze sluchawkami o nizszej impedancji, bo nie przedwzmacniacz jest tu problemem.