Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
-
bad_brain
Presonus Inspire i Vista
autor: bad_brain » czwartek 12 mar 2009, 10:04
Od dwóch dni staram się poprawnie zainstalować zewnetrzną kartę na firewire Presonus Inspire w nowonabytym notebook-u HP Pavilion dv5-1110ew. Niestety efekt jest zawsze taki sam: karta działa około 10 min, a potem dźwięk nagle znika. Karta jest widoczna w systemie i nie ma żadnych konfliktów ale nic nie słychać. Nie można też otworzyć programu z panelem kontrolnym karty. Po odłączeniu karty nie da się jej już podłączyć, tzn. karta sygnalizuje, że nie jest podłączona do kompa. Jedyna możliwość to restart komputera. Oczywiście wyłączyłem wewnętrzną kartę muzyczną ale to nic nie daje. JESTEM BLISKI SZALEŃSTWA !!! Błagam o pomoc !!!
[addsig]
-
spiker
autor: spiker » czwartek 12 mar 2009, 11:06
Odpusc sobie szaleństwo. Nie warto się denerwowac. Paviliony HP to niestety jedna wielka zbieranina kłopotów jeśli chodzi o audio. To, że udało Ci się na 10 minut aktywowac cokolwiek to juz sukces. Nie ma niestety żadnego lekarstwa na tę przypadłośc poza próbą downgrade do WinXP. O ile uda Ci sie wogóle downgradeowac system to i tak mozesz osiagnąc tylko połowiczny sukces. Te HP-ki po prostu takie są. Ja przewałkowałem swój na wszystkie sposoby, optymalizuując, instalując Win7, XP (z kłopotami), wyłaczając co się tylko da w BIOS...to nic nie daje bo to badziewny komputer jest.
Najlepsze co możesz zrobi to sprzedac Paviliona i kupic cokolwiek innego, byle bez Visty
pozdrowienia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
-
bad_brain
autor: bad_brain » czwartek 12 mar 2009, 15:34
...Odpusc sobie szaleństwo. Nie warto się denerwowac. Paviliony HP to niestety jedna wielka zbieranina kłopotów jeśli chodzi o audio. To, że udało Ci się na 10 minut aktywowac cokolwiek to juz sukces. Nie ma niestety żadnego lekarstwa na tę przypadłośc poza próbą downgrade do WinXP. O ile uda Ci sie wogóle downgradeowac system to i tak mozesz osiagnąc tylko połowiczny sukces. Te HP-ki po prostu takie są. Ja przewałkowałem swój na wszystkie sposoby, optymalizuując, instalując Win7, XP (z kłopotami), wyłaczając co się tylko da w BIOS...to nic nie daje bo to badziewny komputer jest.
Najlepsze co możesz zrobi to sprzedac Paviliona i kupic cokolwiek innego, byle bez Visty
pozdrowienia...
A może to kwestia zgodności firewire ? Próbowałeś korzystać z jakiejś expresscard z firewire ? Przecież musi być jakiś sposób ! Skoro gra przez 10 min to znaczy, że jest to możliwe, tylko gdzieś jest jakaś niezgodność.
Dopiero co kupiłem tego notebook-a i nie odpuszcze mu tak łatwo. Poza tym nie ma pewności, że inny będzie lepszy. Wszak to tylko notebook...
-
dust - Posty:190
autor: dust » czwartek 12 mar 2009, 20:11
Spróbuj sterowników Asio4All.
-
JM
...Najlepsze co możesz zrobi to sprzedac Paviliona i kupic cokolwiek innego, byle bez Visty...
Bez Visty ?!? - to chyba niestety nierealne.
Sam szukałem czegoś sensownego z XP, praktycznie wszystko (prócz 8-10 calowych) ma Vistę.
A downgrade do XP to ryzyko braku sterowników do zastosowanych w laptopach urządzeń.
I to ma się się nazywać "wolny rynek"?. To raczej wolna amerykanka.
-
bad_brain
autor: bad_brain » czwartek 12 mar 2009, 23:27
...Spróbuj sterowników Asio4All....
Ale co mam z nimi spróbować ? Ściągnąłem je i zainstalowałem - i co dalej ? Czy gdzieś trzeba je ustawić/podstawić ?
-
spiker
autor: spiker » piątek 13 mar 2009, 11:39
asio4ALL nie pomoże moim zdaniem - tez próbowałem. Ale spróbuj
Jeśli chodzi o downgrade do XP pavilionów to jest mozliwy - mnie się udało w ciągu jednego dnia zrobi 99% downgrade. Są w sieci dobre samouczki, krok po kroku prowadzące przez ten skomplikowany proces. W moim przypadku zabrakło tylko oryginalnych sterowników do grafiki, w związku z tym musiałem pracowac na rozdzielczosci 800x600. To jednak wystarczyło by stwierdzic ze to nie wina Visty lecz sprzetu. Wziąłem zatem byle jaki z brzegu BENQ (laptop) o identycznych parametrach technicznych (tyle że bez zewn.SATA) i śmiga z wszystkim bez nawet cienia zadyszki - szybciej i ciszej - bo paviliony szumią jak nagrzewnica
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
-
Zbynia - Posty:7665
autor: Zbynia » piątek 13 mar 2009, 12:30
hp zszedł na psy juz jakiś czas temu(odkąd zaczęli błyskotki sprzedawać)
vista nie ma nic do tego i wcale bym nie marudził mając ja do wyboru - niestety nie wszystko działa(hypersonic 2 nie idzie)
ale tu masz problem pewnie ze zrywaniem połączenia firewire czyli szukaj może ustawień w laptopie(jakieś oszczędzanie energii itp)
może znajdź najnowsze sterowniki do firewire ALE NIE NA STRONIE HP !!!!!byłem ostatnio i jest tam taki burdel że szok - akurat walczyłem z jakimś pawulonem dv4000 i niestety części sterowników (działających oczywiście) brak....
asio4all w niczym nie pomoże(często będzie tylko gorzej) bo firewire to nie jego działka