Witam mam pytanie do ludzi dobrze znajacych obsluge akai mpc 4k (Zbynia?):) Chodzi o funkcje dzieki ktorej wcisniecie padu z samplem spowoduje wyciszenie grajacego juz sampla czyli np jesli chce zrobic szybkie powtorzenia dlugim samplem ale nie chce zeby na siebie "nachodzily" czy jest taka funkcja i gdzie ja zalaczyc? Druga sprawa to time stretch nie mam pojecia gdzie zalaczyc mimo ze spedzilem troche czasu juz przy tej maszynie to za nic nie moge znalezc.... czy jest na forum ktos kto moglby pomoc i odp na pyt?:)
Pozdrawiam
Akai MPC 4000 - funkcja typu sample cut i time stretching
Re: Akai MPC 4000 - funkcja typu sample cut i time stretching
...Witam mam pytanie do ludzi dobrze znajacych obsluge akai mpc 4k (Zbynia?):) Chodzi o funkcje dzieki ktorej wcisniecie padu z samplem spowoduje wyciszenie grajacego juz sampla czyli np jesli chce zrobic szybkie powtorzenia dlugim samplem ale nie chce zeby na siebie "nachodzily" czy jest taka funkcja i gdzie ja zalaczyc? Druga sprawa to time stretch nie mam pojecia gdzie zalaczyc mimo ze spedzilem troche czasu juz przy tej maszynie to za nic nie moge znalezc.... czy jest na forum ktos kto moglby pomoc i odp na pyt?:)
Pozdrawiam ...
1) jest taka funkcja, trzeba wejść w "program" i tam masz w którejś z zakładek "mute groups" lub "mute" (już nie pamiętam) i tam zaznaczasz taką samą cyferke - grupę dla padów które mają się nawzajem wyciszać
2) time stretch jest jedną z opcji edycji sampli czyli w "sample"
super masz samplerek
[addsig]
Pozdrawiam ...
1) jest taka funkcja, trzeba wejść w "program" i tam masz w którejś z zakładek "mute groups" lub "mute" (już nie pamiętam) i tam zaznaczasz taką samą cyferke - grupę dla padów które mają się nawzajem wyciszać
super masz samplerek

[addsig]
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman
Re: Akai MPC 4000 - funkcja typu sample cut i time stretching
Faktycznie jest dziala:) corawda nie dziala gdy chce powtarzac jeden sampel jednym padem ale co za problem wrzucic ten sam sampel na 2 pady:D Dzieki za pomoc:)
taaak to wiem:) niesprecyzowalem pytania chodzilo mi o cos takiego ze np nagrywam sample pod jakies tempo i gdy zwalniam lub przyspieszam tempo sample nadal "pasuja" zmieniaja swoja dlugosc bez zmiany tonacji. Mialem to na poczatku w mpc zalaczone ale gdzies wylaczylem kiedys zupelnie nieswiadomie i teraz przy zmianie tempa sample maja taka sama dlugosc zawsze, dla mnie to na + bo moge dostroic tempo jesli mi sample sie rozjezdzaja np, ale warto wiedziec gdzie ta funkcja jest napewno nie raz sie jeszcze przyda:D
super masz samplerek
...
Dzieki:]
mam jeszcze troche "mniej wazne" pytania:D jak zapisujesz (zapisywales?) programs? bo trzeba zapisywac jako multi prawda? tak robilem ale jak zabraklo mi miejsca w pierwszym multi (32 programy) musialem zapisywac w nastepnym i powoli robi sie balagan:D obawiam sie ze zaniedlugo bedzie sie ciezko w tm wszystkim polapac:D moze znasz (jest tu jeszcze ktos ktos znajacy mpc 4K?) jakis "zloty srodek" na to? bo chyba pozostaje pisac na kartce jakie multi do jakich seq:D wiem ze pyt troche banalne ale moze ktos ma jakies dobre pomysly na to byc moze wcale nie musze tego tak zapisywac i jest inny sposob..Drugie pyt:): kto wie do czego sluzy funkcja auto punch in/out ktora znajduje sie w sekcji "misc."
Pozdrawiam:)
Faktycznie jest dziala:) corawda nie dziala gdy chce powtarzac jeden sampel jednym padem ale co za problem wrzucic ten sam sampel na 2 pady:D Dzieki za pomoc:)
taaak to wiem:) niesprecyzowalem pytania chodzilo mi o cos takiego ze np nagrywam sample pod jakies tempo i gdy zwalniam lub przyspieszam tempo sample nadal "pasuja" zmieniaja swoja dlugosc bez zmiany tonacji. Mialem to na poczatku w mpc zalaczone ale gdzies wylaczylem kiedys zupelnie nieswiadomie i teraz przy zmianie tempa sample maja taka sama dlugosc zawsze, dla mnie to na + bo moge dostroic tempo jesli mi sample sie rozjezdzaja np, ale warto wiedziec gdzie ta funkcja jest napewno nie raz sie jeszcze przyda:D
super masz samplerek

...
Dzieki:]
mam jeszcze troche "mniej wazne" pytania:D jak zapisujesz (zapisywales?) programs? bo trzeba zapisywac jako multi prawda? tak robilem ale jak zabraklo mi miejsca w pierwszym multi (32 programy) musialem zapisywac w nastepnym i powoli robi sie balagan:D obawiam sie ze zaniedlugo bedzie sie ciezko w tm wszystkim polapac:D moze znasz (jest tu jeszcze ktos ktos znajacy mpc 4K?) jakis "zloty srodek" na to? bo chyba pozostaje pisac na kartce jakie multi do jakich seq:D wiem ze pyt troche banalne ale moze ktos ma jakies dobre pomysly na to byc moze wcale nie musze tego tak zapisywac i jest inny sposob..Drugie pyt:): kto wie do czego sluzy funkcja auto punch in/out ktora znajduje sie w sekcji "misc."
Pozdrawiam:)