Jaki dobry interfejs do komputera wybrać?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
puciak1
Jaki dobry interfejs do komputera wybrać?

Post autor: puciak1 » niedziela 22 lut 2009, 21:39

Otóż, mam aktualnie Line6 TonePort UX2. Przedwzmacniacze wydają się być dość liche jak na moje ucho, w dodatku można nagrywać tylko dwa źródła jednocześnie, są tylko 2 wejścia mikrofonowe, a przydałoby mi się więcej. Jestem tylko amatorem choć chciałbym z tymi zagadnieniami muzyki wiązać swoją przyszłość. Aktualnie moje potrzeby nie są za duże, ale chciałbym kupić dobry interfejs, który wystarczy także na realizowanie większych projektów.

Szukam interfejsu, którego preampy byłyby na dobrym poziomie, które miało by te 8 wejść mikrofonowych (żeby można było na setkę jakiś zespół nagrać), we/wy cyfrowe a do tego nienaganne oprogramowanie. No i moją uwagę przykuł M-Audio ProFire 2626. Szczególnie mi się spodobała opcja dowolnego przenoszenia sygnałów na dowolne wyjścia dzięki czemu można zrobić kilka miksów/odsłuchów. Podobno jego sterowniki są na bardzo dobrym poziomie. No wszystko fajnie tylko cena... średnio mi się uśmiecha to ponad 2600zł, a używek coś nikt nie sprzedaje. Może zna ktoś coś podobnego, tańszego?
Znalazłem podobny interfejs PreSonus FireStudio 2626, ale chyba jest wycofany ze sprzedaży, a cena i tak jest podobna.

Jeszcze mnie zainteresował Alesis MultiMix 16, ale opinie na temat jego jakości są takie sobie i raczej ma mniejsze możliwości.

I jeszcze jedno pytania, ADAT to 8 sygnałów cyfrowych w jednym przewodzie, czyli rozumiem jeśli dokupiłbym w przyszłości konwerter A/D z wyjściem ADAT i podpiął do takiego ProFire to miałbym 16 wejść analogowych?

Awatar użytkownika
mr.X

Re: Jaki dobry interfejs do komputera wybrać?

Post autor: mr.X » niedziela 22 lut 2009, 21:50

I jeszcze jedno pytania, ADAT to 8 sygnałów cyfrowych w jednym przewodzie
-------------------------------------------------------------
tak, 8 cyfrowych kanałów w przewodzie

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » niedziela 22 lut 2009, 22:12

presonus firestudio 26x26 jak najbardziej NIE JEST wycofywane z produkcji...
mam, posiadam, polecam
[addsig]
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

puciak1

Post autor: puciak1 » niedziela 22 lut 2009, 22:27

...presonus firestudio 26x26 jak najbardziej NIE JEST wycofywane z produkcji...
mam, posiadam, polecam
...
coś mi się popieprzyło. no ale tak czy siak ten presonus jest raczej w podobnej cenie (2300-2400zł na allegro). ta opcja routingu, czyli dowolnego kierowania sygnałów do dowolnych wyjść to standard czy ewenement w tym m-audio?
może ktoś jest w stanie polecić coś tańszego? czy po prostu w niższej cenie nic podobnego nie znajdę? :)

Awatar użytkownika
macandroll

Post autor: macandroll » poniedziałek 23 lut 2009, 01:28

......presonus firestudio 26x26 jak najbardziej NIE JEST wycofywane z produkcji...
mam, posiadam, polecam
...
coś mi się popieprzyło. no ale tak czy siak ten presonus jest raczej w podobnej cenie (2300-2400zł na allegro). ta opcja routingu, czyli dowolnego kierowania sygnałów do dowolnych wyjść to standard czy ewenement w tym m-audio?
może ktoś jest w stanie polecić coś tańszego? czy po prostu w niższej cenie nic podobnego nie znajdę? :)...
alesis 26IO, emu1616, m-audio 1814, RME, MOTU (prawie każda)
Routing to normalna sprawa w kartach od semi profesjonalnych.
Muzyk, gitarzysta

Awatar użytkownika
macandroll

Post autor: macandroll » poniedziałek 23 lut 2009, 01:30

ps. 8 preampów ma tylko alesis 26IO. Ta reszta najwyżej dwa + ADAT czyli można dobrać konwerter z preampami- np. behringer ada8000.
Muzyk, gitarzysta

ODPOWIEDZ