Fostex vs KRK

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
sensual
Fostex vs KRK

Post autor: sensual » środa 18 lut 2009, 18:41

Witam szanowną społeczność EiS to moj pierwszy post wiec prosze o wyrozumiałość czesto przeglądam forum ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na obecnie nurtujący mnie temat. Chodzi mianowicie o wybór monitorów aktywnych w zestawie z subbasem. Po długich przeszukiwaniach postów i najlepszych ofert w sklepach pod uwagę biorę 2 zestawy. W większości wasze opinie na ich temat już znam, ale jestem ciekaw jak wypadłyby w bezpośrednim starciu Nie bedę miał okazji posłuchac sprzetu wiec każda informacja będzie mile widziana

Zestaw 1:
KRK - ROKIT RP5 (para monitorów aktywnych) (1099zl) + KRK - ROKIT RP10s (bas aktywny)(1069zl) = 2168zł w (stagefield.pl)

Zestaw 2:
FOSTEX PM-0.5 Mk II(para monitorów aktywnych) (1328) + FOSTEX PM-0.5 Sub Mk II (Aktywny Subwoofer) (1199) = 2527zl (w rnr.pl)

Chyba, że polecicie mi coś jeszcze w granicach 2k...Nie ukrywam że oba zestawy nadwyrężają mój budżet ale mam nadzieję, że to inwestycja na dłuższy czas i warto pożyć miesiąc na diecie

A może zrezygnować z basu i kupić lepsze paczki np Fostex PM-1..... Dodam, że poza produkcją chciałbym czasem też na nich pograc i posłuchać czegoś....nie mam wielkiego pokoju i nie stac mnie na osobne głosniki do wszystkiego

PS. Myślałem jeszcze o zestawie: iKEY M-505 (para monitorów aktywnych) + iKEY M-10s cenowo około 2400zł w (midi.pl)... zaraz mnie ukamieniujecie jak powiem, że kieruje się walorami estetycznymi przy wyborze monitorów ale te ostatnie pasują mi kolorystycznei do klawiatury hehe (CME UFS)... niestety nigdzie nie moge znaleźć wystarczających informacji na temat tych paczek, stosunkowo nowe na rynku.... ale chyba producent "GEMINI" nie wrozy rewelacji hmmm.....

Z gory dziekuje za wszelkie informacje, Pozdrawiam

sensual

Re: Fostex vs KRK

Post autor: sensual » piątek 20 lut 2009, 19:17

Ok - Rozumiem. Temat był wałkowany 100 razy... faktycznie przeczytalem wiekszosc postów i zdecydowałem się zamieścic moj z tego wzgledu ze nie co dzien wydaje ponad 2000 na monitory i chcialbym dokonac zakupu z jak najwieksza pewnoscią dobrego wyboru..... Tak wiem, że kazdych monitorów musze sie i tak nauczyc i że wybór zależy od gatunku muzyki od wielkości i przystosowania pomieszczenia czy upierdliwości sąsiadów itp ale niektóre posty mają ponad rok! Np. Pod uwage biorę także Samsony Rubicon R5a o ktorych slyszalem wiele dobrego ...Mozna niestety przeczyytac na forum, że mają męcząca gore przy dluzszym uzytkowaniu (ale post jakis rok temu)... chetnie uslyszalbym opinie uzytkownikow pracujących na nich przez ten rok od posta....czy fakytcznie tak jest....
Mam mętlik w głowie i brak mozliwosci odsluchania wszystkich monitorow ktore mnie interesują i bynajmniej nie mam zamiaru kupic "pierwszych lepszych" czy sugerując się usrednioną liczbą głosów z poprzednich postow obliczoną w programie statystycznym co do danego modelu. Liczyłem na to, że w związku ze sporą ilością kompetentnych uzytkownikow forum ktos mi rozjasni sytuacje na dzien dzisiejszy

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
jaca2303

Post autor: jaca2303 » piątek 20 lut 2009, 20:11

Dorzucam jeszcze Mackie MR5 i czekamy na rady :)

Goddard

Post autor: Goddard » sobota 21 lut 2009, 23:02

Zestaw 1:
KRK - ROKIT RP5 (para monitorów aktywnych) (1099zl) + KRK - ROKIT RP10s (bas aktywny)(1069zl) = 2168zł w (stagefield.pl)

Zestaw 2:
FOSTEX PM-0.5 Mk II(para monitorów aktywnych) (1328) + FOSTEX PM-0.5 Sub Mk II (Aktywny Subwoofer) (1199) = 2527zl (w rnr.pl)

Nie chcę Cię denerwować, ale latem kupiłem na Ebayu KRK RP8 G2 (które biją o klasę oba Twoje zestawy) za mniej niż 1000zł (z przesyłką). Miałem farta, bo zdażyłem dosłownie tuż przed skokiem dolara. Polecam Ci ten sprzęcik, gra przecudnie. I dziwne, że tak niewiele o nim na forum...

Piszesz, że rozważasz kupienie woofera i masz małe pomieszczenie. Wydaje mi się, że to trochę bez sensu. Bas musi miec miesce, żeby się rozejść. Fale niskiego basu mają kilka metrów długości, więc woofer ma sens w pokoju 30m2.

P.S. Fajne dźwięki na MySpace. Zwłaszcza "Outreach Memories". Niezły melanż house'u, italo disco i... Kraftwerk (ten chłodny synthowy temacik w pierwszej minucie!).

sensual

Post autor: sensual » niedziela 22 lut 2009, 05:02

Nie chcę Cię denerwować, ale latem kupiłem na Ebayu KRK RP8 G2 (które biją o klasę oba Twoje zestawy) za mniej niż 1000zł (z przesyłką). Miałem farta, bo zdażyłem dosłownie tuż przed skokiem dolara. Polecam Ci ten sprzęcik, gra przecudnie. I dziwne, że tak niewiele o nim na forum...

Piszesz, że rozważasz kupienie woofera i masz małe pomieszczenie. Wydaje mi się, że to trochę bez sensu. Bas musi miec miesce, żeby się rozejść. Fale niskiego basu mają kilka metrów długości, więc woofer ma sens w pokoju 30m2.

P.S. Fajne dźwięki na MySpace. Zwłaszcza "Outreach Memories". Niezły melanż house'u, italo disco i... Kraftwerk (ten chłodny synthowy temacik w pierwszej minucie!). ...
No wlasnie najgorsze jest to ze jak dolar byl po 2zl mialem ugadane ze znajomym w USA ze "przepakuje" mi monitory z naklejką "gift" "uzywane" zeby uniknąć cła po uprzednim wpłaceniu pieniędzy przez PayPal i wysyłce na jego adres. Niestety sie pokomplikowalo i dopiero teraz mam fundusz a dolar po 3.7 wiec sie nie kalkuluje, a nie chce czekac az spadnie. RP 8 chyba za wielkie do mojego pokoju. Jesli chodzi o sub woofer to nawet jesli nie wykorzystam jego potencjalu to bez basu ja nie funkcjonuje i do sluchania musi byc mixy i tak pewnie bede robil tylko na monitorach.....
Milo ze numer wpadł w ucho (to starsza wersja, w nowszej poprawilem te drazniace skrzypce w breakdownach). Mimo wszystko moje numery za bardzo nie brzmią i stad ta inwestycja :)...........ale bez przesady Italo disco to to nie jest hehe pozdrawiam

sensual

Post autor: sensual » niedziela 22 lut 2009, 05:42

Az przez Ciebie musialem upgrade'owac "Memories" (nowsza wersja) , ale jak slychac inzynieryjnie lezy proper monitors needed

ODPOWIEDZ