opóźnienie klawiatury MIDI
Witam!
Mam problem z opóźnieniem klawiatury sterującej MIDI. Czy jest to sprawa konfiguracji programu, komputera, karty muzycznej czy klawiatury - nie wiem. Zrobiłem już wszystko, co przychodzi mi do głowy. Nadal, gdy gram czy to brzmieniem pianina, czy perkusją czy czymkolwiek jest słyszalne, lekkie opóźnienie, większe, jeśli w danej sesji jest więcej ścieżek.
Podaję konfigurację sprzętową:
- klawiatura M-ADUIO AXIOM 61
- karta RME Fireaface 800
- komputer MacBook
- program Logic 8
Klawiatura jest wpięta do portu MIDI IN w karcie FireFace, a ta łączy się z komputerem FireWire 400.
Pomóżcie!:)
Dzięki
Krzysiek
Mam problem z opóźnieniem klawiatury sterującej MIDI. Czy jest to sprawa konfiguracji programu, komputera, karty muzycznej czy klawiatury - nie wiem. Zrobiłem już wszystko, co przychodzi mi do głowy. Nadal, gdy gram czy to brzmieniem pianina, czy perkusją czy czymkolwiek jest słyszalne, lekkie opóźnienie, większe, jeśli w danej sesji jest więcej ścieżek.
Podaję konfigurację sprzętową:
- klawiatura M-ADUIO AXIOM 61
- karta RME Fireaface 800
- komputer MacBook
- program Logic 8
Klawiatura jest wpięta do portu MIDI IN w karcie FireFace, a ta łączy się z komputerem FireWire 400.
Pomóżcie!:)
Dzięki
Krzysiek
granie i komponowanie
Re: opóźnienie klawiatury MIDI
A dlaczego nie podłączasz axioma bezpośrednio do MacBooka przez USB?
A dlaczego nie podłączasz axioma bezpośrednio do MacBooka przez USB?
Miałem podłączony AXIOM przez USB, opóźnienie było takie samo....Dlatego zakupiłem kabel MIDI, aby wejść bezpośredni do karty. Nic to nie zmieniło.
granie i komponowanie
- macandroll
...Miałem podłączony AXIOM przez USB, opóźnienie było takie samo....Dlatego zakupiłem kabel MIDI, aby wejść bezpośredni do karty. Nic to nie zmieniło....
A ile sampli I/O buffer size (jaka latencję) masz ustawione w Logicu? (preferences/audio)
Ustaw włściwą kartę i wybierz 32 sample czy 64 i będzie git.
A ile sampli I/O buffer size (jaka latencję) masz ustawione w Logicu? (preferences/audio)
Ustaw włściwą kartę i wybierz 32 sample czy 64 i będzie git.
Muzyk, gitarzysta
Ustaw włściwą kartę i wybierz 32 sample czy 64 i będzie git....
Za mały bufor, więc nie będzie git
[addsig]
Za mały bufor, więc nie będzie git

[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>
jest słyszalne, lekkie opóźnienie, większe, jeśli w danej sesji jest więcej ścieżek.
Samo sie opoznienie zmienia w zaleznosci od ilosci sciezek czy Ty zmieniasz bufor? Jezeli zmieniasz bufor, to zmieniasz i opoznienie, jezeli zmienia sie samo, to... nie wiem
Samo sie opoznienie zmienia w zaleznosci od ilosci sciezek czy Ty zmieniasz bufor? Jezeli zmieniasz bufor, to zmieniasz i opoznienie, jezeli zmienia sie samo, to... nie wiem

Mam wrażenie, że wraz z ilością ścieżek wzrasta opóźnienie z prawie niezauważalnego do dokuczliwego. Podejrzewam, ze procesor jest obciążony bardziej, zwłaszcza jeśli wzrasta liczba ścieżek nie audio, ale midi - wtedy cały czas pobierane są próbki z dysku (mam rację?) i to spowalnia pracę.. Próbuję w tej chwili na 22 ścieżkowym materiale (21 ścieżek audio i jedna midi - pianino). Opóźnienie słyszalne, nawet przy 64 samplach. Powiem że nawet nie zmienia się - przy 63 albo 1024 jest takei same! Wyraźnie je widać na wskaźnikach ścieżki pianina oraz głównej szyny master. Pierwszy podskakuje do góry, że tak powiem, wskaźnik głośności ścieżki, a za chwilę (malutko, ale jednak za chwilę) podskakuje szyny głównej (mówię o wskaźnikach na mikserze Logicowym). Ale już ten pierwszy wskaźnik ścieżki jest już z opóźnieniem w stosunku do tego, kiedy uderzę w klawisz.
Driver w Fireface jest w wersji Kernel driver 2.62, wersja firmera 2.47
Driver w Fireface jest w wersji Kernel driver 2.62, wersja firmera 2.47
granie i komponowanie
sterownik dokładnie 2.62a
Logic - oczywiście Core Audio enable
być może jest to kwestia sformatowania dysku, reinstalacji Leoparda i Logica, aby komputer miał szybki dostęp do próbek na dysku..?
być może jest to kwestia sformatowania dysku, reinstalacji Leoparda i Logica, aby komputer miał szybki dostęp do próbek na dysku..?
granie i komponowanie
- macandroll
...sterownik dokładnie 2.62a
być może jest to kwestia sformatowania dysku, reinstalacji Leoparda i Logica, aby komputer miał szybki dostęp do próbek na dysku..?...
A jaki masz procesor?
Weź przełącz na zintegrowaną karte i zobacz. U mnie na MBP 2,16 i zintegrowanej spokojnie mogę grać na 32/64 samplach na instrumentach Logica- i to bez odczuwalnych latencji. Na instrumentach innych niż logica to na zintegrowanej koło 11 milisekund, a na innych kartach 2-5ms.
Masz logica 8.02 czyli po aktualizacji?
Albo zobacz na MainStage i spróbuj sam instrument.
być może jest to kwestia sformatowania dysku, reinstalacji Leoparda i Logica, aby komputer miał szybki dostęp do próbek na dysku..?...
A jaki masz procesor?
Weź przełącz na zintegrowaną karte i zobacz. U mnie na MBP 2,16 i zintegrowanej spokojnie mogę grać na 32/64 samplach na instrumentach Logica- i to bez odczuwalnych latencji. Na instrumentach innych niż logica to na zintegrowanej koło 11 milisekund, a na innych kartach 2-5ms.
Albo zobacz na MainStage i spróbuj sam instrument.
Muzyk, gitarzysta
A jaki masz procesor?
Albo zobacz na MainStage i spróbuj sam instrument....
proceor 2,2, Logic 8.02
zdaje się że odkryłem przyczynę - przy odpalonych wtyczkach, zwłaszcza takich, które używają funkcji lookahead Logic ma kompensację opóźnienia - wszystko opaźnia, aby wyrównać opóźnienie ścieżek z lookahead !
czy sądzice podobnie?
granie i komponowanie