Access Virus TI - nowy, lżejszy i potężniejszy

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
AdamZ
Re: Access Virus TI - nowy, lżejszy i potężniejszy

Post autor: AdamZ » piątek 16 sty 2009, 18:49

...No przecież nie rozpaczam a wręcz się ciesze że w końcu do domowego użytku mam taki zawodowy sprzęt.
I wcale nie pluje sobie w brodę że mogłem poczekać bo do robienia cowerów na wesele i muzyki tanecznej (czytaj-discopolo)wystarczał mi nexus i kompet 5 oraz cubase 4.Ale po zrobieniu pierwszego projektu jestem pod wrażeniem....

A mnie to drażni qrde , 3 tygodnie temu kupiony a tu nówka wyszła.Chyba odsprzedam taniej i dołożę , żeby się lepiej czuć
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

pyza

Post autor: pyza » piątek 16 sty 2009, 20:05

Koledzy i koleżanki powiedzcie do czegosłuży w virusie vst przycisk live na dole wtyczki po lewej stronie os 2,75 i gdzie mogę sprawdzić obciążenie polifonii całego instrumentu??
cubase 4 komplete 5 powercore fw samplelord extreme sample conwerter

Awatar użytkownika
chantizstudio

Post autor: chantizstudio » piątek 16 sty 2009, 21:12

no to teraz bedzie wysyp TI na allegro i ebay ;)
''po to są gały w syntezatorach , zeby kręcić aż uzyska się to czego się szuka'' AdamZ

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » piątek 16 sty 2009, 22:56

Kurde, chyba też pomyślę nad sprzedażą swojego Virusa Snowa. Poczekam aż będzie troche wiecej informacji na temat nowego Virusa. hehe, chyba też nie da mi to spokoju, jak nie kupię tego nowego Virka, ale zobaczę co będzie dalej
Pozdrawiam
Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » sobota 17 sty 2009, 00:07

...no to teraz bedzie wysyp TI na allegro i ebay ;)...
nie pomyliłeś sie :)
Już jest :D

pyza

Post autor: pyza » sobota 17 sty 2009, 12:00

Koledzy - bardzo proszę powiedzcie mi co to za guziczek w virusie vst w lewym dolnym rogu z napisem live -nigdzie nie mogę znalezć do czego to służy no i czy jest gdzieś wskaznik wykożystanej polifonji.
cubase 4 komplete 5 powercore fw samplelord extreme sample conwerter

Awatar użytkownika
chantizstudio

Post autor: chantizstudio » sobota 17 sty 2009, 21:19

......no to teraz bedzie wysyp TI na allegro i ebay ;)...
nie pomyliłeś sie :)
Już jest :D ...
oj tak amsz racje
pierwszy objaw juz byl - na allegro dzis byl za 4 tysiaki i w ten sam dzien polecial
''po to są gały w syntezatorach , zeby kręcić aż uzyska się to czego się szuka'' AdamZ

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » sobota 17 sty 2009, 22:04

...Koledzy - bardzo proszę powiedzcie mi co to za guziczek w virusie vst w lewym dolnym rogu z napisem live -nigdzie nie mogę znalezć do czego to służy no i czy jest gdzieś wskaznik wykożystanej polifonji....

LIVE w Virus Control jest opisane w PDF-ie Addendum. Szukaj przy opisie OS 2.5 . Zmniejsza to latencję i reguluje pewne problemy , trzaski itp. działa tylko gdy seqwencer jest zatrzymany. Zaleca się używanie przycisku LIVE w trakcie nagrywania i wyłączanie podczas mixowania i aranżowania. Ogólnie troche to zamotane . Zerknij do tego PDF , może coś Ci rozjaśni.

Co do polifonii nie ma możliwości sprawdzenia ile dokładnie głosów użyłeś. Jedynym wskaźnikiem jest coś w rodzaju "bateryjki" mniej więcej tak to wygląda: [ l l l ] na LCD. Czym więcej kresek tym więcej polifonii użyte. Pamiętaj też o tym , że każdy kolejny efekt, oscylator itd. zabiera kolejne dźwięki polifonii. Tak naprawdę jest raczej fizycznie niemożliwe użycie 16 dobrych brzmień w trybie multi. Po 3-4 konkretnych Virus powinien być już ładnie zapchany 80-100 głosów to dobry chwyt marketingowy podobnie jak mowa o 1800 oscylatorach , które Virus TI porafi wygenerować jednocześnie. Tylko czekać aż w notce o TI2 pojawi się wzmianka o 2250 oscylatorach bo przecież ma mieć 25% mocy więcej

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » niedziela 25 sty 2009, 11:02

Zdążyłem ochłonąć po update do nowego systemu OS3. Jednym słowem rewelka i Virus TI znów wraca u mnie do łask, ale ...

Wszyscy właściciele Virusa TI zapewne zauważyli, że od dobrych kilku miesięcy mamy do dyspozycji banki ROM od A do Z po 128 brzmień + 4 banki RAM co daje łączną sumę 3840 presetów na pokładzie Virusa TI.

Wiemy też , że nowe dodane banki od S do Z a w tej chwili już tylko od T do Z były puste i za cholerę nie dało się ich nadpisać ani z pozycji hardware , ani z Virus Control , więc tak naprawdę 768 brzmień = Init Patch czyli bzzzzzzz.

Dzisiaj , szperając sobie po bezkresnych zasobach dysku C wszedłem w :

Program Files\\Access Music\\Virus TI\\Common

Ku mojemu zdziwieniu natrafiłem na: Virus Control Center.exe (błagam, nawet jeśli ktoś to już wcześniej odkrył nie chcę o tym wiedzieć, nie psujcie mi uczucia, że to ja jestem pierwszy :-D )

Otóż ten programik pozwala nam na utworzenie Backup-u całego instrumentu , przywrócenie ustawień, Update do nowego OS i .... Zapełnienie dowolnych banków w Virusie łącznie z niedostępnymi wcześniej (S) T U W X Y Z !

Wypełniłem je sobie kilkoma bankami z Virusa TI2 oraz z wersji SNOW , które (jeśli niektórzy jeszcze nie zdążyli zauważyć ) są dostępne w Virus Control (VST)

Pozdrawiam i życzę miłego wypełniania ROM-ów (nie mylić z cyganami
)

[addsig]

abproject

Post autor: abproject » niedziela 25 sty 2009, 11:19

...Pozdrawiam i życzę miłego wypełniania ROM-ów (nie mylić z cyganami)...

Dobra robota Adam

.. ciekawe gdzie ja będę miał ten programik na Maci, trzeba oblukać... bo zawsze mnie irytował ten motyw z bankami... ehh
[addsig]
Mac Pro, Logic Pro X i trochę klawiszy :)

ODPOWIEDZ