Yamaha MG166cx - problem z poziomem sygnałów?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
banan
Yamaha MG166cx - problem z poziomem sygnałów?

Post autor: banan » niedziela 04 sty 2009, 14:44

Witam serdecznie.

Zanim przejdę do problemu opowiem jak wygląda konfiguracja moich sprzętów.

Posiadam mikser Yamaha MG166cx. Do niego podłączonych mam 8 syntezatorów. Instrumenty z którymi mam problem to Korg Radias-R, Korg Triton Rack oraz Korg DVP-1, które kontroluje za pomocą Korga 707. Jest to moja klawiatura solowa, wyzwalam z niej jedynie leady, sample i vocodery. Całość działa na zasadzie: W 707 pod numerem 01 ustawioną mam barwę Lead 1, zbudowaną w Radiasie, wtedy Triton i DVP-1 mają puste brzmienie (nie grają). I odwrotnie - gdy używam brzmienia Tritona, reszta instrumentów ma puste brzmienie. Gram na żywo więc jest to znacznie łatwiejsze niż kręcenie kontrolerami i zmienianie kanałów, banków itp, nie używam wielu brzmień (max. 30) więc system się sprawdza i jest wygodny. Problem polega jednak na tym, że o ile DVP-1 to super sprzęt i wiele ciekawego można na nim zrobić, to nie da się zrobić na nim pustej barwy. Cały czas coś musi się odzywać. Obszedłem ten problem w następujący sposób:

Do miksera mam podpięty mikrofon Sennheiser E 840s. Dokonuję korekcji, itp. Mikrofon ustawiam na wyjście Send AUX1, z którego ciągnę kabel do Radiasa. W momencie kiedy używam Radiasowego vocodera, Radias przetwarza sygnał, dźwięk wychodzi głównymi wyjściami do miksera. W momencie kiedy używam barw DVP-1, sygnał z Radiasa wychodzi niezmieniony indywidualnym wyjściem do wejścia DVP-1. Radias w tym momencie nie gra, mogę korzystać z modulowania sygnału DVP-1. Dzięki takiemu rozwiązaniu, tylko na dedykowanych do DVP-1 barwach dźwięk jest do niego wprowadzany, w innych przypadkach Radias ma wyłączone wyjścia indywidualne. Oprócz tego, od czasu do czasu używam z vocoderem sampli etnicznych głosów zamiast sygnału z mikrofonu, które wyzwalam z Tritona. Wszystko działa tip top, ale...

Pojawia się nieprzyjemne charczenie. Przesyłam link do pliku VOCODER.rar - są tam 3 próbki:

próbka SAMPLE1 - to brzmienie DVP-1 po podłączeniu mikrofonu bezpośrednio do instrumentu. Żadnych szumów, czyste, charakterystyczne brzmienie.
próbka SAMPLE2 - to brzmienie DVP-1 po wprowadzeniu sygnału w wyżej opisanej konfiguracji. Pojawia się szum, szczególnie słyszalny podczas wybrzmiewania brzmienia - gdy nie mówię nic do mikrofonu a wciąż trzymam palec na klawiaturze. Szum zanika po chwili z powodu ustawionej bramki w DVP-1. Poprzednią próbkę nagrywałem na tej samej barwie, również przytrzymując na końcu klawisz przez parę sekund.
próbka SAMPLE3 - dźwięk prosto z wejścia audio z Radiasa. Jak słychać sygnał nie jest za silny, po prostu jest dużo szumu.

OTO PLIK:

nullVOCODER.rar

Na 100% nie jest to wina Radiasa, sprawdzałem zarówno jego indywidualne wyjścia. Gdy wchodzę mikrofonem bezpośrednio do jego wejścia szumu nie ma. Głos musi jednak przejść przez mikser, bo czasem na Aux1 wysyłam sygnał z mikrofonu, czasem sample, czasem perkusje - a sam Radias nie ma aż tylu wejść.

Nie jest to też wina kabli, używam dość dobrych kabli Proela, nigdy nic przez nie mi nie szumi itd. Próbowałem też wychodzić dźwiękiem z innych wyjść, np GROUP 1,2 lub 3,4 ale jest to samo. Z drugiej jednak strony kiedy nagrywam jakieś instrumenty i do karty dźwiękowej wychodzę z wyjść GROUP 3,4 albo 1,2 nie ma żadnych szumów.

Co może być przyczyną? kable nie leżą obok żadnych zasilaczy zewnętrznych, transformatorów itp, nic! Podejrzewam, że może być to wina miksera, ale tak jak mówię - kiedy wychodzę sygnałem np do komputera, podczas nagrywania nie ma żadnych szumów.

Dodam tylko, że Yamaha jest kupiona w Polsce, więc ma "nasze" zasilanie, Triton, Radias i DVP-1 są ze stanów - nie wiem czy to istotne ale na wszelki wypadek podaję.

Bardzo proszę o pomoc, może ktoś spotkał się z podobnym problemem?

Pozdrawiam i szczęśliwego nowego roku.
[addsig]
Sprzedam Roland Juno 60 w idealnym stanie!

Awatar użytkownika
banan

Re: Yamaha MG166cx - problem z poziomem sygnałów?

Post autor: banan » poniedziałek 05 sty 2009, 18:58

Witam,

czy nikt nie jest w stanie wypowiedzieć się co może być przyczyną mojego problemu?

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » poniedziałek 05 sty 2009, 19:03

Nie znam DVP-1, więc trochę strzelam, ale....

Z tego co piszesz, wynika, że DVP-1 posiada wejście mikrofonowe. Jeśli na nie podajesz sygnał z AUXa (któren jest wyjściem liniowym) , to może być jednak za czułe. Spróbuj zmniejszyć sumę AUXa (o ile mikser ma taką możliwość)
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Awatar użytkownika
banan

Post autor: banan » wtorek 06 sty 2009, 09:44

...Nie znam DVP-1, więc trochę strzelam, ale....

Z tego co piszesz, wynika, że DVP-1 posiada wejście mikrofonowe. Jeśli na nie podajesz sygnał z AUXa (któren jest wyjściem liniowym) , to może być jednak za czułe. Spróbuj zmniejszyć sumę AUXa (o ile mikser ma taką możliwość)...

Nie, DVP-1 ma wejście liniowe i mikrofonowe. Obydwa są na 100% sprawne - do wejścia liniowego podłączałem wiele sprzętów (cd playery itp) i nigdy nie było podobnych problemów. Czy mikser jest uszkodzony? Czy to wada wszystkich tych modeli?

ODPOWIEDZ