Terratec 24/96 Fire

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
cichydd
Terratec 24/96 Fire

Post autor: cichydd » niedziela 28 wrz 2003, 10:23

Czy ktoś posiada w/w kartę ? Ciekawi mnie jakość wyjścia słuchawkowego. Obiło mi się o uszy że nie jest zbyt dobre i ustępuje kartom Creative Platinum. Akurat wyjścia słuchawkowe to one mają dobre i zastanawiam się czy przesiadka na Terrateca nie okaże się klapą ze względu na słuchawki, a to 75 % mojego słuchania muzyki. Proszę o opinie szczególnie te osoby które porównywały Liva, Audigy z Terrateciem pod ty kątem Dodam że chodzi mi glównie o walory subiektywne, o wrażenia muzyczne jako słuchacza a nie charakterystyki czy zakresy przenoszenia częstotliwości. Jeśli Terratec okaże się kiepski chyba będę musiał pomysleć o Audigy ZS Pro.

Awatar użytkownika
Jackart

Re: Terratec 24/96 Fire

Post autor: Jackart » wtorek 30 wrz 2003, 22:52

posiadam taką kartę, chociaż szczerze mówiąc kupując ją bardziej interesowła mnie obsługa 24/96, chociaż nie ukrywam, że zewnętrzny panel z gniazdami midi wejściem słuchawkowym i mikrofonowym jest rzeczą przydatną. Oczywiście nie ma mowy o tym aby przez to coś robić nagrania , ale czasami korzystam z tego gniazda aby nagrać vocal "na rybkę" - poglądowo. Co do wejścia słuchawkowego - podobnie. Nie jest to mistrzostwo świata ale ujdzie. Muszę stwierdzić że materiał nagrany na CD i odsłuchiwany na wzmacniaczu (Denon DRM 250 III - o ile dobrze pamiętam symbol,a nie chce mi się zapalać światła - jest 22.50 ) brzmi nieco inaczej niż z wyjścia słuchawkowego, ale wcześniej miałem Audigy i nie mogłem oprzeć się wrażeniu że brzmienie z karty jest przebasowane. Na Terratecu nie mam najmniejszych problemów z ustawieniem właściwych proporcji. Trudno mi określić na czym polega różnica pomiędzy kartą a wzmacniaczem, ogólnie z wzmacniacza dźwięk jest bardziej klarowny, więcej w nim szczegółów mimo, że nie jest to przecież sprzęt referencyjny. Dodam, że używam słuchawek HD 280 PRO Sennheisera a więc też nie topowych. Poza tym nie słucham płyt CD z komputera a jedynie pliki Wave w związku z czym dużą rolę odgrywają - jak sądzę sterowniki, i sam Windows ( to już takie moje luźne dywagacje - niewykluczone że bzdurne ).

ODPOWIEDZ