Jak uziemić kompa?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Sroka
Re: Jak uziemić kompa?

Post autor: Sroka » poniedziałek 29 wrz 2003, 15:30

StasiekM to jak ten gość mieszka w starej kamiennicy, to myślisz że jaki on może mić system zasilania.......?

Ja się założę żę tam jeszcze są stare bezpieczniki na tablicach z bakelitu więc zerowanie bezwzględne.

Pozdrawiam

Sroka
Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

Awatar użytkownika
crow

Post autor: crow » wtorek 30 wrz 2003, 00:21

ja swoj ostatnio przylutowalem kablem z tylu obudowy do kaloryfera...tylko trzeba pamietac zeby farbe w tym miejscu zdrapac i oczyscic bo inaczej to troszku na nic

Awatar użytkownika
stasiekm

Post autor: stasiekm » wtorek 30 wrz 2003, 08:46

sroka:

w starej kamienicy moize mieć takze układ TT

jak napisałem zerowanie jest metodą ochrony od porazen w sieci TN-C dla urządzeń I klasy ochronyp.por.

zaznaczyłem, ze ten sposób (narzucany przez przepisy bhp) nie nadaje sie do urządzeń elektronicznych, ze względu na wprowadzane do nich zakłócenia

rozwiązanie problemu zgodne z przepisami wymaga (w przypadku bloku)

wymiany linii wlz od złącza począwszyna liczniku na klatce skończywszy i modernizacji/wymiany wszcystkich pośrednich rozdzielnic oraz oczywiscie wymiany instalacji w mieszkaniu

można także zafundować sobie osobne przyłącze w układzie TN-S

realność tych realizacji tych metod jest jak sam przyznasz niewielka

w tej materii sporo można sie dowiedzieć z ksiazki H.Markiewicza "Bezpieczeństwo w elektroenergetyce"

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » wtorek 30 wrz 2003, 15:06

Ja książek czytać nie musze, bo z zawodu jestem elektrykiem i znam te tematy od podszewki.

Wiec, ja tak samo rozumiem jak ty, tylko z tym, że przerobienie WLZ w takiej kamienicy to jest mało realne.

Nie będziemy dla kolegi podpowiadać żeby całą kamienice przerabiał.

Na moje go nosa ja bym zrobił zerowanie.

Szczerze to najbardziej jest to realne do zrobienia a i kolega będzie się czul pewniej.

Pozdrawiam

Sroka

Awatar użytkownika
stasiekm

Post autor: stasiekm » wtorek 30 wrz 2003, 19:07

w uziemieniu kompa chodzi nie tylko o połączenie jego obudowy z uziomem (w tym wypadku poprzez bliżej nie zbadany system przewodów w nieznanym stanie obciążonych dodatkowo prądami roboczymi) w celu zapewnienia samoczynnego szybkiego wyłączenia zasilania w przypadku awarii

dla poprawnej pracy tego urządzenia istotne jest sprowadzenie jego obudowy możliwie blisko potencjału ziemi a zerowanie prowadzi do skutków zgoła odwrotnych, szczególnie przy starej instalacji

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » wtorek 30 wrz 2003, 19:44

Wiemy dokładnie że to uziemianie nie jest takie hop siup.

Aby odpowiednio zabezpieczyć komputer to trzeba by było zrobić oddzielną tablice zasilająca odpowiednie bezpieczniki, zabezpieczenie różnicowoprądowe, i zabezpieczenie przepięciowe od skoków napięcia sieciowego i wyładowań atmosferycznych.

I tak to powinno wyglądać .

Ale wiem że są producenci którzy produkója listwy zasilajace z kontrolą uziemienia i mają wyłączniki nadprądowo przepięciowe.

Uwaga!!! Te najtańsze listwy nie mają tych zabezpieczeń .

stasiekm Ja wiem o co ci chodzi, ale znam realja i wiem że 90% użytkowników domowych nie ma żadnego zabezpieczenia i nawet se sprawy z tego nie zdaje że ich komputer jest narażony na uszkodzenia ze strony sieci.

Pozdrwiam

Sroka

ODPOWIEDZ