Apogee Duet - odpowiednik na PC + dobre A/D D/A

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
IntoTheSun
Apogee Duet - odpowiednik na PC + dobre A/D D/A

Post autor: IntoTheSun » piątek 21 lis 2008, 16:58

Na wstępie witam wszystkich :)

Moje pytanie jest krótkie i konkretne. Od tygodni przeczesuje fora w poszukiwaniu interface'u do mojego laptopa. USB/Firewire/Expresscard, wszytko mi jedno. Moje wymagania to:

2x wejścia
2x wyjścia
1x dobrej jakości wyjście słuchawkowe z regulacją głośności
oraz co najważniejsze:
Najlepsze z możliwych w tej klasie konwertery A/D D/A
Bezkonfliktowe sterowniki

Nie interesują mnie:
dodatkowe bajery
jakość preampów (mam zewnętrzne)

Dotychczas pracowałem na Emagic emi 6/2m. Szukam karty która znacząco poprawi jakość nagrań (głównie instrumenty akustyczne i wokal). Podobno najlepsza jest Apogee Duet, niestety nie pracuję na MACu. Szukam więc jej jakościowego odpowiednika na PC. Po wielodniowym studiowaniu forów polskich i zagranicznych odrzuciłem (uprzedzając propozycje) produkty takich firm jak: M-audio, ESI, Motu, TC Electronic, Alesis, Presonus, Focusrite, Audiotrak i parę innych.
Na mojej liście pozostały interface'y:

ECHO AUDIOFIRE 2 (lub4)
E-MU 0404 USB

Oba zbierają bardzo dobre recenzje w necie.
I moje pytanie - która z tych kart ma lepsze przetworniki?
Czy przegapiłem może jakiś model spełniający moje skromne wymagania? Mój budżet to ok. 300Euro. Mogę dołożyć jeśli warto, ale fajnie by było zaoszczędzić.

Bardzo proszę o odpowiedzi tylko osoby które faktycznie miały styczność z tymi kartami, bo wszystkie możliwe specyfikacje i recenzje już przeczytałem.

j.bravo

Re: Apogee Duet - odpowiednik na PC + dobre A/D D/A

Post autor: j.bravo » sobota 22 lis 2008, 04:40

Możesz kupić sobie wypasiony 2-kanałowy przetwornik A/D i podłaczyć go do jakiejkolwiek karty z gniazdkiem SPDiF czy AES/EBU. Będziesz miał większy wybór.
Jestem przystojny i młody

Paweł

Post autor: Paweł » sobota 22 lis 2008, 17:02

Czym jak czym, ale brzmieniem E-MU 0404 USB (zresztą podobnie jak 0202) nie błyszczy. Tego Echa nie słyszałem, ale starsze Echa bnyły O.K. W tej kasie wziąłbym jakiegoś Presonusa.

Awatar użytkownika
jaygaret

Post autor: jaygaret » środa 26 lis 2008, 01:56

Kolega zapomniał jeszcze odrzucić RME:)
MOTU Traveler, Logic Studio, Final Cut Express, MacBook Pro 15', 2.5 GHz Intel Core Duo, RAM 4GB 667 MHz, 250 GB SATA, System OS X 10.6.3

IntoTheSun

Post autor: IntoTheSun » środa 26 lis 2008, 02:06

...Kolega zapomniał jeszcze odrzucić RME:)...
RME odrzucam z powodu ceny ;)
A tak serio to wymieniłem te firmy po to, żeby nikt ich nie proponował, bo i tak się na nie raczej nie zdecyduję.

ODPOWIEDZ