Jak uziemić kompa?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
drakul
Jak uziemić kompa?

Post autor: drakul » czwartek 25 wrz 2003, 14:48

pytanie jak w temacie (dodam że gniazdka mam za meblami, więc przerobienie puszek odpada (nie chce przesuwać mebli)

może do kaloryfera?

Awatar użytkownika
mikul

Re: Jak uziemić kompa?

Post autor: mikul » czwartek 25 wrz 2003, 15:02

...pytanie jak w temacie (dodam że gniazdka mam za meblami, więc przerobienie puszek odpada (nie chce przesuwać mebli)

może do kaloryfera?...

ja tak zrobiłem i jest spoko

Awatar użytkownika
Damianin

Post autor: Damianin » czwartek 25 wrz 2003, 15:32

...pytanie jak w temacie (dodam że gniazdka mam za meblami, więc przerobienie puszek odpada (nie chce przesuwać mebli)

może do kaloryfera?...

Można gruby drut za okno, przywiązać do wiaderka a wiaderko wkopać na 2 metry do ziemi :) Tylko drut musi być koniecznie zielono-żółty, taki do uziemień.

Awatar użytkownika
minimalmusic

Post autor: minimalmusic » czwartek 25 wrz 2003, 16:51

Twoj blok / dom jest na pewno uziemiony - podepnij sie do piorunochronu - albo lepiej - wyrwij piorunochron z dachu i przymocuj do obudowy komputera ..

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » czwartek 25 wrz 2003, 17:04

Tuner TV i antena od kablówki - no ale trzeba mieć tuner...i kablówkę. Działa i wdodatku TV sobie można pooglądać :)

Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:

Post autor: Velu » czwartek 25 wrz 2003, 19:29

Nie uziemiaj wcale!!! Trzymaj ręce na obudowie wrazie czego będziesz miał darmowy AB GIMNIC :) pozdrawiam.

drakul

Post autor: drakul » czwartek 25 wrz 2003, 21:52

Tak, próbowałem, bajer ! musicie spróbować :P

Awatar użytkownika
biawoj

Post autor: biawoj » czwartek 25 wrz 2003, 22:29

...Tuner TV i antena od kablówki - no ale trzeba mieć tuner...i kablówkę. Działa i wdodatku TV sobie można pooglądać :)...

Ubaw miałem po pachy czytając wcześniejsze propozycje...:)

A tak serio, to co do kablówki, to dobry rok szukałem przyczyny brumów mojej połączonej z kompem aparatury HiFi/Home Cinema. Nawet przy wyłączonym zasialniu (!) aktywny subwooferek sobie ledwo, ale jednak, delikatnie pomrukiwał. Kable przy podłączaniu po prostu iskrzyły. Okazało się, że zasilacz instalacji w budynku nie posiada uziemienia, a sama instalacja (do niedawna własność TPSA) do budynku dostaje sygnał światłowodem...

Powodem występowania na ekranie kabla napięcia zmiennego rzędu 80V względem wodociągów i kaloryferów są stareńkie telewizory sąsiadów, w których nie ma przetwornic do dostarczania napięć stałych, a chassis jest najnormalniej w świecie podłączone do jednego z bolców płaskiej wtyczki sieciowej...

Sprawę do porządku doprowadzili dopiero panowie podłączający mi modem kablowy, którzy wyeliminowanie iskrzeń ustawili sobie za punkt honoru (pewnie nie chcieli wracać zaraz zmieniać spalonego modemu - własności operatora sieci). Przywieźli zwrotnicę dzielącą sygnał na TV, radio i internet z galwaniczną izolacją od wejścia.

A ja od tego czasu mogę odpoczywać i pracować w słuchawkach bez towarzystwa męczącego, głębokiego, czytego 50Hz...
Jestem realizatorem dźwięku live, posiadam własną aparaturę nagłośnieniową 2x5kW TriAmp z 64 kanałami w miksie i 12 torami monitorowymi, oraz możliwością nagrywania do 72 kanałów na 3x Alesis HD24. Lubię czasem zatopić się w przestrzeniach wydobywanych z

Awatar użytkownika
stasiekm

Post autor: stasiekm » piątek 26 wrz 2003, 09:26

temat uziemiania kompa powraca regularnie na forum elektroda.pl

niestety propozycje śa albo partyzanckie z lekka albo ślepo trzymające się przepisów (pisane przez elektryków i sprawdzające sie z pralkami starszych typów ale nie z elektromniką)

generalnie nikt nie widzial jednocześnie potrzeby spełnienia zasad kompatybilności elektromagnetycznej i zapewnienia skutecznej ochrony od porażeń

na obudowie kompa z niepodłączunym stykiem PE (do bolca w gniazdku) występuje ok 1/2 napięcia sieci (efekt zastosowania kondensatorów przeciwzakłóceniywych w zasilaczu)

podobnie sprawa sie ma z telewizorami

wykorzystanie piorunochrona to marny pomysł (spadki napięc dla prądów piorunowych sa rzędu kV/m drutu)

wykonanie włąsnego uziemienia jest najlepszym pomysłem ale nie z użyciem wiadra tylko pręta (kilka-kilkanaście metrów, najlepiej pocynkowanego a jeszcze lepiej miedziowanego, np uziomy galmar)

rozwiazaniem jest także doałaczenie sie do uziomu budynku (odgromowego lub uziomu złącza kablowego)

najszybciej i najprościej złąpać kalorufer ale trzeba zachować przy tym rozsadek i oszacować rezystancję takiego uziemienia..

w razie potrzeby służe poradą -proszę tylko opisać dokładnie sytuację (instalacja elektryczna, c.o., wodociagowa w domu/mieszkaniu i zestaw urządzen)

Awatar użytkownika
ula

Post autor: ula » piątek 26 wrz 2003, 10:01

rozumiem , rozumiem..... moze głupie pytanie . :) ale skad mam wiedziez ze moj komp jest nie uziemiony , jak to sie objawia ?

Pozdrawiam Ula :)

ODPOWIEDZ