Alesis Multimix 16 firewire

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
a&a
Alesis Multimix 16 firewire

Post autor: a&a » poniedziałek 17 lis 2008, 01:22

cześć wam proszę o pomoc
kupiłem alesis multimix 16 firewire i podłaczylem do komputera instalowalem go i nie działa.cubase go widzi ale nie przyjmuje sygnału chyba ze podłacze wejsciem sluchawkowym to sygnal idzie ale to nie jest wieloscieszkowe.kupilem nowy laptop
centrino duo 2.0 Ghz
4GB DDR i
320 dual HDD GBx2
windows vista
ale to samo,dałem do serwisu komputerowego cały dzien mencziyli nic sie nie udało.jezeli ktos wie jak rozwiazac problem bardzo bym poprosił o pomoc to muj meil aramarabaczjan@wp.pl
z góry dziękuje za odp.

sigmarus

Re: Alesis Multimix 16 firewire

Post autor: sigmarus » poniedziałek 17 lis 2008, 01:52

Nie do konca wiem co dokladnie " nie dziala" , moglbys troszke rozwinac.
Mam nadzieje ze twoj Lap ma normalne 6 Pinowe lacze Firewire (takie jak w mikserze) , bo z tego co wiem to na 4 pinowych nie dziala (...choc moge sie mylic:)
...Zrob tak.
Sterowniki powinny juz byc prawidlowo zainstalowane (wedle instrukcji! , czyli na odlaczonym mikserku)
Nastepnie wylacz komputer , podlacz Alesisa pod Firewire , wlacz go , nastepnie odpal kompa.
Od razu uruchom Cubase i sprawdz czy w Device Setup masz ASIO ustawione na Alesisa.
Nastepnie uruchom VST Inputs (zazwyczaj F4) i w wybieralnego menu wybierz opcje 16in/2 out .
Teraz powinienes miec na kazdym kanale widoczne 16 wejsc.

Powodzenia

a&a

Post autor: a&a » wtorek 18 lis 2008, 19:27

...Nie do konca wiem co dokladnie " nie dziala" , moglbys troszke rozwinac.
Mam nadzieje ze twoj Lap ma normalne 6 Pinowe lacze Firewire (takie jak w mikserze) , bo z tego co wiem to na 4 pinowych nie dziala (...choc moge sie mylic:)
...Zrob tak.
Sterowniki powinny juz byc prawidlowo zainstalowane (wedle instrukcji! , czyli na odlaczonym mikserku)
Nastepnie wylacz komputer , podlacz Alesisa pod Firewire , wlacz go , nastepnie odpal kompa.
Od razu uruchom Cubase i sprawdz czy w Device Setup masz ASIO ustawione na Alesisa.
Nastepnie uruchom VST Inputs (zazwyczaj F4) i w wybieralnego menu wybierz opcje 16in/2 out .
Teraz powinienes miec na kazdym kanale widoczne 16 wejsc.

Powodzenia
...

dziekuje Ci bardzo za wszystkie informacje.Oddałem im laptop na następny dzień.i zamuwilem
MacBook Pro
*2.5GHz
* Intel Core 2 Duo
* 17-inch widescreen
* 4GB Memory
* 320GB hard drive1
* NVIDIA GeForce 8600M GT with 512MB
mam odebrać kolo dwóch tygodni.mam nadzieje ze z tym nie bede mial problemy.
jeszcze raz dziękuję za pomoc.jak kupie napisze jak jest z macbookiem.
Pozdrawiam

DzejBi

Post autor: DzejBi » sobota 03 sty 2009, 16:37

Witam
kupiłem alesis firewire multimix 16 w stanach.
Mam znim problem który nie daje mi spać od 3 tygodni:)
Mianowicie, nie chce się zainstalować. Wydaje mi się, że mam problemy ze sterami.
Mam lapciaka Ausa intel centrino duo 1.8 1gb ram dysk 80 Gb 5400
Ściągnełem stery ze stronki alesisa i nic.
Alesis nie chce się połaczyć z kompem. nie wydaje żadnego sygnału o podłączeniu urządzenia. Kupiłem kabel taki jak chce producent 4/6 pin. sprawdzałem go miernikiem i działa. Urządzenie też wysyła jakiś sygnał(również sprawdzałem miernikiem).
Jak ktoś ma starsze stery to bardzo bym prosił o wysłąnie na maila
jan_borkowski@wp.pl

albo jeśli ktoś wie o co kaman , albo ma jakiś pomysł byłbym dozgonnie wdzięczny

brainmind

Post autor: brainmind » sobota 03 sty 2009, 20:38

...Witam
kupiłem alesis firewire multimix 16 w stanach.
Mam znim problem który nie daje mi spać od 3 tygodni:)
Mianowicie, nie chce się zainstalować. Wydaje mi się, że mam problemy ze sterami.
Mam lapciaka Ausa intel centrino duo 1.8 1gb ram dysk 80 Gb 5400
Ściągnełem stery ze stronki alesisa i nic.
Alesis nie chce się połaczyć z kompem. nie wydaje żadnego sygnału o podłączeniu urządzenia. Kupiłem kabel taki jak chce producent 4/6 pin. sprawdzałem go miernikiem i działa. Urządzenie też wysyła jakiś sygnał(również sprawdzałem miernikiem).
Jak ktoś ma starsze stery to bardzo bym prosił o wysłąnie na maila
jan_borkowski@wp.pl

albo jeśli ktoś wie o co kaman , albo ma jakiś pomysł byłbym dozgonnie wdzięczny...
Czy masz osobny zasilacz do tego alesisa?
I jaki masz kontroler fire wire w tym laptopie?
Wejdź do menadźera urządzeń i sprawdź.
uwielbiam cisze bo wtedy głosy słyszę

DzejBi

Post autor: DzejBi » niedziela 04 sty 2009, 11:36

Kontroler hosta IEEE 1394 zgodny z OHCI
A zasilacz mam ten co dają w zestawie, tylko tyle, że w stanach jes 120 V, czyli potrzebny był mi konwerter który oczywiście mam. input 230V -50 Hz a na wyjsciu 110V 45W.

To co zauważyłem jeszcze:

Sterowniki ze strony mają rozszeżenie .msi
czyli jakiś tam pakiet sterów i są tam dwa rodzaje sterów :
alesis firewire audio które normalnie się instalują i nie wywala żadnego błędu
natomiast te drugie
alesis multimix firewire wywalają błąd kod 10 tak jakby coś mu stery niepodpasowały

Fakt jest taki że stery i tak ręcznie dodaje ponieważ laptop nie wykrywa nowego sprzętu.

brainmind

Post autor: brainmind » niedziela 04 sty 2009, 17:29

Widze z tego co napisałeś, że kontroler hosta to masz taki jak ja miałem zanim nie kupiłem sobie osobnego na express card.
Czyli tzw no name. Niestety tak to się zdarza że nawet tacy producenci jak Asus walą byle shit do tych naszych lapsów.
Kup sobie kontroler 6pin. Na chipsecie belkina najlepiej ale w Polsce cięzko dostać albo na chipsecie Texas Instruments w Polscsce można dostać np kontroler Manchattan 2xfire wire 6pin jest np. w komputroniku.
Jeżeli kupisz do tego kontrolera zasilacz to odpadnie ci to całe szarpanie z tymi konwerterami prądu.
Mam 2 kolegów którzy używają sprzetu alesisa sam użytkuje IO-26 i mamy takie zdanie ze Alesisy nie lubią pracować na tych gniazdach 4pin.
Mam pytanie czy sprawdzałes swój sprzet np u kolego ze stacjonarnym komputerem. bo jeżeli wszystko chodzi to całe sedno tkwi w kontrolerze
a nie w sterownikach.
Mam nadzieje że nie masz po prostu uszkodzonego towaru.
Miałem kiedyś problem z klawiaturą sterującą podczas wgrywania sterowników nagle straciła połączenie z kompem i sie wyłączyła
i nie chciała się odpalić no to ja do miernika a on że wszystko jest ok.
Na szczęscie była na gwarancji i mi ją bez słów wymienili.
Mam nadzieje że wszystko dobrze się skończy.

DzejBi

Post autor: DzejBi » niedziela 04 sty 2009, 18:10

a interfejs po podłączeniu do portu firewire (na świeżo) powinien automatycznie wykryć jakiś sprzęt?

brainmind

Post autor: brainmind » niedziela 04 sty 2009, 19:30

...a interfejs po podłączeniu do portu firewire (na świeżo) powinien automatycznie wykryć jakiś sprzęt?...
Tak powinien wykryć sprzet. Sprawdź to na świeżo u kolegi na stacjonarnym. Co do interfejsu w twoim lapku to do niego bym nie miał pewności. Dlatego idź do jakiegoś kumpla najtrafniej by było gdyby miał plyte z Gigabyte bo oni kontrolery do swoich plyt głównych dają z Texas Instruments najczęściej. A no i kontroler żeby sprzet od razu chwyciło musi być hot swappable co oznacza ze można urządzenia włączać i wyłczać bez wyłączania komputera ale tak mają już raczej wszystkie nowe maszynki. Niewiem naprawde co bym mógł Ci doradzić jeszcze.

Może ktoś jeszcze z Panów na tym forum pomoże koledze jakimiś normalnymi odpowiedziami.

a&a

Post autor: a&a » piątek 09 sty 2009, 23:09

ja zanim oddałem laptopa
centrino duo 2.0 Ghz
4GB DDR i
320 dual HDD GBx2
windows vista
udało mi sie uruchomić.ale było bardzo bardzo ciężko.i co chwile jakis problem wyskakiwał.
a Kiedy dostałem
MacBook Pro
*2Duo 2.5GHz
* Intel Core 2 Duo
* 17-inch widescreen
* 4GB Memory
* 320GB hard drive1
* NVIDIA GeForce 8600M GT with 512MB
Wystarczy tylko 2 minuty instalacji alesisa i Wszystko pracuje perfekt.

jeżeli kogoś nie stać na macbooka to, podejrzewam że pc musi być bardzo dobry,żeby współpracować z alesis multimix firewire
Albo może ja nie umiem znaleźć rozwiązania z pc.

ODPOWIEDZ