Novation nio 2/4 - mini recenzja

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:
Novation nio 2/4 - mini recenzja

Post autor: dr_After » niedziela 16 lis 2008, 17:57

Mój copy and paste z pl.rec.muzyka.bin

Intefejs Novation nio 2/4 kosztuje obecnie 735 zł z przesyłką.

Wrażenia:

1. Swietnie rozwiązny routing - osobne pokretlo glosnosci dla kazdej pary sluchawek, kazdej pary wyjsc, mozliwosc miksowania na wyjsciach sygnału z komputera (czterech kanałów) i z wejsc audio (kolejne dwa kanały), mozliwosc wyboru sygnału odsłuchiwanego w słuchawkach - a to wszystko z poziomu realnych fizycznych przycisków, nie zas zagrzebane gdzies w software. Piekna sprawa.

2. jakosc dzwieku - lepsza zdecydowanie niż w m-audio fast track pro. Choc gorsza niz w Echo Audiofire4. Przedwzmacniacz mikrofonowy - tzw. klasa budżetowa. Tzn. - by wzmocnic sygnał z pojemnosciowki trzeba przekrecic gain niemal do maksimum, co - niestety - wzmacnia szumy. Jednak na potrzeby sceny nie jest zle - a na potrzeby studia mam inny interfejs.

3. Co do sceny - swietna sprawa ten directfx - podoba mi się pokładowy pogłos focusrite, delay, chorus i flanger oraz korekcja. O distortionach gitarowych sie nie wypowiadam, bo dla mnie to rzecz nie do odtworzenia softwarowo. Jest ich jednak pare do wyboru.
Pogłosy i delaye są dostępne ocywiscie "z poziomu sterownika" czyli po prostu klikamy na ikonie "directfx rack" i już mozemy załączać efekty na wejsciach. Mozna tez nagrywac z tymi efektami w DAW, jezeli przyjedzie ochota.

4. Wsrod efektów szczególnie wyrózniam pomysł załaczenia hum killera - nic bardziej przydatnego na scenę chyba nie ma, jezeli uzywa się wejsc interfejsu.

5. Z zastosowan widzę przede wszystkim - spiewających gitarzystów grających do podkładu muzycznego. Interfejs pozwala podłączyc wiosło, okrasić wokal przyzowitymn efektem i doskonale zdaje egzamin jako minimikser audio. Do klubu nic więcej nie trzeba.

6. Dobrze zbudowany - guma antyposlizgowa na dole, dobrej jakosci pokretla na metalowej pokrywie i wytrzymała obudowa. Wejscia sluchawkowe na duze jacki (yeah!)

7. Minusy: wybór zródła sygnału jest taki sam dla obu par słuchawek, szkoda; latencja ustawiana jest nie w smaplach, ale w milisekundach - mało profesjonalne ;) ; przy latencji 1 ms mój projekt abletona zamarzał. Przy dwóch milisekundach było ok. Okazjonalne dropouty przy odtwarzaniu the granda - ale na razie winie za to fakt, ze testowalem karte w srodowisku z wszystkimi driverami, takze tymi sieciowymi. W tej samej konfiguracji raz zanikł mi tez dzwiek (co zabawne - na wejsciach wszystko było ok). Do dalszych wniosków trzeba wiecej potestować go w praniu.

7. Werdykt - za te pieniadze to swietny interfejs dla dj-a, muzyka-instrumentalisty lub dla live-performera korzystającego z Abletona Live i VSTi. No i swietnie wygląda, jest mały i zasilany z USB - odpada wozenie dodatkowego zasilacza i mego miksera.

drA

Awatar użytkownika
fabian
Kontakt:

Re: Novation nio 2/4 - mini recenzja

Post autor: fabian » niedziela 16 lis 2008, 18:44

juz jego poprzednik - speedio byl niczego sobie
routing sygnalowy prosty, a przednio pomyslany
sprzet juz leciwy, a nawet dzisiaj stanowi ciekawe rozwiazanie..
od 3 lat uzywam interfaceu od novation i jestem megazadowolony..

jesli mialbym dokonywac wyboru dzisiaj, to pewnie wybralbym wlasnie nio 2/4 - niestety poszukuje wielokanalowki ;)
[addsig]
the Sun Personality

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 16 lis 2008, 19:42

latencja zawsze jest podawana w milisekundach - nic dziwnego w tym nie ma.......
ponizej 2 ms zadko ktory interfejs poprawnie zagra - pewnych rzeczy nie da sie ominac niestety i to niezalezne od interfejsu
jesli preamp trzeba tak mocno wykrecac to jest bublem - niczym wiecej - na preampie mikrofonowym bardzo rzadko powinno dochodzic sie do polowy wzmocnienia

to tak z grubsza - cena tez nie powala bo jednak to nie malo

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » niedziela 16 lis 2008, 20:01

> latencja zawsze jest podawana w milisekundach - nic dziwnego w tym nie ma.......

najczescniej jest podawana w samplach, jako bufor karty. Tu tego nie uswiadczysz. Szczegolnie, ze ustawenia w milisekundach to tylko pobozne zyczenie, bo w rzeczywistosci ustawiajac bufor na 1ms dostajemy 4,3 ms latencji. Przy realistycznym zlozeniu 4ms bufora, mamy 13 ms latencji. Więc podawanie długości bufora w milisekundach to jednak porażka. :)

> cena tez nie powala bo jednak to nie malo...

jeszcze miesiac temu bylo to 100 zł taniej (dolar spadł).
Jednak - jak na mozliwosci (routing i directfx) to nadal te 7xx zł to nie jest dużo.

drA

ODPOWIEDZ