ESI Juli@ i jakie kable do Microkorga?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
dymo_4
ESI Juli@ i jakie kable do Microkorga?

Post autor: dymo_4 » wtorek 11 lis 2008, 13:19

Posiadam kartek dźw. ESI Juli@ i jak narazie po kilku zmaganiach wkoncu chodzi mi na systemie Vista. Ponadto mam jeszcze syntha z którego zgrywam dźwięki przez 'Audacity'. Jakość tych dźwięków jest wmiare dobra tzn. bez szumów itd, ale są one strasznie cicho zgrywane i niektórych prawie wogóle nie slychac. Kabel łączący oba sprzęty to : (korg) OUTPUT 2x duży jack ---> (Julia) INPUT 1x duży jack (na kanale 'R'). Czy do Julii równie dobrze powinny wchodzic 2 duże jacki do 'INPUT' aby uzyskac lepszą jakość ? Dzięju zgóry :)

Awatar użytkownika
AkselPL

Re: ESI Juli@ i jakie kable do Microkorga?

Post autor: AkselPL » wtorek 11 lis 2008, 13:28

...Posiadam kartek dźw. ESI Juli@ i jak narazie po kilku zmaganiach wkoncu chodzi mi na systemie Vista. Ponadto mam jeszcze syntha z którego zgrywam dźwięki przez 'Audacity'. Jakość tych dźwięków jest wmiare dobra tzn. bez szumów itd, ale są one strasznie cicho zgrywane i niektórych prawie wogóle nie slychac. Kabel łączący oba sprzęty to : (korg) OUTPUT 2x duży jack ---> (Julia) INPUT 1x duży jack (na kanale 'R'). Czy do Julii równie dobrze powinny wchodzic 2 duże jacki do 'INPUT' aby uzyskac lepszą jakość ? Dzięju zgóry :)...
Jeśli dobrze rozumiem lewy i prawy wychodzi z korga i wchodzi tylko do prawego w esi ? czyli tworzy się mono w esi... No to jak dla mnie logiczne że dźwięk nie brzmi jak powinien. Ja mam wszystko przez jeden kabel stereo, ale przesiadam sie na 2 mono czyli Lewy do Lewego i Prawy do Prawego. Chyba że Cię źle rozumiem...
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

dymo_4

Post autor: dymo_4 » wtorek 11 lis 2008, 13:32

Jeśli dobrze rozumiem lewy i prawy wychodzi z korga i wchodzi tylko do prawego w esi ? czyli tworzy się mono w esi... No to jak dla mnie logiczne że dźwięk nie brzmi jak powinien. Ja mam wszystko przez jeden kabel stereo, ale przesiadam sie na 2 mono czyli Lewy do Lewego i Prawy do Prawego. Chyba że Cię źle rozumiem......

Dobrze mnie rozumiesz. I ja tak też przeczuwałem że wtym rzecz. A jaka jest różnica między poj. kablem stereo a dwoma mono ?

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » wtorek 11 lis 2008, 13:41

...Jeśli dobrze rozumiem lewy i prawy wychodzi z korga i wchodzi tylko do prawego w esi ? czyli tworzy się mono w esi... No to jak dla mnie logiczne że dźwięk nie brzmi jak powinien. Ja mam wszystko przez jeden kabel stereo, ale przesiadam sie na 2 mono czyli Lewy do Lewego i Prawy do Prawego. Chyba że Cię źle rozumiem......

Dobrze mnie rozumiesz. I ja tak też przeczuwałem że wtym rzecz. A jaka jest różnica między poj. kablem stereo a dwoma mono ? ...
Nie znam się na elektronice tak dobrze ale na logike wydaje mi się że są mniejsze szumy. Poczekaj aż ktoś doświadczony w tych sprawach sie wypowie ;)
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 11 lis 2008, 13:51

sprawdz czy w korgu masz wyjscia symetryczne - jesli tak to polacz dwoma kablami jack TRS-jack TRS(wyglada jak stereo) z julka do wejsc jack(ona ma wejscia symetryczne)
nie wiem czy julia ma przestawianie poziomu wejsc - dla symetrycznych +4 dla niesymetrycznych (jak jack mono czy czincz) -10 - to reguluje tez poziom sygnalu(sygnaly symetryczne maja wyzszy poziom)

dymo_4

Post autor: dymo_4 » wtorek 11 lis 2008, 16:23

...sprawdz czy w korgu masz wyjscia symetryczne - jesli tak to polacz dwoma kablami jack TRS-jack TRS(wyglada jak stereo) z julka do wejsc jack(ona ma wejscia symetryczne)
nie wiem czy julia ma przestawianie poziomu wejsc - dla symetrycznych +4 dla niesymetrycznych (jak jack mono czy czincz) -10 - to reguluje tez poziom sygnalu(sygnaly symetryczne maja wyzszy poziom)
...

Spoko czyli w Korgu na "output" wkladam 2x TRS jack i tak samo w Julii wprowadzam to na "input" 2x TRS jack. Rozumiem że sprawda ma się tak samo z wyjściem "output" na Julii ...

ODPOWIEDZ