Roland SPD-S jak wgrać wave?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
goodsound
Roland SPD-S jak wgrać wave?

Post autor: goodsound » wtorek 12 gru 2006, 10:24

Witam,
mam problem z Rolandem spds, mianowicie wgrywam probki instrumentów perkusjnych na kartę compact flash i a Roland ich nie widzi, format jest taki jak w instrukcji - 44,1kHz/16bit, nie wiem gdzie tkwi problem?dodam ze probowałem wgrac je do wszystkich folderow ktore sobie utworzyl moduł na karcie i tez nie pomogło, natomias przy nagrywaniu próbek przez liniowe wejscia rolanda w czasie rzeczywistym wszystko jest ok, lecz mnie ta opcja nie interesuje.
pozdrawiam
czarna muza dobry sound Quincy Jones

Awatar użytkownika
Kuma
Kontakt:

Re: Roland SPD-S jak wgrać wave?

Post autor: Kuma » wtorek 12 gru 2006, 23:02

...Witam,
mam problem z Rolandem spds, mianowicie wgrywam probki instrumentów perkusjnych na kartę compact flash i a Roland ich nie widzi, format jest taki jak w instrukcji - 44,1kHz/16bit, nie wiem gdzie tkwi problem?dodam ze probowałem wgrac je do wszystkich folderow ktore sobie utworzyl moduł na karcie i tez nie pomogło, natomias przy nagrywaniu próbek przez liniowe wejscia rolanda w czasie rzeczywistym wszystko jest ok, lecz mnie ta opcja nie interesuje.
pozdrawiam...
Masz instrukcję goodsound? Na karcie CF sample muszą być hm.. jak podaje instrukcja "w głównym systemie plików karty CompactFlash. SPD-S nie będzie importować żadnych plików spoza głównego systemu(root)." Znaczy to, że nie mogą być one w żadnym folderze, tylko "na wierzchu" . Wtedy nie powinno być problemu.
Zauważyłem też, że nie wszystkie wavy które zapiszę na karcie są poprawnie oddtwarzane. Nie jestem specem od kodowania i tego typu spraw, ale wavy które wyedytuję i zapiszę za pomocą Wavelaba 4 sprawiają Temu samplerowi problem. To tak na marginesie

pozdr
bębniarz

WG

Post autor: WG » środa 13 gru 2006, 00:58

kuma: ale wavy które wyedytuję i zapiszę za pomocą Wavelaba 4 sprawiają Temu samplerowi problem. To tak na marginesie
Jak chcesz możesz podesłać mi te dwa pliki wave działające dobrze i taki co sprawia temu samplerowi problem. Sprawdzę o co tu biega.

Awatar użytkownika
Kuma
Kontakt:

Post autor: Kuma » środa 13 gru 2006, 03:06

Jak chcesz możesz podesłać mi te dwa pliki wave działające dobrze i taki co sprawia temu samplerowi problem. Sprawdzę o co tu biega....
Dzięki WG, chętnie to zrobię przy okazji. On czyta te pliki, ale brzmią w nim tak, jakby była zredukowana rozdzielczość do 1-go bita, czy coś wtym rodzaju . Jesteś specem, więc pewnie się połapiesz o co chodzi.

Pozdrawiam
bębniarz

Awatar użytkownika
goodsound

Post autor: goodsound » środa 13 gru 2006, 21:15

...Jak chcesz możesz podesłać mi te dwa pliki wave działające dobrze i taki co sprawia temu samplerowi problem. Sprawdzę o co tu biega....
Dzięki WG, chętnie to zrobię przy okazji. On czyta te pliki, ale brzmią w nim tak, jakby była zredukowana rozdzielczość do 1-go bita, czy coś wtym rodzaju . Jesteś specem, więc pewnie się połapiesz o co chodzi.

Pozdrawiam...

Dzięki Panowie!!!
rzeczywiście używam wavelaba to tworzenia próbek, zaraz pokombinuję w innym edytorze i sprawdzę.pozdrawiam
czarna muza dobry sound Quincy Jones

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 13 gru 2006, 23:40

przedewszystkim sprawdz czy wav nie ma jakis markerow czy regionow...z tym bywa najczesciej klopot

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » środa 05 lis 2008, 11:17

Masz instrukcję goodsound? Na karcie CF sample muszą być hm.. jak podaje instrukcja "w głównym systemie plików karty CompactFlash. SPD-S nie będzie importować żadnych plików spoza głównego systemu(root)." Znaczy to, że nie mogą być one w żadnym folderze, tylko "na wierzchu" . Wtedy nie powinno być problemu.
Zauważyłem też, że nie wszystkie wavy które zapiszę na karcie są poprawnie oddtwarzane. Nie jestem specem od kodowania i tego typu spraw, ale wavy które wyedytuję i zapiszę za pomocą Wavelaba 4 sprawiają Temu samplerowi problem. To tak na marginesie

pozdr ...
Witam i odświeżam trochę temat
Mam ten sampler od niedawna, zakupiony był w Japonii więc instrukcje od razu wywaliłem "do kosza" ponieważ była w krzakach. Ściągnąłem manual w angielskim, ale nie wszystko rozumiem.
Na karcie CF jest katalog roland a w nim kilka pustych podkatalogów i kat. SPD z kilkoma plikami o rozszerzeniu *.spd.
Dźwięk nagrany przez sampler o nazwie Test nie jest nigdzie widoczny (poza samym samplerem) natomiast dźwięk wrzucony do root nie jest widoczny w samplerze.
Help
drummer

ODPOWIEDZ