Tascam Fireone przestał działać

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
vandoren
Tascam Fireone przestał działać

Post autor: vandoren » czwartek 30 paź 2008, 21:15

do niedawna (do dzisiejszego wieczoru konkretnie) byłem szczęśliwym użytkownikiem interface'u midi/audio Tascam Fireone - ale niestety wszystko co dobre ..... itd. - otóż po włączeniu komputera interface odmówił współpracy;
teraz parę szczegółow technicznych (może również użytkownicy innego sprzętu będą mogli coś poradzić) - interface jest zasilany bezpośrednio z komputera przez wejscie Firewire 6 pinowym kablem (takie wejscie mam na karcie i w interfejsie), po włączeniu na interfejsie zawsze paliła się dioda że podłączenie jest ok, poza tym zawsze pulsowało swiatło na jogwheelu; jak pisałem wyżej, dziś po podłączeniu fireone kompletnie nie działa; karta do której podłączany jest interfejs w komputerze jest ok, bo mam na niej jeszcze 2 inne wejscia i testowałem je podłączając kamerę - komputer ją wykrył, więc rozumiem że karta jest ok;
problem może leżeć w kablu (nie sądzę) albo w samym interfejsie - w instrukcji piszą, że brak reakcji może to być spowodowany faktem, że zasilanie z komputera jest niewystarczające, ale to też moim zdaniem nie jest żródło problemu, bo wcześniej było to zasilanie było wystarczające, a po podłaczeniu zewnętrznego zasilania (z gniazdka) na moment interfejs "zamigał" i zgasł, więc wygląda na to, że jakieś napięcie tam jednak na chwilę dochodzi;
czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem (być może w jakichś innych interfejsach) ? dodam, że nie instalowałem w kompie żadnego dodatkowego hardware'u (co może byłoby powodem nieodostatecznego zasilania albo konfliktu sterowników) a przy próbie ponownej instalacji sterowników komputer w ogóle nie wykrywa tego urządzenia.....
kurde, a miałem Tascama za naprawdę solidną firmę .....

Awatar użytkownika
Caroozo

Re: Tascam Fireone przestał działać

Post autor: Caroozo » piątek 31 paź 2008, 15:01

Sam posiadam ten model, chodzi jak złoto, z tym że korzystam z zewnętrznego zasilacza bo FW mam na 4 piny w laptopie;]. Nie gaśnie ani nic... Widocznie trafił Ci się jakiś trefny model albo nastąpiło jakieś przepięcie, obawiam się że będzie to musiał stwierdzić serwis... O ile masz interfejs na gwarancji.
No cóż, w dzisiejszych czasach gdzie wszystko musi być tanie, oszczędza się tnąc koszty, odsetek hardware'u sprawiający problemy rośnie, nie to co kiedyś... Nie znaczy to że Tascam jest złą firmą, o jej fachowości będzie świadczył właśnie serwis;) Wszystko może się popsuć.
P.S. Może nie ma tragedii i tylko coś się poluzowało... Jak nie masz gwarancji, daj interface do jakiegoś kumpla elektronika, a nuż jakaś pierdółka, kabelek czy coś... Jak dymu nie było to scalaki i elektronika powinny być cacuś. Bo wygląda na to jakby napięcie z płyty w ogóle nie "podnosiła" interfejsu, a zasilacz jedynie na chwilkę... może coś z gniazdem?? No nie wiem, pokombinuj;]

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 31 paź 2008, 16:53

podlacz zasilacz i dopiero potem uruchom komputer....i zobacz czy bedzie ok
przeinstaluj tez sterowniki na wszelki wypadek

vandoren

Post autor: vandoren » piątek 31 paź 2008, 17:00

stare sterowniki usunąłem i próbowałem zainstalować nowe, ale komputer w ogóle nie wykrywa tego urządzenia; też myślę że chodzi o jakiś problem z zasilaniem, bo po prostu nie mogę Tascama włączyć ani jak jest zasilany z komputera ani z zewnętrznego źródła;
ostatecznie sprzęt pojechał już do serwisu

ODPOWIEDZ