E-MU 0404 USB - problem z szumami

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:
Re: E-MU 0404 USB - problem z szumami

Post autor: matiz » poniedziałek 20 paź 2008, 23:02

Ok, załóżmy że karta jest sprawna. Jednak przy tych -100dB (wysterowaniu na 0) nie jestem w stanie nic nagrać choćbym krzyczal z calych sil do mikrofonu z 1cm. Musze ustawić potencjometr preampu na co najmniej połowę. Wtedy robi się -80db czy -70dB. Dodając do tego szum preampu gitary czy szum mikrofonu wychodzi mi jakies -60dB czy nawet gorzej.

Alepiszesz wyzej, ze przy wystreowaniu na polowe masz szumy na poziomie -90, co jest sensownym wynikiem, a nie -70... Dodawanie szumu preampu gitary czy mikrofonu bedzie wystepowalo zawsze i niewiele w tej sytuacji zmienia. Cos jest nie tak, w nagraniach Pauli w tescie 404 z e-muzyka nic nie bylo kombinowane, a na pewno nie bylo odszumiane. Niestety nie wiem, jakie bylo wzmocnienie. Powtarzam - dostaje inetrnetem nagrania na tym interfejsie, oktawie 319 i jakims tanim laptopie i nie mam zadnych problemow z szumami, a robi to kobieta sama , wiec najprawdopodobniej gdzies cos robisz nie tak, bo dziwne to jest...

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 21 paź 2008, 16:24

a czy jak w kuchence ustawisz na zero to ci gaz leci?chyba nie no nie ?:-)

to co sie dziwisz ze mikrofon na zero tez nie dziala?

Awatar użytkownika
qmt

Post autor: qmt » wtorek 21 paź 2008, 17:24

...a czy jak w kuchence ustawisz na zero to ci gaz leci?chyba nie no nie ?:-)

to co sie dziwisz ze mikrofon na zero tez nie dziala?...

z tego co wiem preamp tylko wzmacnia "lecenie gazu" a na zero nie odcina sygnalu.. jakby kuchenka gazowa działała jak preamp to grozilo by mi (wolne bo wolne..) zagazowanie... nie dziwie 4400 postom jeżeli wszystkie były tak pomocne..

co mi tam.. kupie nowe kable kupie nowy mikrofon.. szumy pewno znowu pozostana... pozniej sprzedam emu.. kupie (2x drozszy) focusrite saffire ktory ponoc ma duzo lepsze preampy ale pewno w zamian bede walczyl z traskami czy latencja czy czymkolwiek.... i wszystko to poto zeby nagrac z rozsadna jakoscia 1 mikrofon lub gitare

dzięki za pomoc Matiz
grafika / muzyka / fotografia / internet / film

Awatar użytkownika
macandroll

Post autor: macandroll » wtorek 21 paź 2008, 18:52

Jeśli porównywałeś preampy emu do innych i ona wypadła lepiej, to znaczy, że nie jest tak źle.
Sprawdź właśnie jeszcze na innym kablu i innym mikrofonie. Nie musisz kupować, możesz pożyczyć.

Może to głupio zabrzmi, ale chyba zwracasz zbyt dużą uwagę na szczegóły, z którymi można żyć.
Dawniej płyty nagrywano na gorszych klocka niż teraz ludzie mają w domu i jakoś nie przeszkadzało to robić dobrą muzykę.

Skup się bardziej na wykonaniu, bo inaczej nie znajdziesz długo satysfakcji z wykonywania pasji.
Forma to jedno, ale najważniejsze są elementy treściowe.
Muzyk, gitarzysta

Awatar użytkownika
Pshemo1981

Post autor: Pshemo1981 » wtorek 21 paź 2008, 19:07

Ja mam Emu 0202 i ten sam problem niestety, przy czym robie tylko nagrania demo na hałturki wiec mi to wystarcza. Zmień karte poprostu...
Muzyk, kompozytor, aranżer - amator:)

Awatar użytkownika
qmt

Post autor: qmt » wtorek 21 paź 2008, 22:20

Może to głupio zabrzmi, ale chyba zwracasz zbyt dużą uwagę na szczegóły, z którymi można żyć. Dawniej płyty nagrywano na gorszych klocka niż teraz ludzie mają w domu i jakoś nie przeszkadzało to robić dobrą muzykę. Skup się bardziej na wykonaniu, bo inaczej nie znajdziesz długo satysfakcji z wykonywania pasji. Forma to jedno, ale najważniejsze są elementy treściowe.

Sporo racji, jednak przed zakupem emu posiadałem juz mikser i voice processor niezłej klasy, oba z preampami i zasilaniem phantom. Nagrac w "średniej" jakosci mogłem i na zintegorwanym realteku (albo kupic najtańsza karte z dobrej klasy wejściem line-in). Jednak przeszkadzał mi właśnie szum, a że były to juz niezbyt nowe urządzenia o odstepie S/N 85-90dB postanowiłem że kupie emu. Przeczytałem milion opini, recenzje, sciagałem sample nagrań na emu i podobnej klasy sprzęcie i byly doskonałe...

kupiłemno i zawiodłem sie... dalej nei wiem jak "oni" to zrobili.. cały czas mam nadzieje, że to ja coś zle robie, albo emu jest uszkodzone.. ale powoli trace nadzieje..

ponawiam pytanie? jakim cudem w recenzjach np. e-muzyk'u 90% nagranych tam testów, nie ważne czy to interfejsy za 700-1500zł czy mikfrofony za 300zł, nie posiada po zgłośnieniu ciagłego "tssssssss" w tle.

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » wtorek 21 paź 2008, 22:45

ponawiam pytanie? jakim cudem w recenzjach np. e-muzyk'u 90% nagranych tam testów, nie ważne czy to interfejsy za 700-1500zł czy mikfrofony za 300zł, nie posiada po zgłośnieniu ciagłego "tssssssss" w tle. ...

1. przy nagraniach testowych wysterowujemy preampy do -6/-3 dB w szczytach. Nigdy nie mieliśmy problemu z wysterowaniem czy wokalu, czy gitary przez majka. Z tego co pamiętam, w przypadku pojemików w nagraniach testowych poziom był PRZED godziną 12. Zwykle w tego typu interfejsach jest problem ze zbyt wysokim wysterowaniem, niż ze zbyt małym.
2. Bez podłączenia sygnału preampy szumią często więcej, niż z włożonym wtykiem. Nie wiem, czemu tak jest ale to zauważyłem.
3. z doświadczenia, jeśli pojawiają się się szumy w nadmiarze, to jest to wina: zasilacza, wentylatora procesora albo karty graficznej, czasami myszki (!) na podczerwień.

O ile rozumiem, problem wziął się z wzmacniania gitary akustycznej. Tanie modele to SZUMOFONY. Propozycje mam dwie:
1. spróbuj podłączyć do innego kompa
2. spróbuj inną gitarę z lepszą elektroniką

Pozdro
Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
qmt

Post autor: qmt » wtorek 21 paź 2008, 23:10

1. przy nagraniach testowych wysterowujemy preampy do -6/-3 dB w szczytach. Nigdy nie mieliśmy problemu z wysterowaniem czy wokalu, czy gitary przez majka. Z tego co pamiętam, w przypadku pojemików w nagraniach testowych poziom był PRZED godziną 12. Zwykle w tego typu interfejsach jest problem ze zbyt wysokim wysterowaniem, niż ze zbyt małym. O ile rozumiem, problem wziął się z wzmacniania gitary akustycznej. Tanie modele to SZUMOFONY. Propozycje mam dwie: 1. spróbuj podłączyć do innego kompa 2. spróbuj inną gitarę z lepszą elektroniką Pozdro Groover...

No właśnie problem polega na zbyt małym wzmocnieniu. Tzn. rozumiem, że gitara za 1500zł moze nie miec najlepszej przystawki (zeby uzyskac -6/-3 w peak'ach musze dac preamp gitary na 3/4, a emu na okolo godz 12 i wtedy juz mocno szumi), ale mam tez mikrofon Shure Beta 87, ktory chyba powinien dawać rade.. jednak żeby go rozsądnie wysterowac muszę dać preamp na godz. 3.

Jeśli chodzi o wpływ komputera, to karta szumi tak samo po odpięciu kabla od kompa (na direct monitor).

Niby kable mam ok, ale kupie lepszy/krótszy do mikforonu może to coś zmieni.. Do innej gitary niestety nie mam dostępu.

Jakże chciałbym miec problem ze zbyt wysokim wysterowaniem.... ehh... marzenia.. ;d

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 21 paź 2008, 23:18

(zeby uzyskac -6/-3 w peak'ach musze dac preamp gitary na 3/4, a emu na okolo godz 12

A dlaczego nie na maksa w gitarze?

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » wtorek 21 paź 2008, 23:19

... (zeby uzyskac -6/-3 w peak'ach musze dac preamp gitary na 3/4, a emu na okolo godz 12

A dlaczego nie na maksa w gitarze?...

bo pewnie szumi.

Pozdro
Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

ODPOWIEDZ