Nieustannie sypiący się komputer

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
smiechu
Re: Nieustannie sypiący się komputer

Post autor: smiechu » poniedziałek 22 wrz 2008, 20:37

napisz co to za komponenty - jaka plyta jaki ram jaki dysk jaka karta graficzna
to podstawa zeby wogole pownikac co jest nie tak - uszkodzenie dysku przez sata jest niemozliwe - to interfejs wylacznie komunikacyjny - nie ma tam nic co mogloby uszkodzic dysk
Przeciez wszystko jest napisane w pierwszym poscie... co mam jeszcze podac nr seryjne?? Ewentulanie moge dodac ze grafa to Gigabyte a pamieci to DDR2 800 zasilacz to Qoltec silent line 460W
http://www.qoltec.pl/products.php?cat=Zasilacze_ATX&id=b7bbd
Bios jest z 30 maja tego roku...

Poza tym w tym momencie komp jest w serwisie ja nie mam czasu i sily zeby sie z tym uzerac...

Bios przemaglowalem od A do Z... juz pisalem nie jestem ciemny w te klocki... chyba ze sa jakies tajne kody na ukryte funkcje w biosie... ale to screeny ci raczej nie pomoga

Dlaczego uwazam ze to wina czysto sprzetowa??
Objawy narastaja w czasie... najpierw komp dziala w miare ok... potem zaczyna sie cos dziac i po jakims czasie jest kompletna klapa...
Po ostatnim odbiorze z serwisu komp w miare dzialal do pierwszego zwisu... a wczoraj juz windows nie chcial sie odpalic...
Odrzucam wirusy i inne badziewia... gdyz bluskrin wylecial nawet przy instalacji systemu...
Gdyby to byl jakis problem programowy (bios) to raczej objawy bylyby stale w czasie...

Poza tym bez jaj... to nie jest sprzet dobierany na chybil trafil i nie wiadomo jak wymyslna konfiguracja... praktycznie standard... to musi dzialac normalnie bez zadnych kombinacji... a ustawienia w biosie moga odpowiadac wylacznie za niuanse ich dopieszczenie...

Jesli dzialam na systemie postawionym na dysku ATA to jesli operacje dotycza tylko tego dysku to jest ok... ale jesli zaczne kopiowac cos na dysk SATA to albo sam roces kopiowania zaczyna zamulac albo wylatuje bluskrin...

Jak komp wroci z serwisu dam znac jak wyglada sytuacja... zastanawiam sie czy przypadkiem winy nie ponosi instalacja elektryczna... Specjalnie po ostatnich wybrykach prąd do kompa poprowadzilem osobnym kablem od tablicy bezpiecznikow... jak sprawdzic napiecie w gniazdku?? chyba nie takim zwyklym uniwersalnym miernikiem za pare zlotych??

Ogolnie i tak jestem wam wszystkim wdzieczny za rady...

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » wtorek 23 wrz 2008, 00:21

Jest ciekawe info...

Przed chwila rozmawailem ze znajomym... ma nowego kompa... ma ta sama plyte glowna co ja... i praktycznie identyczny problem... tyle ze na Viscie... bluskriny przy operacjach dyskowych... w sumie inne klocki ale plyta ta sama... i te same objawy... Mamy winnego...

AndrzejG
Kontakt:

Post autor: AndrzejG » wtorek 23 wrz 2008, 12:09

gdyz bluskrin wylecial nawet przy instalacji systemu...

================================

RAM

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » czwartek 02 paź 2008, 23:20

Komputer lezy juz 2 tydzien w serwisie... w koncu dzis do mnie zadzwonili ze wymieniają plyte glowną na inny "lepszy" model... bede musial doplacic pare zlotych... ale sam chcialem im to zaproponowac wiec jestem zadowolony...
Mam tylko nadzieje ze w koncu moje problemy sie skoncza... 2 tyg przestoju w studiu, to totalna kleska...
Dam jeszcze znac jak wymiana wplynela na dzialanie... jutro komp ma byc gotowy do odbioru...
A wszystkich kupujacych sprzet przestrzegam przed kupnem plyty... abit ip35-e... nie mowie ze plyta jest zla, ale jak widac sa z nia jakies dziwne blizej niewyjasnione problemy (jak wpomnialem kumpel ma identyczne przeboje)...

Awatar użytkownika
Arab

Post autor: Arab » piątek 03 paź 2008, 00:15

abit ip35-e..
no i dlatego ja nie polecam ani abitów ani gibabytów wszystko to shit. fartem komu się trafi że działa 3 lata. Liczy się tylko ASUS i oryginalne płyty Intela (wiem drogie ale warto)
[addsig]

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » piątek 03 paź 2008, 00:26

no i dlatego ja nie polecam ani abitów ani gibabytów wszystko to shit. fartem komu się trafi że działa 3 lata. Liczy się tylko ASUS i oryginalne płyty Intela (wiem drogie ale warto)
O asusach tez wiele zlego sie teraz slyszy... od dluzszego czasu mam wrazenie ze ogolnie jakosc podzespolow komputerowych spada... no coz...

Awatar użytkownika
ceres1x

Post autor: ceres1x » piątek 03 paź 2008, 08:10

I pomyslec ze kiedys abit i gigabyte to byla scisla czolowka,nie wspominajac o epoxie,ktorego zreszta posiadam do dzisiaj i ktory suzy mi bez problemu do dzisiaj.
Zmieniam a raczej skladam kompa z prockiem 2rdzeniowym wiec dobrze ze wspomniales o tym abicie ip35-e-trzeba sie tej plyty wystrzegac.
eksperymentalna, niekomercyjna elektronika

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » piątek 03 paź 2008, 08:56

...

Ile komputerów na płytach Gigabyte używałeś / złożyłeś?
A na płytach Asus?
A na płytach Intel?

Awatar użytkownika
Meduz

Post autor: Meduz » piątek 03 paź 2008, 09:10

Ile komputerów na płytach Gigabyte używałeś / złożyłeś?
A na płytach Asus?
A na płytach Intel?
...
W studiu mam 2 komputery na płytach Asusa - zero problemów. W domu złożone 2 komputery na płytach Gigabyta - zero problemów.

Więc problemami są złe konfiguracje lub pech porostu...

Pozdrawiam
[addsig]
RME Fireface800 plus RME ADI 8 DS, IgsAudio: Gloobus, DT, 2972, 1176, 2176, S-Type Mix Buss Compressor, APS Aeon...

Awatar użytkownika
Arab

Post autor: Arab » piątek 03 paź 2008, 10:35

Juz kiedyś pisałem że jestem technikiem informatykiem, pracowałem rok w serwisie, wszystkie 3 kompy które mam w domu złożyłem sam. Uwierz to że ludzie skarżą się na Ausa to wynika tylko z tego że często za bardzo wierzą w overclocking i próbują wycisnąć z nich max (nic nie wytrzyma ciągłego podkręcania), albo w kupują droga płytę i uruchamiają to wszystko na zasilaczu za 70 zł. Gigabyte był kiedyś dobra firmą, śmiem zaryzykować stwierdzenie że teraz robią lepsze kart graficzne niz płyty.

A co to tego że podzespoły są gorsze to sie zgodzę ale zwróćmy uwagę też na to jak staniały :)

Czasem tak bywa że niby wszystko pasuję ale jednak coś się psuje :/

ODPOWIEDZ