Motif ES6 a Kurzweil K2662

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
robuś
Re: Motif ES6 a Kurzweil K2662

Post autor: robuś » niedziela 14 wrz 2008, 15:40

Co do wykonania K2500/K2600 nie było najlepsze ( made in korea), ja za swijego K2600 golasika zapłaciłem w 2001 roku blisko 13000 pln, wiec nie była to tania zabawka, ogólnie wykonany na średnik poziomie, klawiatura nawet wporzo, był to Fatar 76 klawiszy półważonych pełnych, K2661 ma klawiaturę synteaztorową, nie jest najgorsza. Brzmieniowo te instrumenty sa nie do pobicia, choć jak wspomniałem wyzej brzmienie K2661 jest nieco ochłodzone w stosunku do tych starszych, nie wiem czym to jest spowodowane, ale to fakt, nie wiem tez czy nowe K2600 brzmią jak te starsze czy tak jak K2661, poprostu trza słuchac.

Awatar użytkownika
bravo

Post autor: bravo » niedziela 14 wrz 2008, 15:53

zależało mi na opini o kurzweilach i juz trochę wyrabiam sobie o nich opinie dzięki waszym wypowiedziom.Yamahe motifa doskonale znam i dlatego głownie ją brałem pod uwagę ale z waszych wypowiedzi wynika że warto by bylo równiez wziąść pod uwagę k2500 lub k2600.musze sobie dokładnie przemyslec-troche mnie martwia te opinie o OS w kurzweilach- dla mmnie stabilność ma bardzo ważne znaczenie-tak się zastanawiam czy nie kupic Motifa ES i doskładac troche kasy i kupic kurzweila k2500 w module-w USA mozna go kupic w dobrych pieniądzach mimo że dolar troche podskoczył do góry,pozdrawiam i dziekuje za wszystkie opinie

Awatar użytkownika
bravo

Post autor: bravo » niedziela 14 wrz 2008, 15:57

jeszcze jedno - a czy miał ktoś z szanownych kolegów do czynienia z Ketronem Midjayem?bo rownież zastanawiam się nad jego kupnem ale u mnie w regionie- podkarpackie- w sklepach zamawiaja tylko na zamówienie takie rzeczy- nie mam po prostu gdzie go dotknąć i obejrzeć samemu

Awatar użytkownika
robuś

Post autor: robuś » niedziela 14 wrz 2008, 16:11

osobiście nie zauwazyłem niestabilności systemu, moze komus kiedyś coś takiego sie przytrafiło. ES + K2500R = świetny duet ( IMHO)

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » niedziela 14 wrz 2008, 16:45

Jak możesz wyrobić sobie zdanie na temat przedmiotu które wynika z opisu osoby który tego przedmiotu nie posiadała ?
Bugi w systemie ?
W k2500 znam jeden bug o którym już pisałem : barwa Program 40 Jr LEad, gdzie chcąc zmienić algorytm syntezy instrument jak by sie resetował, ale zmiana zostawała zachowana, w k2600 nic takiego sie nie dzieje.
Podczas gry nigdy nic sie nie działo. Nie wiem czemu na 40 stym programie instrument tak sie zachowywał.
Ktoś Ci napisze mięsity niepowtarzalny sound - bo to prawda, ale zobacz opisy innych producentów nie piszą tego samego ?
I co z takiego opisu wynika ? Moim zdaniem nic .
Ty szukasz samograja wiec idz w strone yamahy , ketrona to sie bardziej sprawdzi.
W uproszczeniu K2661 to k2600 w mniejszej obudowie pozbawiony ribbonów.
Reszta jest domysłem ludzi typu "kiedyś cos słyszałem, kolega mi mówił, gdzieś czytałem..." Moja przygoda z k2661 trwała krótko, i chodziło mi tylko o porównanie systemu, organizacji plików, brzmienia.
Generalnie to mniejszy k2600x.
Myśle że pokaże to test Groovera który chyba przymierza sie do opisania tego instrumentu :)
Pozdrawiam bez agresji :)

Awatar użytkownika
robuś

Post autor: robuś » niedziela 14 wrz 2008, 17:22

...Jak możesz wyrobić sobie zdanie na temat przedmiotu które wynika z opisu osoby który tego przedmiotu nie posiadała ?

Chyba nie masz na mysli mojej osoby?

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » niedziela 14 wrz 2008, 17:42

...
Nie .
Kolega zakładający temat pisze że jest zadowolony ze swojego instrumentarium,ale chciałby coś zmienić , tak naprawde nie siedząc z instrumentem nie dowie sie niczego więcej niż to co strony internetowej samego kurzweila ( przecież są instrukcje PDF)
,a jaką ma pewność że ty albo ja posiadam,bądź posiadałem ten instrument ?
Te instrumenty mają wykonać inne zadanie niż obsługa imprez z dyskietki i nie wynika z tego to że na kurzweilu nie wypada , tylko że jest to instrument sceniczny zorientowany na gre na żywo, oraz do studia.
Po co wyważać otwarte drzwi skoro inne firmy proponują urządzenia które znakomicie się sprawdzają w warunkach weselnych ( Yamaha, Ketron, Korg)

Awatar użytkownika
robuś

Post autor: robuś » niedziela 14 wrz 2008, 17:51

...**********************
...
Nie .
Kolega zakładający temat pisze że jest zadowolony ze swojego instrumentarium,ale chciałby coś zmienić , tak naprawde nie siedząc z instrumentem nie dowie sie niczego więcej niż to co strony internetowej samego kurzweila ( przecież są instrukcje PDF)
,a jaką ma pewność że ty albo ja posiadam,bądź posiadałem ten instrument ?
Te instrumenty mają wykonać inne zadanie niż obsługa imprez z dyskietki i nie wynika z tego to że na kurzweilu nie wypada , tylko że jest to instrument sceniczny zorientowany na gre na żywo, oraz do studia.
Po co wyważać otwarte drzwi skoro inne firmy proponują urządzenia które znakomicie się sprawdzają w warunkach weselnych ( Yamaha, Ketron, Korg) ...

Masz racje Kurzweil nie jest instrumentem na wesela, chociaz można. Moj kolega właśnie z K2661 odwala wesela. Jakby na to nie patrzył dla mnie to profanacja, ale jak ktoś sie uprze... Dlatego koledze proponuje ES'a

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » niedziela 14 wrz 2008, 23:40

...Masz racje Kurzweil nie jest instrumentem na wesela, chociaz można. Moj kolega właśnie z K2661 odwala wesela. Jakby na to nie patrzył dla mnie to profanacja, ale jak ktoś sie uprze...

Prawdziwą profanacją byłby dopiero fakt gdyby Twój kolega posiadał K2661 i nie miał gdzie na nim zagrać, a nie to, że gra nim na weselach.

K2661 to raptem tylko instrument jakich wiele. Nikt nikogo nie spyta jakiej jakości jest stal młotka dekarza. Ważne, że mu pasuje i dobrze wykonuje nim swą robotę. Zapamiętaj to sobie raz na jutro i nie twórz nowych legend.

...czy miał ktoś z szanownych kolegów do czynienia z Ketronem Midjayem?...

Już kiedyś pisałem - Midjay to świetny kombajn (moduł dźwiękowy, recorder audio USB, player, aranżer), niestety nie posiada sekwencera. Brzmieniowo będzie odstawał od wspomnianej Yamahy i Kurzweila, ten drugi powali go wręcz byle jakim brzmieniem (czyt. zamaskuje). Niemniej na wesela ten Ketron to marzenie. Był zresztą fajnie opisany w ktorejś z ostatnich EiS, dostał nawet "Typa" od redakcji.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
robuś

Post autor: robuś » poniedziałek 15 wrz 2008, 06:57

O czym Ty Człowieku piszesz, Kurzweil jest i będzie legendą czy Ci to odpowieda czy nie. Dla mnie i nie tylko jest wyjątkowym instrumentem. Na koncertach gdzie jest łupanka typu techno, disco poza analogami jest przewaga Korgów rzadziej Yamah, a Kurzweil to całkiem inna klasa i do innych zastosowań, jak gdzieś napidałem to instrument "ambitny". Domniemam po Twojej wypowiedzi ze nie miałes z instrumentami tej firmy do czynienia i wypisujesz jakies bajki.

ODPOWIEDZ