Witam, mam problem z kontrolerami obrotowymi w moim Motifie 6. Otóż w momencie kiedy jestem w trybie song (multi) i pracuję wielościeżkowo z udziałem motifa, kiedy próbuję szybko zmienić nasycenie reverbem lub chorusem 2 i 3 pokrętłem wogóle nie reagują, dopiero jak zrobię to powoli (tak jednostopniowo) wtedy chodzi, ale wkurza mnie to bo czasem chciałbym szybko zmienić te parametry, a pokrętła nie sprzęt wogóle nie raguje. Czy u was też tak jest? czy to może wina systemu operacyjengo - mam fabryczny.
Pomóżcie, będę wdzieczny
Pokrętła w MOTIF 6 - problem z reakcją
- midishiner
Lucas May On Tour
5-21.V.2009
5-21.V.2009
Re: Pokrętła w MOTIF 6 - problem z reakcją
a to w motifie wszystko?byc moze procesor motifa nie wyrabia w takim razie nic na to nie poradzisz - ale przypisz do programu i z poziomu programu sprobuj zasterowac ta galka jak da rade
A bardzo możliwe, że nie wyrabia !
Mogę cię uspokoić, że nowsze modele XS też za ciekawie pod tym nie stoją. Też mają latencję nazwijmy "użytkową". Kręcisz gałą, przełączasz ekrany, dopiero po chwili coś się dzieje.
Co więcej IMO do celów Live jako sequencer Motif-y przynajmniej XS-y kompletnie się nie nadają - porażka. Nie chcę urazić ich właścicieli ale niestety taka jest prawda.
Niepotrzebnie wepchali się w tego Linuxa MontaVista jako os w Motif XS. W sumie nie wiem jak w starszych czy też MontaVista tam siedzi, ale podejrzewam, że pewnie tak. Tyros 2 w porównaniu do tego działa jak burza tylko iskry lecą
No ale Tyros był tworzony z myślą tylko do zastosowań Live :)
Pozdr.
Mogę cię uspokoić, że nowsze modele XS też za ciekawie pod tym nie stoją. Też mają latencję nazwijmy "użytkową". Kręcisz gałą, przełączasz ekrany, dopiero po chwili coś się dzieje.
Co więcej IMO do celów Live jako sequencer Motif-y przynajmniej XS-y kompletnie się nie nadają - porażka. Nie chcę urazić ich właścicieli ale niestety taka jest prawda.
Niepotrzebnie wepchali się w tego Linuxa MontaVista jako os w Motif XS. W sumie nie wiem jak w starszych czy też MontaVista tam siedzi, ale podejrzewam, że pewnie tak. Tyros 2 w porównaniu do tego działa jak burza tylko iskry lecą

Pozdr.
Rozwiązanie zawsze jest.
Dedykowany jakiś sterownik/kontroler midi
Dedykowany jakiś sterownik/kontroler midi

- midishiner
no tak, tylko problem w tym , że kiedy brzmienie z part 3 np clavi ( wszystko obraca się wokół wewn. brzmień motifa) ma reverbu 0, a gała jest w pozycji środkowej, to żeby dać increse to muszę wrócić kółkiem do zera, a potem powolutku kręcić w prawo. Z pozycji środkowej kręcąc od razu wprawo nic się nie dzieje, podczas gdy w MO6 nie było z tym problemu.
Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam
Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam
Lucas May On Tour
5-21.V.2009
5-21.V.2009
ma reverbu 0, a gała jest w pozycji środkowej, to żeby dać increse to muszę wrócić kółkiem do zera, a potem powolutku kręcić w prawo.
Niestety tak jest, w XS tak samo !
Aby cokolwiek zmienić musisz dojechać suwakiem czy gałką do miejsca ustalonej wartości i potem dopiero zmieniąć.
To w zasadzie jest tylko kwestią OS-a :)
Wg. mnie też jest to średnie rozwiązanie, nie dość że bardziej zużywają się przez to gałki to i więcej ruchów trzeba wykonywać :)
Ideałem byłaby opcja konfigurująca ruch suwaków i gałek, ale chyba na to nie wpadli
Pozdr.
Aby cokolwiek zmienić musisz dojechać suwakiem czy gałką do miejsca ustalonej wartości i potem dopiero zmieniąć.
Wg. mnie też jest to średnie rozwiązanie, nie dość że bardziej zużywają się przez to gałki to i więcej ruchów trzeba wykonywać :)
Ideałem byłaby opcja konfigurująca ruch suwaków i gałek, ale chyba na to nie wpadli

Pozdr.
...ma reverbu 0, a gała jest w pozycji środkowej, to żeby dać increse to muszę wrócić kółkiem do zera, a potem powolutku kręcić w prawo.
Pozdr.
...
w Motif-ie ES jest tak samo
[addsig]

Pozdr.
...
w Motif-ie ES jest tak samo

[addsig]
ROLAND JP8000, YAMAHA Motif ES6, WALDORF Blofeld, OBERHEIM MC1000/76, IBM T40, BEHRINGER BCA-2000, ALESIS M1 Active mk2, Sennheiser HD265 Linear x2... http://www.myspace.com/inthetwilightbandpl