MOTU Ultralite vs Echo vs M-Audio

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Bartos
MOTU Ultralite vs Echo vs M-Audio

Post autor: Bartos » czwartek 02 sie 2007, 11:02

Witam!
Aktualnie posiadam dwa interfejsy audio - w komputerze stacjonarnym echo Gina 3G (interfejs podlaczany do karty na PCI) oraz M-Audio firewire solo podlaczane via firewire do laptopa (zastosowania sceniczne glownie).

Mam okazje nabyc karte motu ultralite w dobrej cenie i zastanawiam sie, czy przetworniki i preampy na tej karcie bylby lepsze od karty echo? To, ze echo jest lepsze od m-audio slychac dosc wyraznie :)

Od razu zaznacze, ze z m-audio nie mam problemow - chodzi nadzwyczaj dobrze :) B. niska latencja, jakosc dzwieku mimo wszystko na wysokim poziomie :)

pozdrawiam!

Peta

Re: MOTU Ultralite vs Echo vs M-Audio

Post autor: Peta » czwartek 02 sie 2007, 12:37

...Witam!
Aktualnie posiadam dwa interfejsy audio - w komputerze stacjonarnym echo Gina 3G (interfejs podlaczany do karty na PCI) oraz M-Audio firewire solo podlaczane via firewire do laptopa (zastosowania sceniczne glownie).

Mam okazje nabyc karte motu ultralite w dobrej cenie i zastanawiam sie, czy przetworniki i preampy na tej karcie bylby lepsze od karty echo? To, ze echo jest lepsze od m-audio slychac dosc wyraznie :)

Od razu zaznacze, ze z m-audio nie mam problemow - chodzi nadzwyczaj dobrze :) B. niska latencja, jakosc dzwieku mimo wszystko na wysokim poziomie :)

pozdrawiam!...
generalnie to z tymi adda to dziwna sprawa motu wklada sredniej klasy przetworniki ima dobre brzmienie jakis koles zmienil na fireface i nie czul roznicy

perfektsound

Post autor: perfektsound » czwartek 31 lip 2008, 22:32

pozdrawiam!...

Poczekaj moze jeszcze, bo Ultralite wlasnie wypadl z produkcji; wkrotce wchodzi ulepszona wersja Ultralite-mk3, a ma kosztowac tyle samo co obecna wersja.

http://www.motu.com/products/motuaudio/ultralite-mk3

Alternatywna muzyka elektorniczna.

Paweł

Post autor: Paweł » piątek 01 sie 2008, 16:12

...... jakis koles zmienil na fireface i nie czul roznicy...
No to chyba troche przygłuchy jest. Motu ma ewidentnie bardziej zamulone brzmienie, choć trzeba oddać sprawiedliwość że same preampy jakoś tam się bronią. Moim zdaniem od Giny będzie nieco gorzej, ale bez jakiejś strasznej przepaści, od M-Audio lepiej. Pytanie jeszcze czy to Motu Ci z Twoim PCtem pójdzie. Ja bym przede wszystkim najpierw to sprawdził.

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » piątek 01 sie 2008, 16:57

...Witam!

stery MOTU na pewno będą wolniejsze niż karty PCI. Po kiego grzyba kombinujesz?
Jak zmieniać, to na nowszy sprzęt - na nowy MOTU UltraLite mk3. Z uwagi na sprzętowy pogłos i efekty

Pozdro
Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » piątek 01 sie 2008, 17:55

stery MOTU na pewno będą wolniejsze niż karty PCI. Po kiego grzyba kombinujesz?
Jak zmieniać, to na nowszy sprzęt - na nowy MOTU UltraLite mk3. Z uwagi na sprzętowy pogłos i efekty

Pozdro
Groover...

Dodam jeszcze , że o wiele czystsze i bardziej przejrzyste brzmienie niż w mkII jesli wrzucą te same "bebechy" co w 828 mk3

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Mateush25

Post autor: Mateush25 » niedziela 03 sie 2008, 01:09

No właśnie może coś więcej na temat MotU ultralite mk3.Planuje na dniach kupić tą karte.Wygląda rozsądnie i za rozsądną cene.A jak MotU wygląda w kwestii instrumentów VST???Tzn czy daje rade i jak z latencją???

Mateush25

Post autor: Mateush25 » niedziela 03 sie 2008, 03:59

......... jakis koles zmienil na fireface i nie czul roznicy...
No to chyba troche przygłuchy jest. Motu ma ewidentnie bardziej zamulone brzmienie, choć trzeba oddać sprawiedliwość że same preampy jakoś tam się bronią. Moim zdaniem od Giny będzie nieco gorzej, ale bez jakiejś strasznej przepaści, od M-Audio lepiej. Pytanie jeszcze czy to Motu Ci z Twoim PCtem pójdzie. Ja bym przede wszystkim najpierw to sprawdził....

A jak to sprawdzić czy pójdzie na danym PC-ecie bo też mam zamiar kupić Motu ultralite

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » niedziela 03 sie 2008, 09:59

A jak to sprawdzić czy pójdzie na danym PC-ecie bo też mam zamiar kupić Motu ultralite...

Najważniejszą sprawą jest chipset Fire Wire. Upewnij się , czy masz FW na chipsecie Texas Instruments (TI) Jeśli nie , jest prawie pewne , że będą problemy.

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
panisher

Post autor: panisher » niedziela 03 sie 2008, 11:40

...
A jak to sprawdzić czy pójdzie na danym PC-ecie bo też mam zamiar kupić Motu ultralite...

Najważniejszą sprawą jest chipset Fire Wire. Upewnij się , czy masz FW na chipsecie Texas Instruments (TI) Jeśli nie , jest prawie pewne , że będą problemy.

...

to prawda acz kolwiek nie jest to regula... kupilem karte pci na chipsecie TI i moje motu 828mk2 nie dzialalo na nim... podlaczylem pod zintegrowana karte firewire ktora byla juz wmontowana (bodajze na chipsecie VIA czy jakims takim) i dziala bez zarzutu, nigdy nie zawiesila sie i chodzi bardzo szybko

ODPOWIEDZ