Słuchawki AKG - części zamienne

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
wishmaster2
Kontakt:
Re: Słuchawki AKG - części zamienne

Post autor: wishmaster2 » piątek 30 maja 2008, 19:02

OK. Zbynia, Twoj ostry ton tym razem mnie zmotywowal, pokombinowalem
i faktycznie udalo mi sie ten plusz sciagnac. Takze cofam "fleje". Jesli chodzi
o pierdzenie, to jednak cos z tym modelem zdecydowanie jest nie halo.
Zabieg, ktory opisales (zapewne problem niwelujacy) to dla mnie czarna magia, a wiec i ryzyko, i generalnie uwazam, ze skoro wydaje grube kilkaset zlotych na sluchawy, to oprocz reklamowanej "zaskakujaco szerokiej" analitycznosci przydaloby sie mimo wszystko zeby nie pierdzialy. (byc moze
za duzo wymagam?) Nie wszyscy klienci beyerdynamika musza posiadac tak zreczne rece jak TY, zeby zaraz po wypakowaniu z pudelka dokywac tak standardowego "tuningu".

Awatar użytkownika
wishmaster2
Kontakt:

Post autor: wishmaster2 » piątek 30 maja 2008, 19:15

ps.
ale musze tutaj cos dodac... bo dziwna sprawa... Pierdzenie z reguly NIE wystepuje (chociaz sa wyjatki ) kiedy zwyczajnie slucham muzyki (te same czestotliwosci a jest ok.) pojawia sie tylko podczas pracy nad moja wlasna surowka. Czy mam je rozumiec jako pogardliwe prychanie na moja robote, czy o cos innego tu biega?

crossover

Post autor: crossover » piątek 30 maja 2008, 20:27

zreszta najlepsze sluchawki douszne na rynku o ile maja 16 mm membrane)
mogę prosić tak z ciekawości o rozwinięcie? jaki niby to model słuchawek dokładnie? o przykład bym prosił.

Awatar użytkownika
wishmaster2
Kontakt:

Post autor: wishmaster2 » piątek 30 maja 2008, 21:28

Te nausznice da się zdjąć i przeprać, inna sprawa że już potem nie są takie jak można by myśleć (sztywnieją)

Co do sztywnienia, to luba ma wlasnie mi powiedziala, ze po przepierce material trzeba "o siebie potrzec". Jako, ze luba ma to materialistka
pierwszej wody, wiec musi sie znac na rzeczy :)

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 31 maja 2008, 02:25

...ps.
ale musze tutaj cos dodac... bo dziwna sprawa... Pierdzenie z reguly NIE wystepuje (chociaz sa wyjatki ) kiedy zwyczajnie slucham muzyki (te same czestotliwosci a jest ok.) pojawia sie tylko podczas pracy nad moja wlasna surowka. Czy mam je rozumiec jako pogardliwe prychanie na moja robote, czy o cos innego tu biega?...
:d heheheh ostatnie zdanie mnie rozbawilo

moj zabieg tyczyl sie tzw. "pchełek"

podejrzewam ze w 100% (bo widziałem membrane) to samo jest w zwykłuch słuchawkach - zauwaz ze membrana jest rzeźbiona
tylko zastosowac do niej ten patent jest dużo trudniej ze wzgledu na wielkość
ale to stary problem za sztywnych ale za cienkich membran
watpie by cokolwiek to mogło byc innego

Awatar użytkownika
wishmaster2
Kontakt:

Post autor: wishmaster2 » sobota 31 maja 2008, 08:07

I co piszesz od poczatku biore za dobra monete, zakladam, ze masz racje. Jestem nawet w tej chwili sklonny je rozebrac. Skoro prales nausznice, to zapewne widziales dt na golasa. Tam jest taka czarna obrecz trzymajaca gabke (nawiasam gabki tez przydaloby sie odswiezyc). Zdejmowales to juz? Jak sie do tego zabrac? Te mocowanie wyglada delikatniusienko, strach podwazac. A potem co? Na czym dokladnie polega sztuka "zasysania"
i "wydmuchiwania" membrany?

Awatar użytkownika
chlebow

Post autor: chlebow » sobota 31 maja 2008, 10:36

Już nie pamiętam czy to jest obręcz którą trzeba przekręcić czy podważyć - ale raczej to drugie. Jeśli się dobrze przyjżeć to zobaczysz w szelinie na obwodzie conjmniej 3 wypustki którezatrzaskują sie w obudowie. Najlepiej właśnie tam podważyć cieniutkim śrubokrętem.
[addsig]
MAC G5 / 2GRAM / 2xUAD-1 / UAD-2 / Logic 9 / RME 800 / 2xMOTU HD 896 + 828mkII / HD2 Pro Tools 8 / 2x Lynx Aurora 16 / Audient ASP8024

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 31 maja 2008, 14:22

sprawa jest banalna - sciagasz nausznice , podwazasz srubokrecikiem ramke wokol gabki by wyszla i juz masz rozebrane - gabke sobie wymien na jakas inna(cienka jest) - glosnik juz masz na wierzchu - niestety z jednej zaklejony fizelina i osloniety blaszka z drugiej wklejony w obudowe

najprosciej chyba bedzie przylozyc rure od odkurzacza od strony blaszki oslaniajacej i dmuchnac zassac dmuchnac zassac(bron borze przy uzyciu odkurzacza:) )
moze pomoze moze nie

pedzel

Post autor: pedzel » sobota 31 maja 2008, 14:59

najprosciej chyba bedzie przylozyc rure od odkurzacza od strony blaszki oslaniajacej i dmuchnac zassac dmuchnac zassac(bron borze przy uzyciu odkurzacza:) )
moze pomoze moze nie...
Witam!
Taka metodą moza uszkodzic cewke-dosc ryzykowna metoda

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 01 cze 2008, 01:48

no pewnie dlatego trzeba zachować ostrożność'
zresztą zawsze można kupić nowe bebechy

ODPOWIEDZ